Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024

Η «Φωνή της Ελλάδας» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΙΑΣ

Μια ιδέα που ξεκίνησε το 2014 από την oμογένεια της Ιταλίας, έγινε θεσμός το 2017 και πλέον αγκαλιάζεται από τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης. Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Διονυσίου Σολωμού.

Δελτίο Τύπου

Η «Φωνή της Ελλάδας», το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, με ειδικές εκπομπές και αφιερώματα προβάλλοντας τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τα ελληνικά σχολεία και τις κοινότητές μας σ’ όλο τον κόσμο και αναδεικνύοντας τη σημασία της διάδοσης και διάσωσης της ελληνικής γλώσσας.

Συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024
– Στην εκπομπή «Αποτύπωμα» (12:00 – 13:00 ώρα Ελλάδας) η Φούλη Ζαβιτσάνου συναντά τον Δημήτρη Κουτσογιάννη, αναπληρωτή Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) και Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ. Θα μιλήσει για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ΚΕΓ σε σχέση με την εκμάθηση και τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, για το ερευνητικό έργο που παράγεται στους κόλπους του, αλλά και για τη σημασία της προσέγγισης της νεοελληνικής γλώσσας μακριά από κανονιστικούς περιορισμούς και ιδεολογικές προκαταλήψεις.

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024
– Στην εκπομπή «Η παγκόσμια φωνή μας» (08:00 – 09:00 ώρα Ελλάδας) με τους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη είναι καλεσμένος ο ιδρυτικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης και καθηγητής Αναστάσιος Μ. Τάμης, που θα μιλήσει για τη σημασία της ελληνικής γλώσσας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των φάσεων μετεξέλιξής της.

Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» (09:00 – 10:00 ώρα Ελλάδας), ο Νίκος Αγγελίδης προβάλλει τα ελληνικά σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας και συνομιλεί με κατοίκους και μαθητές από το νησί Θύμαινα.

Στην εκπομπή «Πάρε τον χρόνο σου» (10:00 – 12:00 ώρα Ελλάδας) με τον Προκόπη Αγγελόπουλο είναι καλεσμένη η καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Associate του CHS-GR του Πανεπιστημίου Harvard, Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη. Θα μιλήσει για τη δύναμη και τη δυναμική της Ελληνικής Γλώσσας στα πέρατα της Γης, μέσα από τις κοινότητες των Ελλήνων, αλλά και για το 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που θα γίνει στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βοστώνης και είναι αφιερωμένο στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση της Αμερικής.
Στην εκπομπή «Η φωνή που μας ενώνει» (14:00 – 15:00 ώρα Ελλάδας) η Γιάννα Τριανταφύλλη συνομιλεί με την πρώην πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Μαριούπολης και δασκάλα Νάντια Τσαπνή που θα μιλήσει για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας πριν από τον πόλεμο στη Μαριούπολη και την Οδησσό αλλά και τις προσπάθειες που κάνουν σήμερα για να συνεχιστούν τα μαθήματα των ελληνικών.

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024
Στην εκπομπή «Τα πρόσωπα της εβδομάδας» (16:00 – 17:00 ώρα Ελλάδας) καλεσμένη της Μίνας Ράλλη είναι η διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ στο Γιοχάνεσμπουργκ, Αντωνία Παπάζογλου. Θα μιλήσει για την αξία της διδασκαλίας των ελληνικών γραμμάτων και του ελληνικού πολιτισμού όχι μόνο στα Ελληνόπουλα αλλά σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές καθώς και για τις εκδηλώσεις της σχολής που θεωρείται ένα από τα καλύτερα αγγλόφωνα σχολεία της Νοτίου Αφρικής, όπου διδάσκεται υποχρεωτικά και σε όλους το μάθημα της ελληνικής γλώσσας.

Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024
Στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» (12:00 – 13:00 ώρα Ελλάδας) η Νατάσα Βησσαρίωνος φιλοξενεί τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στο Τορίνο, Φοίβο Βαλαχή που θα μιλήσει για τις εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας το προξενείο της Ελλάδας στο Τορίνο, ο Ιταλο-Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Μικρόκοσμος και το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Τεργέστη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, έχουν ήδη φιλοξενηθεί τις προηγούμενες ημέρες, στις εκπομπές της «Φωνής της Ελλάδας»:
– Ο Δρ. Ιωάννης Κορίνθιος, καθηγητής του παν/μίου της Καλαβρίας, ιστορικός και ηγετικό στέλεχος της ομογένειας στην Ιταλία για τις εκδηλώσεις στη Νάπολη.
– Ο πολιτικός γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς Soloup, που συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ομογένειας του Τορόντο και του Μόντρεαλ.
– Η Ελένη Γρίβα, καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα
Δημοτικής Εκπαίδευσης- Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του παν/μίου
Δυτικής Μακεδονίας για το Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας.
– Ο συντονιστής εκπαίδευσης Γιοχάνεσμπουργκ Δρ. Γεώργιος Βλάχος για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Ν. Αφρική.

Ακρόαση της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην εφαρμογή της Φωνής της Ελλάδας, διαθέσιμη στο Google Play Store και στο App Store.
Διαδικτυακά από το ertecho.gr (τη μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα των ραδιοφώνων της ΕΡΑ) https://www.ertecho.gr/radio/i-foni-tis-elladas/
Στην Ελλάδα, ψηφιακά μέσα από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις στην ένδειξη «Voice of Greece».
Δορυφορικά μέσω Hellas Sat και Hotbird.