Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022
Καθαρός Ουρανός
11.1°C Αθήνα

1 € = $ 1.0397
1 $ = € 0.9618

Issey Miyake: ο Ιάπωνας «πρίγκιπας της μόδας» που «έφυγε» πρόσφατα

Issey Miyake

Ο «πρίγκιπας του πλισέ», όπως τον αποκαλούσαν, «έφυγε» πρόσφατα μετά τη μάχη του με τον καρκίνο και άφησε πίσω του μία λαμπρή καριέρα που διήρκεσε περισσότερο από μισό αιώνα.

Ο Issey Miyake γεννήθηκε στη Χιροσίμα το 1938 και ήταν μόλις επτά ετών όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν την ατομική βόμβα στην πόλη, το 1945. Από την ακτινοβολία η μητέρα του πέθανε τρία χρόνια αργότερα. Ο ίδιος επέζησε αλλά περπατούσε κουτσαίνοντας.

Μεγαλώνοντας σπούδασε γραφιστική στο Tama Art University του Τόκιο και μετά την αποφοίτησή του μετακόμισε το 1965 στο Παρίσι, όπου εγγράφηκε στη διάσημη σχολή ραπτικής L’Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne.

Τα πρώτα βήματα στην καριέρα του τα έκανε το 1966, δουλεύοντας πίσω από τα παρασκήνια σε ατελιέ. Το 1970 ίδρυσε το Miyake Design Studio στο Τόκιο και αμέσως μετά άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ στο Παρίσι.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, η καριέρα του βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη καθώς πειραματιζόταν με υλικά από πλαστικό έως μεταλλικό σύρμα, ακόμη και με βιοτεχνικό ιαπωνικό χαρτί.

Ο Issey Miyake ήταν ο πρώτος που συνδύασε την τεχνολογία με την ιαπωνική παράδοση και προήγαγε μια μόδα πρακτική, προσβάσιμη, που απευθύνεται σε όλους.

ce miyake PR 196

Εκτός από τα ρούχα του, ο Issey Miyake ήταν ευρέως γνωστός για τη συλλογή αρωμάτων. Το L’Eau d’Issey κυκλοφόρησε το 1992 και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ήταν εμπνευσμένο από το νερό και το ελαφρύ άρωμά του το έκανε best seller.

To 2006 o Miyake βραβεύτηκε με το Kyotoprize των Τεχνών και της Φιλοσοφίας. Στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως όταν στο Παρίσι συστηνόταν ως «σχεδιαστής μόδας», του ανταπαντούσαν ότι τον θεωρούσαν «δημιουργό ραπτικής».

Ήταν διάσημος για τα πλισέ ρούχα του, τις εκθέσεις και τη δημοφιλή σειρά αρωμάτων που περιελάμβανε το L’Eau d’Issey.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή μία υπάλληλός του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πέθανε το βράδυ της 5ης Αυγούστου», είπε αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η κηδεία του έχει ήδη πραγματοποιηθεί και σε αυτή συμμετείχαν μόνο συγγενείς. Σύμφωνα με τις επιθυμίες του, δεν υπήρξαν σχέδια για δημόσια τελετή», ανέφερε η ίδια υπάλληλος.