Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024

Eurovision 2024: Οι επιτροπές προτίμησαν τον Nemo, όμως το κοινό στήριξε Κροατία, Ισραήλ και Ουκρανία

eurovision 2024 winners

Τελείωσε και η φετινή Eurovision και θα μας μείνει αξέχαστη για πολλούς λόγους, οι περισσότεροι από τους οποίους ελάχιστα έχουν να κάνουν με το τραγούδι. Νικητής, χάρη στην τεράστια υποστήριξη των επιτροπών, ήταν ο Nemo - ή το Nemo όπως αυτοχαρακτηρίζεται - το κοινό, όμως, είχε εντελώς διαφορετική γνώμη δίνοντας την υψηλότερη βαθμολογία στην Κροατία, στο Ισραήλ και στην Ουκρανία.

Εύα Κουτουμάνου

Σημαντικές ήταν οι διαφορές ανάμεσα στις προτιμήσεις που έδειξαν οι επιτροπές των χωρών στη φετινή Eurovision, σε σχέση με εκείνες του κοινού.

Την πρώτη θέση στον τελικό του 68ου διαγωνισμού τραγουδιού κατέκτησε ο εκπρόσωπος της Ελβετίας, Nemo, με το τραγούδι «The Code», ενώ ακολούθησαν η Κροατία και η Ουκρανία.

Μέχρι, όμως, να δώσει τις ψήφους του το κοινό, τα αποτελέσματα ήταν κάπως διαφορετικά, η Ελβετία ήταν στην πρώτη θέση, αφού οι επιτροπές της έδωσαν 365 ψήφους, κάτι που της εξασφάλισε και την τελική νίκη, αλλά στη δεύτερη θέση ήταν η Γαλλία με 218 ψήφους από τις επιτροπές και τον εκπληκτικό Slimane, ο οποίος κάποια στγμή, μάλιστα, τραγούδησε το «Mon Amour» a cappella! Στην τρίτη θέση βρισκόταν η Κροατία με 210 βαθμούς από τις επιτροπές και η Ιταλία με 164 βαθμούς. Την πεντάδα συμπλήρωνε η Ουκρανία με 146 ψήφους, η οποία μετά τους ψήφους του κοινού, ανέβηκε στην τρίτη θέση.

 

Την μεγαλύτερη έκπληξη έκανε το Ισραήλ, το οποίο δεν πήρε ιδιαίτερες ψήφους από τις επιτροπές των χωρών, συγκεντρώνοντας μόλις 52 πόντους που του έδωσαν την 12η θέση. Όμως, το κοινό του έδωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη βαθμολογία με 323 ψήφους - πρώτη ήταν η Κροατία με 337 ψήφους - κι έτσι το Ισραήλ από τη 12η θέση εκτοξεύτηκε στην 5η θέση, γεγονός που αποδεικνύει πως ο κόσμος, στην πλειοψηφία του, δεν συμφώνησε με τον "πόλεμο" που δέχθηκε η συμπαθέστατη 20χρονη Eden Golan, η οποία παρά τα γιουχαρίσματα που αντιμετώπισε στις πρόβες, έκανε μία εκπληκτική εμφάνιση.

 

Όσο για το «Ζάρι» της δικής μας Μαρίνας Σάττι δεν φάνηκε να ενθουσιάζει τις επιτροπές, καθώς συγκέντρωσε μόνο 41 βαθμούς, αλλά ούτε και το κοινό κι έτσι από την 14η θέση που της έδωσαν οι επιτροπές των χωρών, κατέληξε μόλις στην 11η θέση, κάτι που ίσως αντικατοπτρίζει την γενική αποδοκιμασία για την ανώριμη στάση που επέδειξε καθώς εκπροσωπούσε την χώρα μας. Θυμίζουμε πως η Μαρίνα Σάττι χασμουριόταν και έκανε πως κοιμάται κατά τη συνέντευξη τύπου, όταν μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ.

satti

Δυστυχώς, δεν ήταν μόνο η Μαρίνα Σάττι που επεδίωξε να μετατρέψει έναν ευχάριστο μουσικό διαγωνισμό που στόχο έχει να ενώνει τις χώρες, σε ένα πολωτικό πολιτικό γεγονός.

Η Ολλανδία αποκλείστηκε λίγο πριν τον τελικό καθώς ο Ολλανδός εκπρόσωπος, Joost Klein, φέρεται πως επιτέθηκε σε γυναίκα φωτογράφο, με ανεπίσημες πηγές να υποστηρίζουν ότι χτύπησε μέλος της ισραηλινής παραγωγής.

klein r eurovision

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ολλανδίας AVROTROS εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για τον αποκλεισμό της χώρας από τον τελικό της Eurovision, κάνοντας λόγο για «βαριά και δυσανάλογη τιμωρία».

ireland Eurovision 2024

Παράπονα από την EBU είχε και η Ιρλανδία. Σύμφωνα με τον ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTE, η Bambie Thug - ή το Bambie Thug όπως αυτοαποκαλείται - κάλεσε τους διοργανωτές του διαγωνισμού της Eurovision να αντιμετωπίσουν τα σχόλια που έγιναν στην ισραηλινή τηλεόραση πριν από την εμφάνιση της Ιρλανδίας στον ημιτελικό της Τρίτης, υποστηρίζοντας ότι ο σχολιασμός παραβίαζε τους κανόνες της Eurovision. Η/το Bambie Thug δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει πλέον να επιτρέπεται να συμμετέχει στο διαγωνισμό. Κοινό και επιτροπές, πάντως, κράτησαν την Ιρλανδία και την αμφιλεγόμενη παρουσία τους που θύμιζε έντονα αποκρυφιστική τελετή μαύρης μαγείας, με τις πεντάλφες και τα κεριά, στην 6η θέση. 

kapsis

Αξιοσημείωτο είναι πως φέτος ούτε η Ελλάδα έδωσε το 12άρι της στην Κύπρο και την εντυπωσιακή 17χρονη Silia Kapsis, η οποία παρά την εκπληκτική της εμφάνιση έμεινε χαμηλά στη βαθμολογία και στην 15η θέση, αλλά ούτε και η Κύπρος έδωσε το 12άρι της στην Ελλάδα, πιθανώς "ως απάντηση".

Το σίγουρο είναι πως η φετινή Eurovision θα μας μείνει αξέχαστη αλλά για τους λάθος λόγους, κυρίως. Επεισόδια, πεντάλφες και σύγχυση για το πώς θα αποκαλούμε κάποιους συμμετέχοντες... η, ο ή το.

Μεγάλη νικήτρια, πάντως, ήταν η ΕΡΤ καθώς σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης με τα μεσοσταθμικά ποσοστά τηλεθέασης να φθάνουν το 71,6% στο λεγόμενο δυναμικό κοινό (18-54) και 68,1% στο σύνολο, καθώς τον διαγωνισμό της Eurovision παρακολούθησαν 2.806.000 τηλεθεατές, με την κάλυψη (για ένα λεπτό) να φτάνει τους 4.874.000! Και στους απίστευτους αυτούς αριθμούς πρέπει να προστεθούν και επιπλέον 566.000 πολίτες που παρακολουθούσαν τον τελικό μέσω του Ertflix.