Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022
Καθαρός Ουρανός
11.1°C Αθήνα

1 € = $ 1.0397
1 $ = € 0.9618

Η Σουηδία επέστρεψε στην Ελλάδα το κλεμμένο χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι από τη Μυκηναϊκή εποχή

mycenaean ring
Η Σουηδία επέστρεψε ένα χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι από τη Μυκηναϊκή εποχή, που απεικονίζει ένα ζευγάρι σφίγγες, στην Ελλάδα, ασκώντας έτσι την πίεση στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Η παράδοση από το Ίδρυμα Νόμπελ πραγματοποιήθηκε σε τελετή στη Στοκχόλμη.

Το δαχτυλίδι βρέθηκε το 1927 κατά τις ανασκαφές της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Ιαλυσού της Ρόδου.

Το δαχτυλίδι, καθώς και όλα τα ευρήματα από τις συστηματικές ανασκαφές στο νησί, φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής και της Ιταλικής Κατοχής των Δωδεκανήσων, το δαχτυλίδι εκλάπη από το μουσείο μαζί με εκατοντάδες αρχαιότητες, τα περισσότερα νομίσματα και κοσμήματα, που δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Το χρυσό δαχτυλίδι της Ρόδου βρέθηκε στις ΗΠΑ, όπου αγοράστηκε από τον Ούγγρο νομπελίστα Georg von Békésy τη δεκαετία του 1950 ή του 1960.

Μετά τον θάνατό του το 1972, ολόκληρη η συλλογή του von Békésy δωρίσθηκε στο Ίδρυμα Νόμπελ και τα έργα τέχνης δωρίστηκαν σε διάφορα μουσεία ανάλογα με τον τύπο τους.

Το μυκηναϊκό δαχτυλίδι κατέληξε στο Μουσείο Μεσογειακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στη Στοκχόλμη.

Το 1975, ο διευθυντής του Σουηδικού Μουσείου και διακεκριμένος αρχαιολόγος, Carl Gustaf Styrenius, διαπίστωσε ότι το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι από το μυκηναϊκό νεκροταφείο της Ιαλυσού βρισκόταν στη συλλογή του μουσείου και ενημέρωσε τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, αλλά το δαχτυλίδι παρέμεινε εκεί με άγνωστη αιτιολογία.

Τώρα, το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι, σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά την παράνομη αφαίρεσή του, θα εκτεθεί, επιτέλους, και πάλι στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου.