Το κρασί είναι ένα ιδιαίτερα ωραίο και δημοφιλές ποτό και στην Ελλάδα έχουμε πολύ καλά κρασιά τα οποία μπορούν να συνοδεύσουν το φαγητό μας ή μια βραδιά με φίλους. Τι γίνεται όμως αν ανοίξουμε ένα μπουκάλι και δεν το τελειώσουμε; Διαβάστε πόσο αντέχει κάθε κρασί αφού ανοιχθεί πριν χαλάσει και δεν είναι πια κατάλληλο για πόση.
Τα συνηθισμένα κρασιά γενικά αντέχουν από 1 έως 7 ημέρες, ανάλογα με το είδος τους και πάντα στο ψυγείο, ενώ για τα ενισχυμένα, όπως το πόρτο, μέχρι και 1 μήνα.
Μετά το άνοιγμα του κρασιού, ο αέρας αρχίζει την οξείδωση και το κρασί χάνει σταδιακά τα αρώματα και τις γεύσεις του. Για να διατηρήσουμε το κρασί που περίσσεψε όσο το δυνατόν καλύτερα και περισσότερες μέρες θα πρέπει οπωσδήποτε να το ξανακλείσουμε με κάποιο πώμα έστω και αυτοσχέδιο και να το βάλουμε στο ψυγείο.
Πιο συγκεκριμένα:
Τα αφρώδη
Τα ανοιγμένα αφρώδη κρασιά, ακόμη και με τη χρήση ειδικού πώματος, θα διαρκέσουν το πολύ 1 – 3 ημέρες καθώς χάνουν γρήγορα τις φυσαλλίδες τους.
Λευκά και ροζέ
Τα γεμάτα λευκά κρασιά, όπως το chardonnay, διατηρούνται έως 5 μέρες και τα πιο ελαφρά λευκά κρασιά μαζί με τα ροζέ συντηρούνται ανοιγμένα έως και 7 ημέρες με μικρές συνέπειες στη γεύση τους.
Τα κόκκινα
Τα κόκκινα κρασιά, που όταν ανοιχτούν τοποθετούνται και αυτά στο ψυγείο, ή τέλος πάντων σε πολύ δροσερό έως κρύο χώρο, μπορούν να συντηρηθούν από 3 έως 5 μέρες, με μεγαλύτερη αντοχή να επιδεικνύουν τα κόκκινα κρασιά πλούσια σε ταννίνες.
Αυτά σε συσκευασία με κάνουλα
Εάν επιλέξατε για το πάρτι ή τη γιορτή κρασί σε συσκευασία με μικρή κάνουλα, να ξέρετε ότι ανοιγμένο έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τους εμφιαλωμένους οίνους, και μπορεί κρατήσει λίγο περισσότερο από μήνα, απ’ τη στιγμή που θα ανοίξετε το βρυσάκι του.