Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
Λίγα σύννεφα
18.9°C Αθήνα

Η αλήθεια για την ψηφιακή εικόνα με τον διασώστη της ΕΜΑΚ που έγινε viral σε Ελλάδα και Τουρκία

 εμακ αναπαρασταση
Σάλος έχει δημιουργηθεί από εχθές στα social media με μία ψηφιακή απεικόνιση που δείχνει διασώστη της ΕΜΑΚ να σώζει παιδί στην Τουρκία. Παρόλο που ο δημιουργός της εικόνας, Υποστράτηγος ε.α του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Παναγιώτης Κοτρίδης, όταν την ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό έγραψε πως ήταν προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας, στη συνέχεια, πολλοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, άρχισαν να μοιράζονται την εικόνα παρουσιάζοντας την ως πραγματική φωτογραφία, κάτι που δίχασε πολύ κόσμο.
 
Συμπερασματικά, υπάρχει ο λανθασμένος ισχυρισμός πως κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία που απεικονίζει τη διάσωση παιδιού στην Τουρκία από άνδρα της ΕΜΑΚ.
 
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ψηφιακή απεικόνιση που δημιουργήθηκε από τον Υποστράτηγο ε.α του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Κοτρίδη, μέσω του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης Midjourney. Λεπτομέρειες όπως τα διακριτικά του ΠΣ και οι σημαίες των δύο χωρών προστέθηκαν με τη χρήση Photoshop.
 
Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράζεται η εικόνα που απεικονίζει τη διάσωση παιδιού από άνδρα της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος και παρουσιάζεται από χρήστες ως πραγματική φωτογραφία. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς πρόκειται για ψηφιακή απεικόνιση.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη εικόνα δημιουργήθηκε από τον Υποστράτηγο εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Παναγιώτη Κοτρίδη, ο οποίος τη μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του φίλους στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
 
Στην αρχική ανάρτηση της εικόνας στο διαδίκτυο, ο δημιουργός της κ. Κοτρίδης κατέστησε σαφές πως ο ίδιος την έφτιαξε αποτίοντας φόρο τιμής στους διασώστες και τις διασώστριες της ΕΜΑΚ. Αργότερα, όμως, η εικόνα αναδημοσιεύτηκε και διαμοιράστηκε ως πραγματική φωτογραφία από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
 
Όπως διευκρίνησε ο κ. Κοτρίδης η ψηφιακή απεικόνιση δημιουργήθηκε μέσω του Midjourney, ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης που παράγει εικόνες από κειμενικές περιγραφές. Στη συνέχεια, ο Υποστράτηγος χρησιμοποίησε το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων Photoshop προκειμένου να προσθέσει διάφορες λεπτομέρειες, όπως τις σημαίες, το ακρωνύμιο της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και το διακριτικό σήμα του Σώματος.
 
Η ψηφιακή απεικόνιση γνώρισε μεγάλη διάδοση με αναπαραγωγές τόσο από Έλλησες όσο και από Τούρκους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι την κοινοποιούσαν ως πραγματική φωτογραφία.
 
Η αρχική ανάρτηση της ψηφιακής απεικόνισης από τον Υποστράτηγο ε,α. του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Κοτρίδη, ξεκαθάριζε πολύ σωστά τον πραγματικό χαρακτήρα και τον ρόλο της εικόνας, να τιμήσει τους διασώστες και τις διασώστριες της ΕΜΑΚ.
 
Ο διαμοιρασμός της όμως στη συνέχεια από άλλους ως πραγματική φωτογραφία παραπλάνησε πολλούς χρήστες και προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια επιφέροντας το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμούσε ο δημιουργός της.
 
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσέχουμε τι δημοσιεύουμε, τι αναδημοσιεύουμε και πώς παρουσιάζουμε κάτι στο διαδίκτυο.