
Γυναίκες, σε όλον τον κόσμο, η καθεμία με το δικό της τρόπο, έκαναν τη δική τους, μεγάλη ή μικρή, επανάσταση αψηφώντας τα στερεότυπα και τους κανόνες της εποχής τους. Χάρη στις γυναίκες αυτές απολαμβάνουμε αυτά που θεωρούμε σήμερα δεδομένα, από το δικαίωμα ψήφου μέχρι το δικαίωμα να φοράμε ότι θέλουμε, τουλάχιστον στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
της Εύας Κουτουμάνου
Γυναίκες από τη Βρετανία, μέλη του κινήματος των σουφραζέτων, που μάχονταν για το δικαίωμα των γυναικών να ψηφίζουν, το 1906.

Το 1967, η Κάθριν Σουίτζερ έγινε η πρώτη γυναίκα που έτρεξε στο μαραθώνιο της Βοστώνης την εποχή που κάτι τέτοιο απαγορεύονταν στις γυναίκες. Σε αυτή την φωτογραφία ένας από τους διοργανωτές προσπαθεί να την απομακρύνει. Μετά από 5 χρόνια οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα να συμμετέχουν στο μαραθώνιο.

Δύο κοpίτσια με κοντές φούστες στο Κέιπ Τάουν το 1965.

Το 1966, ο Ιβ Σεν Λοράν καθιέρωσε το «αντρικό» κοστούμι για τις γυναίκες. Οι γυναίκες, όμως, που φορούσαν τέτοιο κοστούμι δεν επιτρεπόταν να μπαίνουν σε εστιατόρια γιατί η εμφάνιση τους θεωρούνταν προκλητική.

Η Ελίζαμπεθ Εκφόρντ ήταν μια από τα μέλη της ομάδας αφροαμερικανών φοιτητών που τόλμησαν να πάνε στο πανεπιστήμιο, το 1957.

Η Μπίλι Τζιν Κινγκ ήταν επαγγελματίας τενίστρια και εκείνη που εγκαθίδρυσε τα ίσα δικαιώματα αντρών και γυναικών στο τένις.

Η Μαρία Τερέσα ντε Φιλίπις ήταν η πρώτη γυναίκα οδηγός που πήρε μέρος σε αγώνα της Φόρμουλα 1.

Η Σέντα Μπέρενσον ήταν Αμερικανίδα αθλήτρια και ιδρύτρια του μπάσκετ γυναικών. Τροποποίησε τους κανόνες του ανδρικού μπάσκετ το 1891.

Αυτές οι δυο κοπέλες ήταν οι πρώτες που εμφανίστηκαν με τα πόδια τους ακάλυπτα στους δρόμους του Τορόντο, το 1937.

Αυτή η γυναίκα συνελήφθη επειδή φορούσε μαγιό και είχε τα πόδια της ακάλυπτα, στο Σικάγο, το 1922.

Η Χέντι Λαμάρ ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός και εφευρέτρια που κατέρριψε τα στερεότυπα σχετικά με τη γυναικεία ομορφιά και την επιστήμη. Εκτός από την εκπληκτική ομορφιά της, έγινε παγκοσμίως γνωστή και για την ευφυΐα της, καθώς θεωρείται η «μητέρα του Wi-Fi» που απολαμβάνουμε σήμερα.
