Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022
Καθαρός Ουρανός
28.9°C Αθήνα

1 € = $ 1.0269
1 $ = € 0.9738

Το πρώτο ελληνικό άλμπουμ φτιαγμένο με τεχνητή νοημοσύνη

Το πρώτο ελληνικό άλμπουμ φτιαγμένο με τεχνητή νοημοσύνη

Το #artificial είναι το δεύτερο studio άλμπουμ των Dance with Invisible Partners, που ακολουθεί το πετυχημένο Honey, μία σειρά έργων για θέατρο και κινηματογράφο και ζωντανές εμφανίσεις σε Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λίβανο, Σερβία και Μάλτα.

Kυκλοφορεί στις 15 Νοεμβρίου σε (χρυσό και ασημί) μεταλλικό USB robot 50 αριθμημένων αντιτύπων, ψηφιακά και ως NFT (Νon-Fungible Tokens). Το NFT είναι μια πρόσφατη μορφή διάδοσης αντικειμένων Τέχνης. Ένα άυλο, ψηφιακό πιστοποιητικό πνευματικής ιδιοκτησίας που αποθηκεύεται μέσα στο blockchain, περιέχει πληροφορίες που το κάνουν μοναδικό και αποκτά αυτόματα συλλεκτική αξία.

Για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα, γίνεται ευρεία χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην συν-δημιουργία του υλικού. Το άλμπουμ είναι το αποτέλεσμα μιας pop σύμπραξης ανθρώπου και μηχανής και δεν δίνει καμία απάντηση στην ερώτηση: τι είναι φυσικό και τι τεχνητό.

Μεγάλο μέρος των στίχων και της μουσικής γράφτηκε με τη χρήση προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης, σε έναν διάλογο μεταξύ του ήχου του παρελθόντος, και του (μετά-ανθρώπινου) μέλλοντος. Πρώτο δείγμα από το άλμπουμ το Love is a virus με την υπνωτιστική του ατμόσφαιρα. Έκπληξη αποτελεί η ερμηνευτική συμμετοχή του Σταμάτη Κραουνάκη στο τραγούδι Poulia.

Ο δίσκος #artificial στην ουσία του είναι έργο επικοινωνίας. Η επικοινωνία μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, του αναλογικού και του ψηφιακού, από άνθρωπο σε άνθρωπο και από άνθρωπο σε μηχανή. Το συγκρότημα Dance With Invisible Partners - που πήρε το όνομα του από τον νυχτερινό Αμοργιανό ουρανό – είναι το προσωπικό δημιούργημα του μουσικού και επιστήμονα Κωστή Γαρδίκη, ο οποίος χαρακτηρίζει την μουσική του ως μεταφυσική pop.