
Η γαρδένια έφτασε στη χώρα μας από την μακρινή Κίνα και αγαπήθηκε όσο λίγα φυτά, εξαιτίας των πολύτιμων χαρακτηριστικών της. Είναι ένας ξεχωριστός θάμνος, που αναπτύσσεται αρκετά και μπορεί να ξεπεράσει και το 1,5 μέτρο σε ύψος. Όταν συντηρείται σωστά, διατηρεί μεγάλα καταπράσινα λαμπερά φύλλα όλες τις εποχές και ανθίζει δύο φορές το χρόνο, έντονα Μάιο με Ιούνιο και πιο περιορισμένα Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Δεν αγαπάει τη γύρη των άλλων φυτών για αυτό αποφύγετε να την βάλετε κοντά σε άλλα φυτά που μπορεί να την ενοχλήσουν. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που πολλοί την αποκαλούν «ζηλιάρα».
Τα πλέον κοινά είδη είναι η γαρδένια η ιασμινοειδής (Gardenia jasminoides) και η μεγανθής (Gardenia grandiflora).
Σε περιοχή με ήπιο κλίμα, αφήστε τη γαρδένια όλο το χρόνο έξω από το σπίτι. Όταν ο χειμώνας είναι πολύ ψυχρός, τον Οκτώβριο πρέπει να τη μεταφέρετε σε ένα εσωτερικό φωτεινό χώρο με τακτικό καλό αερισμό. Γενικά, για τη σωστή ανάπτυξή της χρειάζονται 10 με 18 βαθμούς Κελσίου. Τις περιόδους άνθησης έχει ανάγκη θερμοκρασία μεγαλύτερη από 15 βαθμούς, χωρίς να ξεπερνά τους 20 με 22 βαθμούς το πολύ. Επίσης, πάντα θέλει αρκετό φως για να μεγαλώσει και να ανθίσει πλούσια. Προσέχετε όμως, να μην εκτίθεται, ιδιαίτερα τις ζεστές ώρες, στις ηλιακές αχτίδες. Οι δροσερές ημισκιερές και απάνεμες θέσεις θεωρούνται οι πιο κατάλληλες για την καλλιέργειά της.
Σας προσφέρει τα υπέροχα μυρωδάτα άνθη της κυρίως, Μάιο με Ιούνιο, αλλά και Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.
Η γαρδένια δεν αντέχει σε ξηρή ατμόσφαιρα. Ψεκάζετε λοιπόν, τακτικά το φύλλωμά της με καθαρό νερό, ειδικά το καλοκαίρι τις ζεστές ημέρες, αλλά και τον χειμώνα, όταν μένει σε εσωτερικούς χώρους. Μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται τα μπουμπούκια και κατά τη διάρκεια της άνθησης, καλό είναι να αποφεύγετε αυτή την ενέργεια.
Ιδανική φροντίδα για τη γαρδένια σας όλες τις εποχές, είναι το καθάρισμα των φύλλων με ένα μαλακό πανί ή απαλό σφουγγάρι, βρεγμένο με καθαρό νερό. Έτσι απομακρύνεται η σκόνη, ενισχύεται η υγρασία και βελτιώνεται η εμφάνιση.
Σταθερή μέτρια θερμοκρασία, δροσερό περιβάλλον, φωτεινή θέση και ελαφρά νωπό χώμα είναι οι βασικές προϋποθέσεις για μια έντονη ανθοφορία.
8 σημεία που πρέπει να προσέξουμε
Σωστή θέση στο μπαλκόνι μας
Η γαρδένια δεν πρέπει να μπει σε οποιοδήποτε σημείο του μπαλκονιού. Τοποθετήστε την σε μέρος σκιερό, χωρίς να την χτυπάει άμεσα ο ήλιος. Δεν αγαπάει την γύρη των άλλων φυτών για αυτό αποφύγετε να την βάλετε κάτω ή δίπλα από άλλα φυτά που μπορεί να την ενοχλήσουν. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί την αποκαλούν "ζηλιάρα".
Σωστό πότισμα
Μην την ποτίζετε συνέχεια. Πολλές φορές το υπερβολικό πότισμα βλάπτει το ριζικό της σύστημα. Αφήστε το χώμα να στραγγίξει καλά και να ξεραθεί. Ο αερισμός στην ρίζα είναι απαραίτητος για την σωστή ανάπτυξη της. Ωστόσο τους καλοκαιρινούς μήνες ποτίστε την λίγο πιο τακτικά γιατί έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό!
Ταΐστε την σωστά
Όλα μας τα φυτά θέλουν σωστή θρέψη. Η γαρδένια μας θέλει μια ξεχωριστή θρέψη καθώς ανήκει στα "Οξύφιλα" είδη που σημαίνει ότι θέλει χαμηλό ph στο χώμα. Χρησιμοποιήστε ειδικό λίπασμα για οξύφιλα φυτά. Προτιμήστε οργανικά λιπάσματα όπως η βιολογική ακτιβοζίνη για οξύφιλα τα οποία βελτιώνουν ταυτόχρονα και την δομή του εδάφους.
Προστασία από το κρύο
Η γαρδένια αγαπάει το ζεστό κλίμα. Προστατέψτε την από το κρύο τοποθετώντας την σε σημείο που δεν την χτυπούν ρεύματα αέρα. Σε παγωνιές καλό είναι να την προστατέψετε χρησιμοποιώντας ειδικό ύφασμα προστασίας από τον παγετό.
Προστασία από έντομα
Ειδικά την άνοιξη που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, ενοχλητικοί επισκέπτες μπορεί να θελήσουν να κάνουν ζημιά στην γαρδένια μας. Ψεκάστε με κάποιο εντομοκτόνο που θα προμηθευτείτε από τον τοπικό γεωπόνο σας, ώστε να απαλλαχτείτε από τα έντομα αυτά χωρίς να βλάψετε το φυτό. Προσοχή ! Μην διαλύετε περισσότερο εντομοκτόνο από ότι αναγράφει η συσκευασία γιατί αυτό μπορεί να βλάψει το φύλλωμα της !
Αποφύγετε την πτώση των μπουμπουκιών
Αν τα μπουμπούκια στην βάση τους μαυρίζουν τότε πρέπει να ψεκάσετε με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα. Αν πέφτουν και η βάση τους είναι πράσινη τότε της λείπει λίπασμα.
Έλλειψη σιδήρου
Τα κίτρινα φύλλα φανερώνουν την έλλειψη σιδήρου στο χώμα της. Προσθέστε θειικό σίδηρο (καραμπογιά) σε τακτά χρονικά διαστήματα για πρόληψη του κιτρινίσματος. Αν σας έχει ήδη κιτρινίσει προσθέστε χηλικό σίδηρο για θεραπεία.
Μεταφύτευση
Μην μεταφυτεύετε την γαρδένια σε περιόδους με ακραίες θερμοκρασίες και όταν αυτή βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία. Κατά την μεταφύτευση σπάστε την παλιά γλάστρα και προσπαθήστε να μην διαλυθεί η μπάλα του χώματος για να περιορίσετε το σοκ της μεταφύτευσης.