Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024

Τέχνη & Πολιτισμός

 mpampades mpaleto

Επτά συγκλονιστικοί μπαμπάδες ανέλαβαν χρέη παρτενέρ και συνόδεψαν τις μικρές μπαλαρίνες κόρες τους στον ετήσιο χορό μπαλέτου. Το βίντεο που ανέβηκε στα social media έγινε αμέσως viral!

casteli minoan

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών για αεροδρόμιο στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, στην Κρήτη, ανακαλύφθηκε ένα τεράστιο κυκλικό μνημείο που χρονολογείται πριν από 4.000 χρόνια!

tasos birsim

Την τελευταία του πνοή άφησε έχθες, Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, ο καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης Τάσος Μπιρσίμ, ο οποίος, εκτός των άλλων, υπήρξε προσωπικός σκηνοθέτης του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και θεμελιωτής/πρωτεργάτης της ελληνικής τηλεόρασης, ένας «μάγος» της εικόνας.

glypta parthenona

Στην 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης τους (ICPRCP), η Τουρκία αποδείχθηκε ανέλπιστος «σύμμαχος» της Ελλάδας καθώς αποδόμησε ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της Βρετανίας για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία δεν γνωρίζει κανένα τουρκικό "φιρμάνι" που να νομιμοποιεί την αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν.

megara navagio mini lord

Εντοπίστηκε, μετά από 48 χρόνια, στον κόλπο των Μεγάρων και σε βάθος 222 μέτρων το MINI LORD, το φορτηγό πλοίο που βυθίστηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1976 μετά από πρόσκρουση με άλλο πλοίο.

aeroplano ellinikou
Το εμβληματικό Boeing 727 της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας και του Έλληνα κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση που βρισκόταν παρατημένο στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού,  Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του επιβλητικού αεροσκάφουςστον παράδρομο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στο Ελληνικό κοσμεί πλέον τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

TBF PHOTO 4

Η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί και αυτή τη χρονιά φεστιβάλ και αφιερώματα σε συνεργασία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με σημαντικούς φορείς και πρωτοβουλίες.

 tourkoi elliniki apostoli

«Έλληνες Τούρκοι της Δυτικής Θράκης» δήλωσαν οι δύο χορευτές της ελληνικής αποστολής(!) περιγράφοντας στα τουρκικά την εμπειρία τους στη Eurovision. Φυσικά, μετά από αυτό, οι αντιδράσεις ήταν εύλογα έντονες καθώς είναι, ελπίζουμε, δεδομένο ότι στη Θράκη δεν υπάρχει εθνική, αλλά θρησκευτική μειονότητα και οι πολίτες είναι Έλληνες, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Μετά από τις έντονες αντιδράσεις, έσπευσαν να αποδώσουν το "ατόπημα" τους σε "παρεξήγηση".