Η ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, είναι οι προσωπικές στιγμές και ότι σημαίνει για τον καθένα από εμάς ευτυχία. Υπάρχει, όμως, μία φόρμουλα της ευτυχίας η οποία, μάλιστα, έχει επτά συστατικά τα οποία είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε, αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι όχι μόνο σήμερα αλλά και για πάντα. Σημαντικότερο από όλα, οι ζεστές ανθρώπινες σχέσεις.
της Εύας Κουτουμάνου
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πορεία της ευτυχίας στη διάρκεια της ζωής σημειώνει μια απροσδόκητη στασιμότητα, όπως αποκαλύπτουν τα διαθέσιμα στοιχεία.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ικανοποίηση μας από τη ζωή να τείνει να μειώνεται καθώς πλησιάζουμε τη μέση ηλικία και η σχετική καμπύλη φτάνει σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο γύρω στην ηλικία των 50.
Στη συνέχεια, όπως εξηγεί ο Arthur C. Brooks, καθηγητής Ηγεσίας στην Επιχειρηματική Σχολή του Χάρβαρντ και καθηγητής της Σχολής Διακυβέρνησης Κέννεντυ του Χάρβαρντ, η καμπύλη της ευτυχίας αρχίζει και πάλι την ανοδική της πορεία μέχρι τα 60-65.
Μετά από αυτή την ηλικία οι άνθρωποι χωρίζονται σε δυο ομάδες, σε εκείνους που γίνονται όλο και πιο ευτυχισμένοι και σε εκείνους που γίνονται όλο και λιγότερο ευτυχισμένοι.
Ο καθηγητής Brooks που μελετά την ευτυχία εδώ και πολλές δεκαετίες ανατρέχει στην περιβόητη έρευνα για την ευτυχία του Χάρβαρντ που ξεκίνησε το 1938 και παρακολούθησε τους συμμετέχοντες – αρχικά φοιτητές του Πανεπιστημίου και στη συνέχεια άτομα και εκτός του Πανεπιστημίου – καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Η μελέτη ενημερωνόταν συστηματικά κάθε δύο χρόνια για περισσότερο από 80 χρόνια.
Καθώς οι συμμετέχοντες μεγάλωναν αναδύθηκαν δύο διαφορετικές και διαμετρικά αντίθετες ομάδες: εκείνοι που ήταν ευτυχείς και καλά στην υγεία τους (happy-well) και εκείνοι που ήταν θλιμμένοι και άρρωστοι (sad-sick).
Τα άτομα της πρώτης «ευτυχισμένης» ομάδας διαπιστώθηκε ότι είχαν κάποια πλεονεκτήματα όπως οικονομική ευρωστία, χαρούμενη παιδική ηλικία, μακρόβιους προγόνους και απουσία ιστορικού κλινικής κατάθλιψης.
Ορισμένοι από τους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι πέρα από τον έλεγχό μας, εντούτοις υπάρχουν και άλλοι που μπορούμε να τροποποιήσουμε για το καλό της υγείας και της μακροζωίας μας.
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας για την ευτυχία του Χάρβαρντ δύο ερευνητές έδειξαν το 2001, ότι μπορούν να ελεγχθούν 7 συνήθειες ώστε να εξασθαλίσουμε την ευτυχία μέχρι τα βαθειά μας γεράματα:
1 - Το κάπνισμα
2 - Την κατανάλωση αλκοόλ
3 - Τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω της ισορροπημένης διατροφής.
4- Την άσκηση
5- Τη συναισθηματική αντοχή
6 - Την εκπαίδευση
7 - Τις ανθρώπινες σχέσεις
Σύμφωνα με τη διαβόητη, πλέον, μελέτη του Χάρβαρντ, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των ευτυχισμένων ηλικιωμένων ανθρώπων είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, που σημαίνει πως το καλύτερο «υλικό» της ευτυχίας στο οποίο πρέπει όλοι να επενδύσουμε είναι οι υγιείς σχέσεις όπου κυριαρχούν η αγάπη, ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση.