Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

ERT World: Η συναυλία «Αλησμονώ και χαίρομαι» σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση

alismono kai xairomai

Η ERT World μεταδίδει σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση τη συναυλία «Αλησμονώ και χαίρομαι» που διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Ηπειρωτικής Μουσικής και πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

HDN Newsroom

Οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρώτο μέρος της συναυλίας, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, στις 13:00 (Ώρα Ελλάδας).

Συμμετείχαν 50 μουσικοί από την Ήπειρο, στην πλειονότητά τους νέοι στην ηλικία, το πολυφωνικό συγκρότημα «Ήνορο», καθώς και μεγάλο χορευτικό κλιμάκιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθήνας.

Όλα τα τραγούδια είναι παραδοσιακά, όπως και τα ακουστικά όργανα που χρησιμοποιούν οι μουσικοί. Ακούγονται τραγούδια που αναφέρονται στην ξενιτιά και στην αγάπη και προέρχονται από τα σημαντικότερα μουσικά ιδιώματα της Ηπείρου.

Εκπροσωπήθηκαν οι περιοχές: Πωγώνι, Παρακάλαμος, Ζαγόρι, Μέτσοβο, Σούλι/Θεσπρωτία, Συρράκο-Καλλαρύτες από Τζουμέρκα, Κόνιτσα, Μέτσοβο, Γιάννενα και Πρέβεζα.

Α’ μέρος: «Τραγούδια της Ξενιτιάς»
Τον ανθρώπινο πόνο για την ξενιτιά, τον «ζωντανό χωρισμό» και τον ξεριζωμό από την πατρίδα, που βίωσαν οι Ηπειρώτες τους τελευταίους αιώνες, εξιστορούν πολυάριθμα τραγούδια που παίζονται και ακούγονται μέχρι σήμερα.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται τρεις διαφορετικές μεν, αλλά αλληλένδετες φωνές που μας εισάγουν στον κόσμο του ηπειρώτικου ήχου: έναυσμα δίνει η «φωνή της φύσης», ακολουθεί η «φωνή του ανθρώπου» και στη συνέχεια επέρχεται η ολοκλήρωση με τη «φωνή των μουσικών οργάνων».

Ακολουθούν τραγούδια που αναφέρονται στην αγωνία πριν από την αναχώρηση για την ξενιτιά, στα καραβάνια και στα καράβια που μετέφεραν τους ξενιτεμένους, στον πόνο όσων μένουν πίσω, στη μοναξιά και στη νοσταλγία των ξενιτεμένων, στη λαχτάρα τους να επιστρέψουν στον τόπο τους και τέλος στη χαρμόσυνη επιστροφή τους.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου.

Δείτε σε επανάληψη το πρώτο μέρος της συναυλίας την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, στις 02:00 μετά τα μεσάνυχτα (Ώρα Ελλάδας, ξημερώματα Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου).

Η συναυλία θα είναι διαθέσιμη μετά τη μετάδοση της και στο ERTFLIX.

Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι: Λευτέρης Δρανδάκις, Νίκος Ζέκης, Τάσος Πλίτσης
Υπεύθυνοι παραγωγής: Τεχνότροπον – Artway
Βιντεοσκόπηση – Μοντάζ: Γιώργος Γεωργούλας
Διοργάνωση: Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.ert.gr/international/ertworld-gr
https://www.ert.gr/international/ertflix-gr/