Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
Λίγα σύννεφα
18.9°C Αθήνα

Αυτό είναι το σπάνιο αυτοκίνητο του «Έλληνα James Bond» αξίας 400.000 ευρώ

classic aston martin

Μία σπάνια Aston Martin DB4, αξίας 400.000 ευρώ, ήρθε στο φως, μετά από 40 χρόνια απομόνωσης σε μια σκοτεινή αποθήκη και μαζί με το σπάνιο αυτοκίνητο αποκαλύφθηκε και η άγνωστη ιστορία του «Έλληνα James Bond».

Αλίνα Λόη

 

Όλα ξεκίνησαν όταν έφτασαν πληροφορίες στον πρώην παρουσιαστή της τηλεοπτικής εκπομπής Fifth Gear για την ύπαρξη μια σπάνιας Aston Martin στο εσωτερικό μια μικρής αποθήκης. Αμέσως εκείνος, αξιοποιώντας τις πληροφορίες, έσπευσε εκεί και ανακάλυψε το σπάνιο αυτοκίνητο!

Η Aston Martin DB4, ανήκει σε μία σειρά, μόλις 1.204 συνολικά, πολυτελών αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν από το 1958 έως και το 1963.

Το σπάνιο αυτοκίνητο που βρέθηκε "ξεχασμένο" στην αποθηκή φέρεται να είναι το 24ο που πέρασε από τη γραμμή παραγωγής.

Ο αρχικός ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου είχε την τύχη να διαθέτει έναν πολύ πλούσιο θείο, ο οποίος το 1951 του παραχώρησε, ως κληροδότημα για τα δύο παιδιά του, το αστρονομικό, για την εποχή εκείνη, ποσό του 1 εκ. βρετανικών λιρών.

Το ποσό αυτό, όμως, δεν επενδύθηκε ως επένδυση για το μέλλον των δύο παιδιών αλλά ξοδεύτηκε σε αντικείμενα μεγάλης αξίας.

Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η Aston Martin DB4, ένα υψηλών επιδόσεων coupe αυτοκίνητο.

Μάλιστα, το πίσω τμήμα του αυτοκινήτου έχει υποστεί διάβρωση καθώς ο "σπάταλος" ιδιοκτήτης του το χρησιμοποιούσε -μεταξύ άλλων- για να ρυμουλκεί το σκάφος που έχει αποκτήσει με τα χρήματα του θείου του.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του αυτοκινήτου, η Aston Martin DB4 αγοράστηκε στις 11 Αυγούστου του 1959 από τον Κάπτεν Λαιμό, ο οποίος ήταν μέλος της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια του B’ Παγκόσμιου Πολέμου ενώ είχε συνδεθεί και με τη δράση της OSS (Office of Strategic Services), η οποία μετά το τέλος του πολέμου μετεξελίχθηκε στη γνωστή σε όλους CIA.

Σύμφωνα με τον σημερινό ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, σε αναγνώριση της προσφοράς του Καπετάνιου Λαιμού στην αντίσταση κατά των Γερμανών, οι Αμερικανοί τού παραχώρησαν ένα από τα 2.710 Liberty Ships που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε από δύο Βρετανούς και αφηγείται την ιστορία του σπάνιου αυτοκινήτου αλλά και την ιστορία του Καπετάνιου Λαιμού - η οικογένεια Λαιμού είναι από τις πιο σημαντικές εφοπλιστικές οικογένειες της Ελλάδας- οι δύο Βρετανοί παρουσιαστές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο πρώτος ιδιοκτήτης της Aston Martin DB4, ο "Captain Lemos",  ήταν ένας πραγματικός James Bond και μάλιστα με ελληνικές ρίζες.

O «Καπετάν Λαιμός» κράτησε το αυτοκίνητο στην κατοχή του έως και το 1963.

Ο δεύτερος κατά σειρά ιδιοκτήτης του πανέμορφου σπορ αυτοκινήτου το απέσυρε από την κυκλοφορία το 1982 και έκτοτε η Aston Martin DB4 παρέμεινε ακινητοποιημένη μέχρι να αλλάξει για τρίτη φορά χέρια το 2003.

Ούτε ο τρίτος ιδιοκτήτης, όμως, έβγαλε την σπάνια "κούκλα" στους δρόμους, απλώς τη μετέφερε στην αποθήκη όπου έμεινε για 20 χρόνια.

Η σημερινή αξία της Aston Martin DB4 αγγίζει τα 400.000 ευρώ!