Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
Λίγα σύννεφα
13.3°C Αθήνα

Το «ακριβότερο οικόπεδο» της Ελλάδας με το ιδιωτικό αεροδρόμιο άλλαξε χέρια

 porto xeli akrivotero oikopedo

Στο Πόρτο Χέλι- την περιοχή που προσέλκυσε μερικές από τις πιο γνωστές και πλούσιες οικογένειες της Ελλάδας από τις οικογένειες Χανδρή, Γουλανδρή, Λιβανού και Βαρδινογιάννη μέχρι την οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνο- το ακριβότερο οικόπεδο της Ελλάδας, μία επένδυση του επιχειρηματία Τάσου Αλεξίου, με ιδιωτικό αεροδρόμιο, άλλαξε χέρια.

HDN Newsroom

Ο νέος ιδιοκτήτης είναι Ιρλανδός δισεκατομμυριούχος, στις δραστηριότητες του οποίου ανήκει η κατασκευή premium μεταλλικών πωμάτων φιαλών, εξαγόρασε με το ποσό των 50 εκατομμυρίων περίπου τη γειτνίαση με έτερους επιχειρηματίες που βρήκαν καταφύγιο στο Πόρτο Χέλι.

Ο Paul Richard Coulson, ο νέος ιδιοκτήτης, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και πρόεδρος του Ardagh Group, παραγωγός προϊόντων γυαλιού και μετάλλων με έδρα το Λουξεμβούργο, ο οποίος έχει εξελιχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συσκευασίας μετάλλων και γυαλιού στον κόσμο.

Το 2021, η περιουσία του υπολογίστηκε σε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον, τον 10ο πλουσιότερο άνθρωπο της Ιρλανδίας.

Η Τάσος Αλεξίου Α.Ε. εξαγοράστηκε από τον Coulson έναντι 55 εκατομμυρίων ευρώ, με το συγκεκριμένο ακίνητο που περικλείει τα 700 μέτρα του διαδρόμου προσγείωσης και ανήκει στην εταιρεία να αποτιμάται περί τα 45 ως 50 εκατομμύρια, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πλέον o Coulson έχει το ρόλο προέδρου και CEO της εταιρείας που έλεγχε το κτήμα στο Πόρτο Χέλι με το ιδιωτικό αεροδρόμιο.

Το αεροδρόμιο λειτούργησε κατά τις δεκαετίες 1960 και 1970. Το 2004, τo αεροδρόμιο έκλεισε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, λόγω προβλημάτων συντήρησης, ενώ το 2008 το πιστοποιητικό αεροδρομίου δεν ανανεώθηκε και έτσι το αεροδρόμιο έκλεισε οριστικά.

porto xeli aerodromio

Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε υψόμετρο 21 μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας. Διαθέτει έναν τσιμεντένιο διάδρομο μήκους 678 μέτρων και ήταν δημιούργημα του Τάσου Αλεξίου, του πρώτου Έλληνα που εκπαιδεύτηκε ως ιδιωτικός πιλότος.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, εξασφάλισε άδεια πιλότου προκειμένου να πετάει μόνο προς ευχαρίστησή του και το 1958 έφερε στην Ελλάδα το πρώτο μικρό αεροσκάφος. Αργότερα αποφάσισε να αξιοποιήσει την επαγγελματική του εμπειρία ως κατασκευαστής.

Σε αυτήν στηρίχθηκε για να δώσει φτερά στον έρωτά του με τη βραβευμένη εικαστικό Λίζη Καλλιγά, που σήμερα ζει στο Χαλάνδρι.

Αναζητώντας τρόπο να την επισκέπτεται στο παλιό αρχοντικό που διατηρούσε η οικογένειά της στις Σπέτσες, ο Αλεξίου εντόπισε το κτήμα που εκτεινόταν από τη Χηνίτσα έως την Κόστα.

Εμπνευσμένος από τον δημοφιλή κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας θεσμό των αντιπαροχών, προτείνει στους ιδιοκτήτες των εκτάσεων (δηλαδή στους βοσκούς) να του πουλήσουν και να επενδύσουν σε διαμερίσματα στην Αθήνα.

