Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024

Το βίντεο κατά της σχολικής βίας

 sxoliki via

Την εθνική καμπάνια για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από κοινού με τον Υπουργό Παιδεία, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη και την υφυπουργός, Ζέττα Μακρή. Παράλληλα, κυκλοφόρησε το βίντεο της εθνικής καμπάνιας κατά της σχολικής βίας.

HDN Newsroom

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε με την παρουσίασή της, η εθνική καμπάνια κατά της ενδοσχολικής βίας, που εξελίσσεται σε μάστιγα.

ekdilosi gia tin ekstrateia kata tis via

Η καμπάνια βασίζεται στις παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων που πλέον καταγράφονται σχεδόν καθημερινά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για το 2023, σύμφωνα με την οποία:

1 στα 3 παιδιά σε όλη την χώρα, δηλώνει ότι έχει δεχθεί bullying.
1 στα 4 παιδιά, αισθάνεται πώς το σχολείο δεν του μαθαίνει να μην εκφοβίζει τους συμμαθητές τους.
1 στα 3 παιδιά που δηλώνει ότι ξοδεύει πολλές ώρες σε οθόνες ημερησίως, βιώνει σχολικό εκφοβισμό.

Όσον αφορά στα περιστατικά bullying, η πενθήμερη αποβολή επανέρχεται στα σχολεία ενώ επιστρέφει και ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες 40 – 75.

Ταυτόχρονα, θα ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο.

Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης.

Σε ό,τι αφορά τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία, μπορεί η χρήση τους επισήμως να απαγορεύεται, ωστόσο δεν τηρείται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό. Πλέον το πλαίσιο αυστηροποιείται και πλέον οι μαθητές που θα «συλληφθούν » με κινητό στο σχολείο θα αντιμετωπίζουν ακόμα και την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Επίσης, θα τεθεί σε εφαμρογή ψηφιακή πλατφόρμα, όπου θα γίνονται οι καταγγελίες για περιστατικά bulling.

Δείτε το βίντεο της καμπάνιας