Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024

Νέα Υόρκη: Επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Μενδώνη στο Met και στο υπό κατασκευή Sparta Museum

 spartan museum

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Met) της Νέας Υόρκης και συναντήθηκε με τον Επιμελητή Τέχνης Sean Hemingway. Η κ. Μενδώνη παρακολούθησε επίσης εκδήλωση στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ (UConn), στο υπό κατασκευή Μουσείο Σπάρτης και στο υπαίθριο ελληνικό θέατρο «Μέγας Αλέξανδρος».

mendoni

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ζυζήτησαν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή του Μνημονίου Συνεργασίας (Υ.Μ.) μεταξύ του υπουργείου, του Met και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και την επέκταση της συνεργασίας μέσω εκθεμάτων με ελληνικά μουσεία, ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου. Το ΥΠΠ προβλέπει δράσεις όπως υποτροφίες σε Έλληνες ερευνητές, τη δημιουργία ψηφιακού corpus δεδομένων, συμπόσιο για τον έλεγχο της αυθεντικότητας των έργων τέχνης και τη συνεργασία ανασκαφών σε προϊστορικό χώρο στις Κυκλάδες, υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Κυκλάδων.

spartan1

Σε μια επίσκεψη στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ (UConn), η κα Μενδώνη τιμήθηκε με τον τίτλο του Ευεργέτη ως αναγνώριση της μακροχρόνιας και συνεπούς υποστήριξής της στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Παιδεία, και της επιθυμίας να δημιουργηθεί το μουσείο το οποίο είναι αφιερωμένο στην αρχαία Σπάρτη μέσα στην πανεπιστημιούπολη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτρης Παπαγεωργίου, ηγέτες του UConn, μέλη του Κογκρέσου ελληνικής καταγωγής, επικεφαλής ελληνικών οργανώσεων, καθώς και καθηγητές και φοιτητές του πανεπιστημίου.

spartan3

Ο Καθηγητής Ηλίας Τομάζος, Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών ΠΑΙΔΕΙΑ του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ (UCON) έκανε εξαιρετική δουλειά κατά τη διάρκεια δεκαετιών για να βοηθήσει στη δημιουργία του Κέντρου Παιδείας στην Πανεπιστημιούπολη του UConn, του Παρεκκλησίου, του Εκπαιδευτικού Κτιρίου, του υπό κατασκευή Μουσείου Σπάρτης και του υπαίθριου Ελληνικού Θεάτρου «Μέγας Αλέξανδρος».

spartan museum

Εκδήλωση στο UCON έγινε, πριν από δύο ημέρες, με την ελληνία Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμο,ύ Λίνα Μενδώνη, να επισκέπτεται και να περιηγείται στις προαναφερθείσες εγκαταστάσεις και στο νέο, σχεδόν ολοκληρωμένο, Σπαρτιάτικο Μουσείο.

mendoni2

Το δείπνο, αργότερα το βράδυ, πραγματοποιήθηκε προς τιμήν της. Στις εκδηλώσεις της ημέρας παρευρέθηκαν επίσης η Πρέσβης των Η.Π.Α. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτριος Παπαγεωργίου, η Ειδική Βοηθός του Υπουργείου Πολιτισμού κα Άννα Παναγιωταρέα, ο Υπεύθυνος Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού Παναγιώτης Παναγιόπουλος και οι Βοηθοί του Υπουργείου Εξωτερικών Δρ Ελισάβετ Μπαρκέ, ο κ. Λέκκας και ο Ελληνοαμερικανός γνωστός και πάντα δραστήριος επιχειρηματίας κ. Λου Κάτσος.

katsos spartan