Αφού περιήλθε στην κατοχή του το ακριβότερο οικόπεδο της Ελλάδας, ο Τάσος Αλεξίου κατασκεύασε σταδιακά τον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης των αεροσκαφών για να εξυπηρετεί τα δικά του αεροσκάφη αναψυχής και να επισκέπτεται την αγαπημένη του.

idiotiko aerodromio porto xeli

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Ολυμπιακή Αεροπορία ζητά από τον επιχειρηματία την παραχώρηση της έκτασης για την εξυπηρέτηση δύο πτήσεων ημερησίως.

Ο Τάσος Αλεξίου δέχεται αφιλοκερδώς, λόγω της φιλίας του με την οικογένεια Ωνάση. και ειδικότερα με τον Αριστοτέλη Ωνάση, καθώς τους ένωνε η ίδια αγάπη για την αεροπορία.

Όταν το 2011 ο Τάσος Αλεξίου έφυγε από τη ζωή, το ακριβότερο οικόπεδο της Ελλάδας πέρασε στην οικογένειά του (5 παιδιά) για να φτάσει σήμερα στα χέρια του Ιρλανδού δισεκατομμυριούχου.

Από το ακριβότερο οικόπεδο της Ελλάδας πέρασαν σημαντικές προσωπικότητες, φίλοι του Τάσου Αλεξίου.
alexiou car

Ο επιχειρηματίας Τάσος Αλεξίου

Εκτός από τα μέλη της οικογένειας Ωνάση και τον εικαστικό Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, πέρασε ο εγγονός του Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Μπιλ Ληρ (ιδρυτής της Lear Jet) κ.ά.

Όλοι τους είχαν κάτι που τους ένωνε, την κοινή αγάπη τους για την αεροπλοΐα. «Κανείς δεν πετούσε για επίδειξη πλούτου ή δύναμης. Όλοι αγαπούσαν πραγματικά την αεροπλοΐα. Ήταν χομπίστες» σημείωσε ο Αλέξης Αλεξίου, γιος του Τάσου Αλεξίου, που θυμάται, μαζί με τα αδέρφια του, να κάνουν παρέα με τα παιδιά του Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Όσο για τον Μπιλ Ληρ, σαν μεγαλύτερος και πιο έμπειρος από τον Τάσο, συνήθιζε να τον συμβουλεύει να μην αγοράζει καινούργια αεροπλάνα. Σύμφωνα με τον Αλέξη, έλεγε πάντα «Let somebody else kick the shit out of it».

Ο Ληρ δέθηκε με τον Τάσο Αλεξίου μέσω βαθιάς φιλίας, ενώ κι εκείνος αγάπησε το Πόρτο Χέλι. Μάλιστα, ο Τάσος τον είχε πείσει να αγοράσει ακριβώς το διπλανό κτήμα.

tasos alxiou

Το 2011, ο Τάσος Αλεξίου έφυγε από τη ζωή και το ακριβότερο οικόπεδο της Ελλάδας, από όπου πέρασαν πολλές προσωπικότητες, βρισκόταν μέχρι πρόσφατα, στα χέρια της υπόλοιπης οικογένειας που ποτέ δεν θέλησε να το εκμεταλλευτεί εμπορικά.

Για πολλά χρόνια, οι επισκέπτες που έρχονταν με ιδιωτικά αεροσκάφη από το εξωτερικό συνέχισαν να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο, όπως και ο ίδιος ο Τάσος Αλεξίου για τις μετακινήσεις της οικογένειάς του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η περιοχή του Πόρτο Χελίου προσέλκυε από παλιά το ενδιαφέρον «επιφανών» οικογενειών, όπως οι Μαυρολέων, Λιβανού, Χανδρή, Φράγκου, Παναγιωτίδη, Διαμαντίδη, Βαρδινογιάννη, Μυτιληναίου, Γουλανδρή και Γλύξμπουργκ, από τη δεκαετία του 1970. Ενώ, ο βιομήχανος Πρόδρομος Μποδοσάκης ήταν ο πρώτος που αγόρασε ένα τεράστιο κομμάτι γης, στον Άγιο Αιμιλιανό.

Δείτε το βίντεο με τη μαγευτική περιοχή στο Πόρτο Χέλι