Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024

Σάρωσε το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου με 11 υποψηφιότητες στα φετινά Όσκαρ

 oscars 2024

Το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασε συνολικά 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ και μάλιστα σε σημαντικές κατηγορίες όπως αυτές για «Καλύτερη Ταινία», «Σκηνοθεσία», «Α΄Γυναικείο Ρόλο» (Έμα Στόουν), «Διασκευασμένο Σενάριο» και «Μοντάζ» (το οποίο έκανε ο Γιώργος Μαυροψαρίδης).

HDN Newsroom

Τις περισσότερες υποψηφιότητες, ωστόσο, συγκέντρωσε το φιλμ «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν που διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο σε 13 κατηγορίες.

Το φιλμ «Killers of the Flower Moon» του Μάρτιν Σκορσέζε απέσπασε 10 υποψηφιότητες ενώ η «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ, οχτώ.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ένα φιλμ του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφιο για όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας. Το 2019, ο Γιώργος Λάνθιμος είχε και πάλι διεκδικήσει το Οσκαρ σκηνοθεσίας, με την ταινία του «Η Ευνοούμενη». Δεύτερη είναι και η υποψηφιότητα του Γιώργου Μαυροψαρίδη στην κατηγορία του «Μοντάζ».

H ανακοίνωση έγινε το μεσημέρι της Τρίτης με την ηθοποιό Τζαζί Μπιτζ («Joker: Folie a Deux», «Atlanta») και τον ηθοποιό Τζακ Κουέιντ («Oppenheimer», «Scream») να ανακοινώνουν τα υποψήφια φιλμ για τις 23 κατηγορίες.

Ρεκόρ υποψηφιοτήτων από γυναίκες δημιουργούς στην κατηγορία της «Καλύτερης Ταινίας»
Οι γυναίκες σκηνοθέτριες πέτυχαν ένα σημαντικό ορόσημο στις υποψηφιότητες στα φετινά Όσκαρ. Για πρώτη φορά στην 96χρονη ιστορία των βραβείων Όσκαρ τρεις από τις 10 ταινίες που προτάθηκαν στην κατηγορία της «Καλύτερης Ταινίας» είναι από γυναίκες δημιουργούς.

Συγκεκριμένα, είναι η ταινία «Anatomy of a Fall» της Ζυστίν Τριετ, η «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ και η ταινία «Past Lives» της Σελίν Σονγκ.