Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023
Συννεφιά
29.4°C Αθήνα

1 € = $ 1.0655
1 $ = € 0.9385

Μουσείο υδροκίνησης στο Ανθοχώρι Μετσόβου

Μουσείο υδροκίνησης στο Ανθοχώρι Μετσόβου

Φώτο: ΑΠΕ 

Στα 1.100 μέτρα υψόμετρο, στην καρδιά της Πίνδου, δύο νέοι άνδρες, ο Γιάννης και ο Γιώργος Γεωργίου, αναβιώνουν την ιστορία της δύναμης του νερού δημιουργώντας το μουσείο Υδροκίνησης στο Ανθοχώρι Μετσόβου.

HDN Team

Ώθηση για την απόφαση τους, να εγκαταλείψουν τα Γιάννενα, έδωσε η «δύναμη του νερού», που γνώρισαν μέσα από τα «παραμύθια» των παππούδων τους, για τις νεροτριβές και τα μαντάνια, στοιχεία της ζωής, άλλοτε, του κάθε χωριού.

Η πόρτα της μόνιμης εγκατάστασης στο χωριό των γονιών τους το Ανθοχώρι Μετσόβου άνοιξε για αυτούς, όταν το 2018 με την βοήθεια της Περιφέρειας Ηπείρου, συντηρήθηκαν και αναδείχθηκαν «τα μνημεία» Υδροκίνησης Ανθοχωρίου. Τότε, δημιουργήθηκε ένα «ζωντανό» Μουσείο.

Το υγρό στοιχείο, το νερό που ρέει άφθονο από τις βουνοκορφές στην Ήπειρο, έδωσε επί αιώνες λύσεις στην καθημερινότητα των Ηπειρωτών, οι οποίοι ζούσαν σε τόπο μέσα και πίσω από τα βουνά.

Στους νερόμυλους άλεθαν τα δημητριακά, στα μαντάνια και τις νεροτριβές έπλεναν ρούχα και χαλιά, με τα νεροπρίονα έκοβαν τους κορμούς των δένδρων. Τα χρόνια πέρασαν, οι άνθρωποι του τότε και η προβιομηχανική εποχή, έγιναν παρελθόν Όμως, τα έργα τους έμειναν ως παρακαταθήκη και για τους νεότερους.

Το Μουσείο Υροκίνησης Ανθοχωρίου Μετσόβου είναι μοναδικό στην Ήπειρο και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, απλώνεται σε έκταση που καλύπτει 8 στρέμματα.