Μαρτίου 08, 2021

Επιστήμη & Τεχνολογία

3017674.jpg

Αναμφίβολα η διαστημική επιστήμη αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον γνωστικό αντικείμενο, καθώς το.. άγνωστο του Διαστήματος κι η Τεχνολογία που συνδέεται με αυτό αποτελούν έναν ιδιαίτερα γοητευτικό συνδυασμό.

diastimikos_stathmos_helmos.jpg

Άλλα δύο ελληνικά αστεροσκοπεία επέλεξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) για το φιλόδοξο πρόγραμμα «fibre in the sky», το οποίο εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του Euro QCI (Quantum Communication Infrastructure) για την ανάπτυξη ασφαλών, κρυπτογραφημένων επικοινωνιών στην Ε.Ε.

yigfwyeguye.jpg

Η «επιμονή» της ανθρωπότητας να κοιτάει προς τον ουρανό, με τα πιο λαμπρά μυαλά να συνδέουν το μέλλον μας ακόμα και με ένα σπίτι μακριά από τη Γη, οδηγεί σε «θαύματα». Ένα σπουδαίο βήμα προς την επίτευξη ενός τέτοιου θαύματος σημειώθηκε χθες 18/2/2021, στις 23:00 ώρα Ελλάδας, όταν και το ρομποτικό σκάφος «Perseverance» προσαρειώθηκε επιτυχώς!

3007739.jpg

Το ουράνιο σώμα με το παρατσούκλι «Farfarout» είναι το πιο μακρινό γνωστό αντικείμενο στο ηλιακό σύστημά μας, επιβεβαίωσαν Αμερικανοί αστρονόμοι, υπολογίζοντας ότι σήμερα βρίσκεται σε απόσταση 132 αστρονομικών μονάδων από τον Ήλιο, δηλαδή απέχει από αυτόν 132 φορές περισσότερο από ό,τι η Γη. Συγκριτικά, ο Πλούτων απέχει μόνο 39 αστρονομικές μονάδες από το μητρικό άστρο μας.

2998072_1.jpg

Τι ανακαλύπτει άραγε κάποιος που ταξιδεύει προς τα άστρα; Ποια η σχέση του ανθρώπου με αυτά και ποια η επίδρασή τους στη ζωή μας; Σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα απάντησε με συνέντευξή του στο zougla.gr ο «Astronio», κατά κόσμον Παύλος Καστανάς, ο οποίος πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, που φέρει τον τίτλο «Προς τα άστρα» (εκδόσεις "Κάκτος").

image.jpg

Ο Νικόλας Χρηστάκης, ο γνωστός διεθνώς -και ένα από τα 100 άτομα που επηρεάζουν την ανθρωπότητα, σύμφωνα με το TIME πριν από λίγα χρόνια- καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, ξεκίνησε αμέσως «δουλειά» πριν ακόμη η πανδημία του Covid-19 φτάσει στη χώρα που κατοικεί, τις ΗΠΑ. Εκεί, με την επιστημονική του ομάδα, άρχισε να ερευνά υπό ιατρική και κοινωνιολογική σκοπιά το φαινόμενο που έμελλε να στιγματίσει το τέλος της δεύτερης δεκαετίας του αιώνα. Και τελικά, όπως γράφει, όχι μόνο αυτό...