Το τσιζκέικ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα. Υπάρχουν διάφορες συνταγές και απολαυστικοί τρόποι να το εμπλουτίσετε με φρούτα, μαρμελάδες, καραμέλα. Ένα, όμως, είναι το αυθεντικό Νεοϋρκέζικο τσίζκεικ. Λιτό και απέριττο, να σου γεμίζει το στόμα το τυρί κρέμα και η μπισκοτένια βάση. Εμείς, όχι μόνο σας δίνουμε την απόλυτη συνταγή για ένα τέλειο τσιζκέικ αλλά και την ιστορία του αγαπημένου γλυκού που φαίνεται πως κι αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα! Απίστευτο; Διαβάστε τη συνέχεια.
Η ιστορία του τσιζκέικ
Μπορεί να σας φαίνεται πρωτάκουστο, αλλά ακόμη και στο τσιζκέικ έβαλαν το χεράκι τους οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Και ενώ το τσιζκέικ έχει αμερικάνικη υπηκοότητα, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία της ζαχαροπλαστικής, το πρώτο τσιζκέικ φτιάχτηκε στην Αρχαία Ελλάδα.
Ήταν μάλιστα, ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκίσματα της αρχαιότητας. Το κέικ τυριού λοιπόν, όπως μεταφράζεται στα ελληνικά το τσιζκέικ (cheesecake), είναι ελληνικής προέλευσης! Και δεν το λέμε εμείς, για να περηφανευτούμε για άλλη μια φορά για την καταγωγή μας, αλλά το επιβεβαιώνουν οι μεγαλύτεροι pastry chef.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το αρχαιοελληνικό τσιζκέικ το έδιναν ως «δυναμωτικό» στους αθλητές κατά τη διάρκεια των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων!
Το 776 π.Χ. ανθρωπολόγοι βρήκαν καλούπια τυριών, που θυμίζουν τσιζκέικ και υπολογίστηκε ότι ανήκουν στο 2000 π.Χ.
Λέγεται μάλιστα, ότι το πρώτο τσιζκέικ που δημιουργήθηκε ποτέ, χρονολογείται περίπου το 2000 π.Χ. στη Σάμο. Ήταν ένα από τα εθιμοτυπικά του γάμου, καθώς το έφτιαχνε η νύφη για να κεράσει τους φίλους του γαμπρού!
Το όνομά του ασφαλώς, δεν ήταν τσιζκέικ, αλλά αρχαία συγγράμματα αναφέρουν ότι λεγόταν «πλακούντας». Ο Αθηναίος, ο διάσημος ιστορικός/συγγραφέας και γαστρονόμος της αρχαίας Ελλάδας, στο περίφημο έργο του «Δειπνοσοφισταί» αναφέρει ότι ο γιατρός Αιγίμιος ήταν ο πρώτος που περιέγραψε στο «πλακουντοποιικόν του σύγγραμμα» την συνταγή του σημερινού τσιζκέικ.
Το αρχαίο ελληνικό γλυκό φτιαχνόταν σαν χυλός, με τυρί και βρεμένο σταρένιο αλεύρι. Έπειτα, το άπλωναν σε σκεύος μαζί με μέλι και μετά το διατηρούσαν σε πάγο και το απολάμβαναν δροσερό.
Αργότερα, όταν οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ελλάδα, υιοθέτησαν το γλυκό. Ο ρωμαίος πολιτικός Marcus Porcius Cato (Cato the Elder) έγραψε το De Agri Cultura (το αρχαιότερο σωζόμενο έργο της Λατινικής πεζογραφίας), όπου αναφέρει συνταγές για δύο κέικ που χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικούς σκοπούς. Το ένα από αυτά (το «placenta», στα λατινά), μοιάζει με τα σημερινά τσιζκέικ που έχουν σαν βάση μίγμα που ψήνεται χωριστά και είναι τραγανό- αν και στην Αρχαία Ελλάδα δεν το έψηναν και τρωγόταν δροσερό.
Υπήρχε όμως και μια άλλη παραλλαγή, το «libuma», όπου πρόσθεσαν στη βασική αρχαιελληνική συνταγή και αυγά, το έψηναν πάνω σε καυτό τούβλο και το σέρβιραν ζεστό. Με την εξάπλωση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η συνταγή του τσιζκέικ ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη.
Η Μεγάλη Βρετανία και η Ανατολική Ευρώπη πρόσθεσαν τη δική τους πινελιά στο γνωστό επιδόρπιο.
Το 1545, κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής, με μια συνταγή ανάλογης τάρτας τυριού: Έκοβαν το τυρί σε φέτες, το καθάριζαν και το χτυπούσαν στο γουδί. Μετά, προσέθεταν αυγά, ζάχαρη και βούτυρο και το έψηναν.
Η αμερικανική έκδοση του τσιζκέικ
Οι Ευρωπαίοι μετανάστες, που χρησιμοποιούσαν τη συνταγή, διέδωσαν το δημοφιλές το γλυκό και στην Αμερική. Έτσι, το τσιζκέικ με τη σημερινή του εκδοχή, δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη του 19ου αιώνα. Ήταν το 1872, όταν ένας γαλατάς, ο William Lawrence, προσπαθούσε να φτιάξει γαλλικό τυρί, πέτυχε να δημιουργήσει τυρί κρέμα.
Το 1912, το πήρε ο James Craft και το 1928 αφού το έγραψε ως πατέντα με το όνομα «Philadelphia», το «πλάσαρε» ως το βασικό υλικό του τσιζκέικ, γεγονός που τον έκανε διάσημο σ’ όλο τον κόσμο.
Κάπως έτσι καθιερώθηκε με τη σημερινή μορφή του ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο πρώτος δημιουργός της σύγχρονης συνταγής ήταν ο Γερμανός μετανάστης Άρνολντ Ρέυμπεν, ο οποίος το σέρβιρε τη δεκαετία του ’20 στους πελάτες του εστιατορίου του στη Νέα Υόρκη.
Διαβάστε τη συνταγή για το απόλυτα τσιζκέικ Νέας Υόρκης:
Υλικά Συνταγής
Για τη βάση
180 γρ. μπισκότα digestive
90 γρ. βούτυρο
Για την κρέμα
500 γρ. τυρί κρέμα
125 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. ξινή κρέμα (sour ceam) έτοιμη ή σπιτική
1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
3 αυγά
Εκτέλεση
Για τη βάση: Θρυμματίζετε τα μπισκότα στο μπλέντερ. Τα μεταφέρετε σε ένα μπολ, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Σε στρογγυλή φόρμα, με ψηλά αποσπώμενα τοιχώματα απλώνετε το μείγμα του μπισκότου. Τοποθετείτε την βάση στο ψυγείο για να παγώσει κι ετοιμάζετε την κρέμα.
Για την κρέμα: Χτυπάτε στο μίξερ το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη την ξινή κρέμα (sour cream), τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτετε ένα - ένα τα αυγά και συνεχίζετε το ανακάτεμα.
Τοποθετείτε την κρέμα στη βάση του μπισκότου και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 50'-60' περίπου.
Μόλις το τσιζκέικ ψηθεί, το βγάζετε από φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια το τοποθετείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες μέχρι να παγώσει καλά η κρέμα και σερβίρετε.