Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024

ΗΠΑ: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε νομοσχέδιο που απαγορεύει το TikTok

 tiktok USA

Με συντριπτική πλειοψηφία, με 360 ψήφους υπέρ και 58 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο που θα απαγορεύσει το TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός κι αν η μητρική κινέζικη εταιρία πουλήσει τα δικαιώματα για τις ΗΠΑ σε μια εταιρία που θα έχει έδρα στις ΗΠΑ, εντός ενός έτους.

HDN Newsroom

Περίπου 150 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι στο TikTok και υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι μεταξύ των νομοθετών σχετικά με την επιρροή που έχουν αποκτήσει οι Κινέζοι ιδιοκτήτες του. Οι νομοθέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και το απόρρητο των δεδομένων με το TikTok. Οι υποστηρικτές της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης αμφισβήτησαν τη συνταγματικότητα του περιορισμού των δικαιωμάτων των Αμερικανών στην ελευθερία του λόγου.

Τους τελευταίους μήνες το TikTok έγινε πρωτοσέλιδο για την προώθηση του Οσάμα Μπιν Λάντεν καθώς και για την εγκληματική παρότρυνση προς τους νεαρούς χρήστες να πνίγουν ο ένας τον άλλον!

Η Wall Street έχει θορυβηθεί σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να αγοράσει το TikTok σε περίπτωση αναγκαστικής πώλησης των μετοχών από τον Κινέζο ιδιοκτήτη ByteDance. Η Microsoft, η Meta, η Apple και η Oracle έχουν χαρακτηριστεί ως πιθανοί μνηστήρες. Ο Rumble, ένας ανταγωνιστής του YouTube με γνώμονα την ελεύθερη ομιλία έχει επίσης συζητηθεί ως πιθανός αγοραστής.

Ένα εμπόδιο είναι η μεγάλη κλίμακα της αγοράς. Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης TikTok είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν έως και 50 δισεκατομμύρια δολάρια!

Το νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ ψηφίστηκε με 360 ψήφους υπέρ και 58 κατά.

Η απαγόρευση πέρασε μαζί με την ψηφοφορία για το πακέτο ξένης βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, και έχει λάβει σχετικά μικρή προσοχή.

Μέσα στο νομοσχέδιο των κυρώσεων των 184 σελίδων υπάρχει μια διάταξη που αναγκάζει την κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, να πουλήσει το μερίδιο της δημοφιλούς πλατφόρμας βίντεο σε μια εταιρία με έδρα τις ΗΠΑ εντός ενός έτους, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει την απαγόρευση. Συγκεκριμένα, δίνει στην ByteDance εννέα μήνες για να εκχωρήσει τα δικαιώματα του TikTok στις ΗΠΑ σε αμερικανική εταιρία και δίνει στον πρόεδρο την επιλογή να επιλέξει παράταση τριών μηνών.

Τον Μάρτιο η Βουλή είχε ψηφίσει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο για το TikTok, το οποίο πέρασε με μεγάλη δικομματική πλειοψηφία. Αυτή η προσπάθεια, ωστόσο, έχει σταματήσει στη Γερουσία των Δημοκρατικών, όπου ο ηγέτης της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να φέρει το μέτρο προς ψήφιση. Ο ηγέτης της Γερουσίας είπε ότι θα ασχοληθεί τελικά με το θέμα.

Ο Σούμερ έχει στο παρελθόν υποστηρίξει σθεναρά τις προσπάθειες περιορισμού της επιρροής του TikTok.

Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου η TikTok είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για καταπάτηση δικαιωμάτων ελευθερίας λόγου, ενώ και ο διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας είχε απευθύνει έκκληση στους χρήστες των ΗΠΑ να κάνουν άμεσα εκστρατεία για να σταματήσει το νομοσχέδιο