Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023
Διάσπαρτα σύννεφα
7.2°C Αθήνα

1 € = $ 1.0870
1 $ = € 0.9200

«New York City I»: 75 χρόνια θαύμαζαν ανάποδα τον πίνακα του Μοντριάν!

piet mondrian new york cityi1
75 ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε να περάσουν ώστε να αποκαλυφθεί πως ο πίνακας του Πιέτ Μοντριάν, «New York City I» ήταν κρεμασμένος σε γκαλερί ανάποδα και έτσι τον θαύμαζαν οι επισκέπτες του μουσείου...

Την πρωτοφανή ανακάλυψη έκανε ιστορικός της τέχνης για το έργο του Πιετ Μοντριάν, «New York City I, λέγοντας πως ο πίνακας για 75 χρόνια κρέμονταν ανάποδα στις γκαλερί που εκτίθετο.

Το ακόμα πιο παράξενο, είναι πως ο πίνακας, θα συνεχίσει να κρεμιέται με τον ίδιο τρόπο – ανάποδα δηλαδή – για να μην υποστεί φθορές.
Ο πίνακας που έχει φτιαχτεί το 1941, εκτέθηκε για πρώτη φορά στο MoMA της Νέας Υόρκης, το 1945. Από το 1980 βρίσκεται στο Ντίσελντορφ και στην συλλογή τέχνης του κρατιδίου της Ρινανίας – Βεστφαλίας.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, παρατήρησε το λάθος που συνέβαινε για χρόνια, ερευνώντας την έκθεση για το συγκεκριμένο καλλιτέχνη, νωρίτερα μέσα στον χρόνο, όμως προειδοποίησε πως σε περίπτωση που τον κρεμούσαν σωστά – έπειτα από τόσα χρόνια- θα του προκαλούσαν ζημιά.

«Οι πιο πυκνές γραμμές, θα έπρεπε να βρίσκονται στην κορυφή, σαν ένας σκοτεινός ουρανός. Μόλις το έδειξα στους υπόλοιπους επιμελητές, συνειδητοποιήσαμε πως ήταν αρκετά προφανές. Το πιθανότερο είναι πως ο πίνακας είναι κρεμασμένος ανάποδα» ανέφερε μιλώντας στο BBC.