Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024

«Βόμβα» Χάρβαρντ: Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα άρχισε τον Αύγουστο!

Ο νέος κορωνοϊός είχε αρχίσει ενδεχομένως να εξαπλώνεται στην Κίνα από τον Αύγουστο του 2019 σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, η οποία στηρίχτηκε σε δορυφορικές εικόνες που αποτύπωναν μετακινήσεις σε νοσοκομεία και δεδομένα από μηχανές αναζήτησης.

«Η αυξημένη κυκλοφορία στα νοσοκομεία και τα δεδομένα αναζήτησης συμπτωμάτων στη Γουχάν προηγήθηκαν της τεκμηριωμένης έναρξης της πανδημίας SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο του 2019», σύμφωνα με την έρευνα.

Οπως επισημαίνεται, «παρατηρείται μια ανοδική τάση στην κυκλοφορία στα νοσοκομεία και στις αναζητήσεις που τοποθετούνται χρονικά στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου 2019. Ενώ η αναζήτηση της λέξης "βήχας" μπορεί να συνδέεται με εποχιακές διακυμάνσεις της γρίπης η λέξη "διάρροια" αντιθέτως είναι ένα πιο ενδεικτικό σύμπτωμα της COVID-19».

Οι ερευνητές συμπληρώνουν ότι «ενώ δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε εάν ο αυξημένος όγκος πληροφοριών σχετίζεται άμεσα με τον νέο ιό, τα στοιχεία μας υποστηρίζουν άλλες πρόσφατες εργασίες που δείχνουν ότι η εμφάνιση του ιού έγινε πριν από τον εντοπισμό του στην αγορά θαλασσινών Χουανάν τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2019».

Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρη την έρευνα.