Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Λονδίνο-Αθήνα σε 2 τροχούς – Φέρτε τα πίσω».

 ποδηλασια γλυπτα παρθενωνα
 Φωτ.: Facebook - Vasiliki Voutzali η οποία εμπνεύστηκε αυτή την ποδηλατική καμπάνια
 
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά 8 ποδηλάτες, από όλο τον κόσμο, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια διαδρομή υπεραντοχής από τη Βρετανία στην Ελλάδα με υψηλό συμβολισμό και μήνυμα τους το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
 
 
HDN Team
 
Η ποδηλατική διαδρομή υπεραντοχής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα φέρει τον τίτλο «Λονδίνο-Αθήνα σε 2 τροχούς – Φέρτε τα πίσω».
 
Οι 8 διεθνείς ποδηλάτες ξεκίνησαν από τις πύλες του Βρετανικού Μουσείου στις 5 το πρωί του Σαββάτου, 5 Αυγούστου με προορισμό το Μουσείο της Ακρόπολης.
 
Οι ποδηλάτες θα διανύσουν 3.500 χλμ μεταφέροντας το μήνυμα «Λονδίνο-Αθήνα σε 2 τροχούς – Φέρτε τα πίσω».
 
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, θα συλλέγουν υπογραφές με το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών.
 
Πέρυσι οι ποδηλάτες έκαναν 14 μέρες για να φτάσουν στην Αθήνα.
 
Σύμφωνα με την Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα οι ποδηλάτες θα καλύψουν τη διαδρομή, που εικονικά θα καλύψουν τα γλυπτά.
 
 Η Βασιλική Βουτζάλη, που εμπνεύστηκε αυτή την ποδηλατική καμπάνια είναι νοσηλεύτρια που εργάζεται στην Αθήνα.
 
Η αναχώρηση από το Βρετανικό Μουσείο έγινε παρουσία μελών της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα:  Δρ. Κρις Στόκντεϊλ, ο οποίος έκανε τη διαδρομή με ποδήλατο μόνος του το 2005, και Μάρλεν Γκόντγουιν. 
 
Στην ποδηλασία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα 2023 συμμετέχουν: Βασιλική Βουτζάλη (Ελλάδα), Στέφεν Στράιχ (Γερμανία-Ελλάδα), Κρίστοφερ Ρος Μπένετ (Νέα Ζηλανδία), Ντέιβιντ Χιτς (Αυστραλία), Πολ Άντελσον (Ηνωμένο Βασίλειο), Διονύσης Καρτσαμπάς (Ελλάδα), Πιερλουίτζι Ταλαμονα (Ιταλία), Αριστοτέλης Τσόγκας (Ελλάδα).