Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Ανέλπιστος σύμμαχος της Ελλάδας η Τουρκία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα -  «Δεν υπάρχει τουρικκό φιρμάνι». Παράνομη η αρπαγή τους από τον Έλγιν.

glypta parthenona

Στην 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης τους (ICPRCP), η Τουρκία αποδείχθηκε ανέλπιστος «σύμμαχος» της Ελλάδας καθώς αποδόμησε ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της Βρετανίας για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία δεν γνωρίζει κανένα τουρκικό "φιρμάνι" που να νομιμοποιεί την αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν.

Εύα Κουτουμάνου

Στην αποδόμηση ενός από τα κεντρικά επιχειρήματα των Βρετανών για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο προχώρησε η εκπρόσωπος της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ, στην 24η Σύνοδο των Διακυβερνητικής Επιτροπής της Unesco για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) καθώς δήλωσε ότι «δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί την αγορά».

Η Ζεϊνέπ Μποζ, επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της Τουρκίας, αναφερόταν σε έγγραφο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το οποίο επικαλείται το Ηνωμένο Βασίλειο για την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα το 1816 από τον λόρδο Έλγιν.

«Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά, η οποία έγινε τότε από τους αποικιοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμα και σύμφωνα με τον νόμο της εποχής. Ανυπομονούμε ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή συμπεριφοράς προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που θα δοθεί παγκοσμίως» είπε η Ζεϊνέπ Μποζ.

Κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 29 έως τις 30 Μαΐου, η Τουρκία πήρε για πρώτη φορά καθαρή θέση ως προς το ζήτημα της νομιμοποίησης της αγοράς των Γλυπτών από τη Βρετανία το 1816 στη βάση οθωμανικού εγγράφου που είχε ή δεν είχε ο λόρδος Έλγιν.

Η Μεγάλη Βρετανία απάντησε επαναλαμβάνοντας τη θέση της ότι ο Έλγιν κινήθηκε με την άδεια των Οθωμανικών αρχών και σύμφωνα με φιρμάνι που του είχε επιδοθεί, από το οποίο επιβιώνει μια ιταλική μετάφραση, ενώ το Λονδίνο έκανε λόγο και για δεύτερη άδεια, σχετικά με τη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αγγλία.

Η Ελλάδα διεκδικεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και τη μόνιμη παραμονή τους στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση του μνημείου, ειδικά αφότου δημιουργήθηκε, στα τέλη της δεκαετίας του 2000, το Μουσείο της Ακρόπολης.