Αφράτα , με ίνες, φουσκωτά, μαστιχωτά, κορδονάτα και γεμάτα αρώματα σπιτικά τσουρέκια. Γίνεται; Μα και φυσικά! Διαβάστε όλα τα μυστικά για τα πιο τέλεια σπιτικά τσουρέκια και καταπλήξτε τους όλους φέτος το Πάσχα!
Καταρχή διαλέγουμε το σωστό αλεύρι
Επιλέγουμε σκληρό αλεύρι ή αυτό που λέει για τσουρέκια. Γιατί; Επειδή έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κι είναι πάρα πολύ πλούσιο σε γλουτένη που είναι αναγκαία για την ζύμη που θέλουμε να μας προκύψει.
Πώς πρέπει να είναι η ζύμη;
Η ζύμη πρέπει να πιάνεται δύσκολα να κολλάει στα χέρια και να την πιάνουμε με βουτυρωμένα χέρια. Όσο και να κολλάει η ζύμη δεν προσθέτουμε αλεύρι γιατί θα σφίξει και στο τέλος θα κάνουμε ψωμί αντί για τσουρέκι.
Η θερμοκρασία των υλικών έχει μεγάλη σημασία!
Φροντίστε όλα τα υλικά σας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει με την ησυχία της
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος και σκεπασμένη με μια πετσέτα. Μια καλή ιδέα είναι να τη βάλουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 50-60 βαθμούς, αφήνοντας παράλληλα το πορτάκι ανοιχτό.
Σε πόση ώρα θα φουσκώσει η ζύμη;
Ο χρόνος εξαρτάται από δύο παράγοντες. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η θερμοκρασία της ίδιας της ζύμης και ο άλλος η θερμοκρασία περιβάλλοντος. Επίσης, η μαγιά πρέπει να διαλυθεί σε χλιαρό νερό κι όχι κρύο ή καυτό. Είναι βασικό για να πετύχει η συνταγή και να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Μην χρησιμοποιήσετε ξηρή μαγιά, αγοράστε καλύτερα από τον φούρνο. Θα δείτε μεγάλη διαφορά στην υφή τους και στον χρόνο φουσκώματος.
Το μυστικό του τσουρεκιού είναι στο ζύμωμα
Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μαλακά αρκετές φορές για να φύγει ο αέρας από μέσα. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα αλλά απαραίτητη. Το τσουρέκι χρειάζεται υπομονή! Ζυμώνουμε, αφήνουμε τη ζύμη να “ξεκουραστεί” για μια ώρα, ξαναζυμώνουμε και ούτω καθεξής. Η διαδικασία του διπλού και τριπλού ζυμώματος είναι απαραίτητη. Αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ χειρός, προσοχή! Το βάζουμε στην πιο χαμηλή σκάλα γιατί αν το ζύμωμα δε γίνει με απαλές κινήσεις το ζυμάρι μας και πάλι θα γίνει σφιχτό και αντί για τσουρέκια θα φτιάξουμε γλυκά ψωμιά.
Ζύμωμα και συνεχές δίπλωμα της ζύμης και πάλι ζύμωμα και πάλι δίπλωμα. Και ξεκούραση για τη ζύμη! Πολύ ξεκούραση και υπομονή. Δουλεύουμε πάντα με βουτυρωμένα χέρια.
Τι εννοούμε ξεκούρασε τα όσο μπορείς;
Οι χρόνοι ξεκούρασης που σας δίνουν σε κάθε συνταγή είναι το ήμισυ του παντός. Δώστε χρόνο στα τσουρέκια!
Πώς πλάθω τα τσουρέκια;
Ζυγίζουμε τη ζύμη για να πλάσουμε ομοιόμορφα τσουρέκια. Το μυστικό στο πλάσιμο είναι τα κορδόνια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα ή περισσότερα κορδόνια, ανάλογα με το σχέδιο που θέλουμε να δώσουμε. Κάθε κορδόνι το στρίβουμε πριν φτιάξουμε τις πλεξούδες. Έτσι το τσουρέκι αποκτά περισσότερες ίνες.
