Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022
Καθαρός Ουρανός
25°C Αθήνα

1 € = $ 0.9537
1 $ = € 1.0485

«Ανθρώπων Έργα» στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου

«Ανθρώπων Έργα» στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου

Aν περάσετε μια βόλτα από το καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου έως τις 15 Φεβρουαρίου 2022 (Πατησίων 44, Αθήνα) θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την ενδιαφέρουσα έκθεση εικαστικών «Ανθρώπων Έργα» της Τζωρτζίνας Αρμακόλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Δευτέρα 08:00-15:00, Τρίτη 13:00-19:00.

Η ίδια η καλλιτέχνις αναφέρει στο Newsbomb.gr: «Χρησιμοποιώ την τεχνική του παστέλ και η δουλειά μου είναι ανθρωποκεντρική. Είναι ελεύθερες αναπαραστάσεις από μνήμης, της ανθρώπινης μορφής. Η επιμελήτρια της έκθεσης, είναι η αρχαιολόγος Μαρία Γιαννοπούλου. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από την τελευταία μου δουλειά. Έργα ζωγραφικής, κυρίως πορτραίτα σε ήρεμη στάση περισυλλογής. Είναι μια δουλειά για την οποία χρωστάω πολλά στην συμβουλευτική του εικαστικού Αλέκου Κυραρίνη. . Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την Αιμιλία Κουγιά για την ευγενή παραχώρηση του εκθεσιακού χώρου».

«Η ζωγραφική της Τζωρτζίνας Αρμακόλα είναι, όπως δηλώνει και ο τίτλος της έκθεσης, βαθιά ανθρωποκεντρική, όχι απλώς εξαιτίας της θεματολογίας της ‒η οποία άλλωστε αποτελεί κοινό τόπο της παγκόσμιας τέχνης, πορτρέτα και συμπλέγματα‒ αλλά επειδή διεισδύει στη μοναδικότητα του ανθρώπινου ψυχισμού και μας καλεί τελικά να αποδεχθούμε την αδυναμία της ανθρώπινης οντότητας.

georgina erga

Η Αρμακόλα, χρησιμοποιώντας λιτά εκφραστικά μέσα, αδρές γραμμές και συγγενείς χρωματικούς τόνους, κατορθώνει ανεπιτήδευτα να δομήσει μορφές σάρκινες, πάσχουσες, σπαρακτικές. Τα έργα της, με έντονη την αίσθηση της υλικότητας αλλά απογυμνωμένα από κάθε τι πομπώδες και περιττό, διαμορφώνονται μέσα από μία διαδικασία προσωπικής και καλλιτεχνικής κάθαρσης.

Σε αντίθεση με τα αγαλματικά έργα της αρχαιότητας που εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα οποία υμνούν την τελειότητα του σώματος και την πραότητα του πνεύματος, οι μορφές της Αρμακόλα μοιάζουν να υποφέρουν από το βάρος της ύπαρξής τους, κατασπαραγμένες από τη φθαρτότητα της ύλης. Φέρουν βιώματα, μνήμες και στοχασμούς, αγωνιούν για τη θέση τους στη σύγχρονη πραγματικότητα. Και είναι μάλλον περισσότερο σε εκείνες τις μορφές που απεικονίζονται σε ζεύγη παρά στα μεμονωμένα πορτρέτα, όπου αποτυπώνεται η αίσθηση της βαθύτερης μοναξιάς.

Μαρία Γιαννοπούλου
Δρ αρχαιολόγος».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα Τζωρτζίνας Αρμακόλα, openoeuvre.com.