Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Γλυπτά Παρθενώνα: Ο διάσημος κωμικός Τζον Όλιβερ «ξεσκεπάζει» το Βρετανικό Μουσείο - «Δεν χάθηκαν, εκλάπησαν». Δείτε το απολαυστικό βίντεο

 john oliver glypta parthenona

 

Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα σχολίασε με τον δικό του τρόπο ο διάσημος Βρετανός κωμικός Τζον Όλιβερ. Στη δημοφιλή εκπομπή του στο HBO, την οποία παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές, ο Όλιβερ μίλησε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο για τα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως 9 στις 10 φορές που ψάχνετε χαμένα αρχαία θα τα βρείτε στο Βρετανικό Μουσείο, χαρακτηρίζοντας το ως τον μεγαλύτερο χώρο απολεσθέντων, "Lost and Found" όπως είπε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης ότι "Ως Βρετανός αισθάνομαι λίγο εμπλεκόμενος. Ναι! Εμείς τα κλέψαμε".

Η εκπομπή ξεκίνησε με τα "λειψά" Γλυπτά στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου τα κομμάτια που λείπουν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο είναι με άσπρο γύψο.

Ανέφερε ακόμα ότι στη Βρετανία είναι γνωστά ως τα Ελγίνεια Μάρμαρα τα οποία πήρε ο Λόρδος Έλγιν τον 19ο αιώνα ξεριζώνοντάς τα από τον Παρθενώνα. "Είναι κάτι για το οποίο και δικαίως οι Έλληνες είναι εξοργισμένοι γιατί δεν χάθηκαν αλλά εκλάπησαν!".

Περιγράφοντας με καυστικό χιούμορ την κατάσταση είπε ότι είναι σαν να σου λείπει ένα κομμάτι από ένα παζλ. Το κομμάτι δεν χάθηκε αλλά μπήκε ένας λόρδος στο σπίτι σου, το έκλεψε και το πούλησε σε ένα Μουσείο 1.000 μίλια μακριά.

Μάλιστα, θύμισε τη φράση του τότε πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος αρνήθηκε την επιστροφή του διαμαντιού που κοσμεί το βασιλικό στέμμα στην Ινδία, λέγοντας: "Αν πούμε ναι σε ένα, ξαφνικά το Βρετανικού Μουσείο θα αδειάσει!".

Με τον δικό του τρόπο ο Όλιβερ κατέρριψε τα επιχειρήματα εκείνων που υπερασπίζονται το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο περιέγραψε ως τη μεγαλύτερη "αίθουσα απολεσθέντων" του πλανήτη, με το χαρακτηριστικό βρετανικό του χιούμορ.

Δείτε το απολαυστικό βίντεο της εκπομπής (στα αγγλικά). Η εκπομπή περιέχει αρκετές "ακατάλληλες" λέξεις.