Για όμορφα σχέδια πλέξτε τις κοτσίδες χαλαρές για να μη χαλάσει το σχέδιο καθώς η ζύμη θα διπλασιαστεί όταν φουσκώσουν.
Ξεκούραση και πάλι
Μετά το πλάσιμο αφήστε τα τσουρέκια να ξεκουραστούν και να διπλασιαστούν στον όγκο τους σε ζεστό περιβάλλον πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου.
Τα στολίζουμε πριν τα ψήσουμε
Η σωστή στιγμή για να αλείψουμε τα τσουρέκια και να τα στολίσουμε με φιλέ αμυγδάλου είναι αφού έχουν φουσκώσει, λίγο πριν μπουν στον φούρνο για ψήσιμο. Προσωπικά, αντί για φιλέ αμυγδάλου, χρησιμοποιώ ολόκληρα αποφλοιωμένα αμύγδαλα για ένα πιο πλούσιο και γευστικό αποτέλεσμα.
Για να γυαλίζουν και να έχουν ωραίο ροδαλό χρώμα αλείψτε τα με μείγμα από ένα ολόκληρο αβγό και 2 κουταλιές της σούπας γάλα. Εάν δε θέλουμε να «μαυρίσουν» τα τσουρέκια, βάζουμε μόνο το ασπράδι από το αυγό στο μείγμα, όχι τον κρόκο.
Χρησιμοποιούμε ένα πινέλο φυσικής τρίχας, για το άλειμμα, με απαλά περάσματα, χωρίς πίεση πάνω στο τσουρέκι.
Ήρθε η ώρα για το ψήσιμο!
Ψήνουμε τα τσουρέκια μας στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C. Αν έχουμε ετοιμάσει περισσότερα από ένα ταψιά, τα ψήνουμε ένα-ένα. Να θυμάστε ότι δεν ισχύει ο ίδιος κανόνας ψησίματος σε όλους τους φούρνους, οπότε και ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει από φούρνο σε φούρνο.
Το ψήσιμο πρέπει να γίνει στη χαμηλή σκάλα και προσοχή! Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος γιατί θα “κάτσει” το τσουρέκι. Τα τσουρέκια είναι ευαίσθητα στην αυξομείωση της θερμοκρασίας και αυτό ισχύει σε όλα τα στάδια της παρασκευής τους.
Για καλοψημένα τσουρέκια χρησιμοποιήστε ταψιά του φούρνου ή αντικολλητικά ταψιά. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιήστε λαδόκολλα την οποία θα στρώσετε στο ταψί. Τα ταψάκια μιας χρήσης καθώς και τα χοντρά αλουμινένια ταψιά είναι ακατάλληλα για να ψήσετε τα τσουρέκια σας.
Τι κάνουμε αφού ψηθούν;
Αφού ψηθούν τα τσουρέκια μας, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Όταν κρυώσουν, τα τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά κι αφράτα.
Πότε βάζουμε το κόκκινο αυγό;
Αν θέλετε να βάλετε κόκκινο αυγό στο πασχαλινό τσουρέκι σας, δεν το βάζετε ποτέ από την αρχή! Η καλύτερη στιγμή είναι μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, τρυπάμε το τσουρέκι εκεί που θέλουμε να βάλουμε το αυγό, με το χέρι μιας ξύλινης κουτάλας και σπρώχνουμε το κόκκινο αυγό. Το τσουρέκι, επειδή είναι μαλακό και ζεστό υποχωρεί, αγκαλιάζει το αυγό και όταν κρυώσει έχει σφίξει τόσο γύρω του που δεν βγαίνει.
Τώρα που μάθατε όλα τα μυστικά, δε μένει παρά να διαλέξετε μια συνταγή που σας αρέσει και να ξεκινήσετε τα πασχαλινά σας τσουρέκια, σίγουρες και σίγουροι για την επιτυχία τους!
Καλή Επιτυχία και Καλή Όρεξη!