Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022
Συννεφιά
0.6°C Αθήνα

1 € = $ 1.1331
1 $ = € 0.8825

Ολοκαύτωμα στα Καλάβρυτα: Οι Αυστριακοί διέπραξαν κυρίως τη σφαγή, λέει Γερμανός ερευνητής

sneinter.jpg

Η ταινία «Καλάβρυτα 1943» έχει προκαλέσει αντιδράσεις, σχετικά με τη συμβολή ενός «καλού» Αυστριακού στρατιώτη, ο οποίος όπως φαίνεται στην ταινία, έσωσε τα γυναικόπαιδα της μαρτυρικής περιοχής, σπάζοντας την πόρτα του φλεγόμενου σχολείου όπου τους είχαν εγκλωβίσει τα ναζιστικά στρατεύματα.

Το περιστατικό αυτό βασίζεται σε κάποιους «μύθους» που δημιουργήθηκαν λίγα χρόνια μετά από τη σφαγή, ποτέ όμως δεν αποδείχτηκε ιστορικά, ούτε υπάρχει αξιόπιστη μαρτυρία από επιζώντα που να το επιβεβαιώνει.

Το iefimerida.gr ρίχνει φως στα δραματικά αυτά γεγονότα, μέσα από τα επίσημα γερμανικά αρχεία της εποχής, τα οποία βγαίνουν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Συναντήσαμε τον γερμανό ερευνητή, συνεργάτη του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Βαλεντίν Σνάιντερ, ο οποίος από τον Μάιο του 2019 έχει επιφορτιστεί με την πολυδιάστατη αυτή ιστορική μελέτη, της καταγραφής και των ναζιστικών στρατευμάτων στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής.

Συγκεκριμένα το Ερευνητικό Έργο «Βάση δεδομένων των Γερμανικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων στην Ελλάδα 1941-1944/45» αναμένεται να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την εμβάθυνση στην ιστορική γνώση της περιόδου στην Ελλάδα, καθώς θα βοηθήσει στην αναγνώριση των Γερμανικών μονάδων που ενεπλάκησαν σε εγκλήματα πολέμου, να διευκρινίσει περαιτέρω το αριθμητικό εύρος των δυνάμεων κατοχής και να ρίξει φως στη δομή και στην εξέλιξη των στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων. Το έργο θα ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά.

Ζητήσαμε από τον Δρα Βαλεντίν Σνάιντερ να εξετάσει για εμάς τα αρχεία του γερμανικού στρατού της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, τον Δεκέμβριο του 1943, και να εντοπίσει όσα ιστορικά στοιχεία υπάρχουν για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

Δείτε τις δηλώσεις του Δρα Βαλεντίν Σνάιντερ στο iefimerida.gr και την επίδειξη των σχετικών πρωτότυπων γερμανικών αναφορών:

 

 

Τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν: Όχι μόνο δεν προκύπτει από πουθενά το σενάριο του… καλού Αυστριακού, αλλά αντιθέτως, οι περισσότεροι στρατιώτες των Ναζί που βρίσκονταν στα Καλάβρυτα εκείνη την εποχή και διέπραξαν τη θηριωδία, ήταν… Αυστριακοί! Ειδικότερα, το 53% των στρατιωτών της Μεραρχίας 749 ήταν Αυστριακοί από τη Βιέννη!

Άρα όχι απλά κανείς Αυστριακός δεν έσωσε τους Έλληνες, αλλά αντιθέτως, περισσότερες από τις μισές σφαίρες που σκότωσαν τους -696 σύμφωνα με τη γερμανική αναφορά- Έλληνες, ήταν από όπλα… Αυστριακών…

«Για αυτό το σενάριο του καλού Αυστριακού δεν βγάζει κανένα νόημα», δηλώνει ο Δρ. Βαλεντίν Σνάιντερ στο ιefimerida.gr.

Ο γερμανός ερευνητής μας επέδειξε στο πρωτότυπο τις πρωτογενείς διαταγές του στρατηγού για την εξολόθρευση του ανδρικού πληθυσμού των Καλαβρύτων, ως αντίποινα για τη δράση των ανταρτών στην περιοχή.

Όσο για την τελική αναφορά που εστάλη στο επιτελείο του γερμανικού στρατού στη Θεσσαλονίκη; Η εκτέλεση των αθώων αμάχων δικαιολογήθηκε ως «εκκαθάριση ανταρτικών σωμάτων»…

Πηγή: www.iefimerida.gr