Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023
Συννεφιά
15.6°C Αθήνα

1 € = $ 1.0953
1 $ = € 0.9130

Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος Έλληνας ερμηνευτής Σταμάτης Κόκοτας

κοκοτας
Έφυγε από τη ζωή, τα ξημερώματα, Σάββατο 1 Οκτωβρίου, ο σπουδαίος λαϊκός ερμηνευτής Σταμάτης Κόκοτας, σε ηλικία 85 ετών.

Ο Σταμάτης Κόκοτας νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο Ασκπληπιείο της Βούλας και κατέληξε τα ξημερώματα έπειτα από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.

Ο Σταμάτης Κόκοτας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου 1937. Είχε σημαντική δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, οπότε και συνεργάστηκε με ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες της εποχής, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Κατινάρης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, ο Λυκούργος Μαρκέας, ο Ανδρέας Καραγιαννόπουλος κ.ά.

Ο σπουδαίος ερμηνευτής άφησε πίσω του μία σημαντική παρακαταθήκη με τα τραγούδια του. Το "Όνειρο απατηλό" και το "Γιε μου" - το οποίο είχε ερμηνεύσει για τον Αριστοτέλη Ωνάση μετά το θάνατο του γιου του, Αλέξανδρου- είναι μερικά από τα πιο γνωστά του τραγούδια που αγαπήθηκαν από ολόκληρες γενιές  Ελλήνων.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Σταμάτη Κόκοτα ήταν οι μακριές φαβορίτες του. Ο ίδιος έχει αποκαλύψει ότι μια εταιρεία με ξυραφάκια του πρόσφερε ένα ιλιγγιώδες ποσό για να ξυριστεί με τη λεπίδα της μπροστά στην κάμερα, για ένα διαφημιστικό σποτ. "Είναι αλήθεια" είχε πει όταν ρωτήθηκε ο Σταμάτης Κόκοτας. "Μου έδιναν 50 εκατομμύρια δραχμές, ήταν πολλά λεφτά τότε, αλλά τους είπα, σας ευχαριστώ πολύ, αλλά χτυπήσατε λάθος πόρτα".

Ο Σταμάτης Κόκοτας ήταν ο αγαπημένος καλλιτέχνης του Αριστοτέλη Ωνάση. Είναι άλλωστε γνωστή η ιστορία με τον εφοπλιστή, που του έστειλε το ιδιωτικό του ελικόπτερο προκειμένου να πάει στον Σκορπιό, το ιδιωτικό του νησί, και να μάθει συρτάκι στην Τζάκι Κέννεντι.

«Με τον Ωνάση ήμασταν απλώς φίλοι και τίποτα παραπάνω. Ήμουν ο διασκεδαστής του. Έτυχε να κάνουμε πολλές παρέες με πολύ δύσκολους ανθρώπους, από βασιλιάδες και βάλε. Μέχρι την ημέρα που έφυγε από αυτόν τον κόσμο, ήμασταν οι καλύτεροι φίλοι. Ήταν καλός άνθρωπος, ένας λεβέντης και μισός. Όταν έβλεπε ότι κάποιος με ενοχλούσε, πήγαινε κοντά του και τον έδιωχνε», έχει πει ο ίδιος.

Ο Σταμάτης Κόκοτας έκανε δυο γάμους και απέκτησε τρία παιδιά. Ερωτεύτηκε πολύ και το έζησε σε όλο του το μεγαλείο. «Ο έρωτας είναι μια ψυχική διαύγεια. Όταν είσαι ερωτευμένος έχεις καθαρό πνεύμα. Θόλωμα έχεις όταν έχεις μπερδέματα», έχει πει.

Τα ξημερώματα, "έφυγε" κι αυτός για να "συναντήσει" τους Μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες και δημιουργούς που "πέρασαν" στο Πάνθεον των Αθανάτων τους τελευταίους μήνες. Αντίο!