Το «κουλούρι Θεσσαλονίκης» με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και ιστορία που ξεκινά από τα Βυζαντινά χρόνια έχει κατακτήσει όλη την Ελλάδα και όχι μόνο με τη νοστιμιά και τη διατροφική του αξία. Διαβάστε την ιστορία του αλλά και την πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για να φτιάξετε τα δικά σας κουλούρια!
Παρόλο που δεν έχει κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης, το σουσαμένιο κουλούρι ταυτίστηκε με τη συμπρωτεύουσα καθώς η ιστορία του ξεκινά την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και εμφανίστηκε κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη.
Στην Πόλη, οι κουλουρτζήδες διαλαλούσαν το εμπόρευμά τους με την ονομασία «κουλούρι Θεσσαλονίκης» και πολύ αργότερα την ίδια ονομασία χρησιμοποιούσαν και οι κουλουρτζήδες στην Αττική.
Σήμερα, στην Ελλάδα και στην Τουρκία, οι κουλουρτζήδες συχνάζουν σε μέρη όπου περνά πολύς κόσμος, συνήθως σε κεντρικά σημεία πόλεων, για να πουλήσουν τα κουλούρια τους. Τα μεταφέρουν, είτε σε μεγάλα καλάθια, είτε σε τάβλες και τα πωλούν είτε κατευθείαν από αυτά, είτε από γυάλινες, τροχήλατες προθήκες.
Το «κουλούρι Θεσσαλονίκης» είναι πολύ υγιεινό και οικονομικό σνακ. Μπορείτε να το φάτε περπατώντας στο δρόμο, να το πάρετε μαζί σας στη δουλειά και να το συνδυάσετε με τυρί για ένα ελαφρύ και δυναμωτικό γεύμα.
Παρασκευάζεται από αλεύρι σίτου, μαγιά, νερό, αλάτι και ζάχαρη. Αλλά το μυστικό της γεύσης του κουλουριού (εκτός από το ψήσιμο και την ζύμη) είναι το πολύ και καλής ποιότητας σουσάμι. Το σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι, χαλβάς, σησαμέλαιο), αποτελούν τρόφιμα θερμιδογόνα μεν, υψηλής διατροφικής αξίας δε.
Οι σπόροι του σουσαμιού (μόλις 28 γρ.), προσφέρουν περισσότερο από το 1/4 των ημερήσιων αναγκών μας σε ασβέστιο, αποτελούν υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες και περιέχουν κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2 και νιασίνη (βιταμίνη Β5). Επίσης, η αυξημένη παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στο σουσάμι, το καθιστά μια ιδιαιτέρως θρεπτική τροφή, καθώς τα συγκεκριμένα οξέα δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός.
Εύκολη συνταγή χωρίς μίξερ
Υλικά:
500gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250gr. χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά
2 κ.σ ζάχαρη (κοφτές)
1 κ.σ αλάτι (κοφτή)
50gr. βούτυρο ή ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ταχίνι
Για το πασπάλισμα:
500gr. νερό
2 κ.σ ζάχαρη
σουσάμι.
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπόλ βάζουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη, τη μαγιά και 100 gr. από το αλεύρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη σκεπάζοντας με μια πετσέτα, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
2. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε με το χέρι ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
3. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο και ανακατεύουμε για 5 λεπτά ακόμη. Κόβουμε σε 8 κομμάτια τη ζύμη. Παίρνουμε το κάθε μπαλάκι και ανοίξτε σε μια λωρίδα και το «κλείνουμε» κάνοντας το κύκλο(κουλούρι). Για ευκολότερο άνοιγμα μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο ελαιόλαδο και όχι αλεύρι.
4. Σε ένα πιάτο βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αυτό βοηθάει στο χρώμα που θα πάρουν τα κουλούρια όταν ψηθούν. Σε ένα άλλο πιάτο βάζουμε το σουσάμι. Βουτάμε το κάθε κουλούρι στο νερό και μετά στο σουσάμι.
5. Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί και ακουμπάμε πάνω 4 κουλούρια. Αφήνουμε τα κουλούρια να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν, σκεπάζοντας με μια πετσέτα. Πρέπει να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει από 30 λεπτά έως 1 ώρα, αναλόγως αν είναι ζεστός ο χώρος.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 17-19 λεπτά. Σερβίρουμε τα κουλούρια σκέτα ή συνοδεύοντας με τυριά και αλλαντικά ή σοκολάτα