Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Σάλος με τη «μαύρη Κλεοπάτρα» στο Netflix

 μαυρη κλεοπατρα

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το τρέιλερ του νέου ντοκιμαντέρ του Netflix, «Βασίλισσα Κλεοπάτρα», λόγω της ηθοποιού που επιλέχθηκε να την υποδυθεί. Ο ρόλος δόθηκε στην 37χρονη Βρετανίδα ηθοποιό Adele James με τους ιστορικούς να εκφράζουν την οργή τους καθώς η Κλεοπάτρα ήταν Μακεδονικής-Ελληνικής καταγωγής από την πλευρά του πατέρα της Πτολεμαίου ΙΒ και δεν είναι δυνατόν να είχε την εμφάνιση που παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ υποδηλώνοντας αφρικανική καταγωγή, όπως υποστηρίζουν.

 

Για την ιστορία, η βασίλισσα Κλεοπάτρα ήταν μέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων, μίας ελληνικής οικογένειας, μακεδονικής καταγωγής που γεννήθηκε το 69 π.Χ και έζησε στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το indiewire.com, οι μελετητές επιβεβαίωσαν ότι η Κλεοπάτρα ήταν Μακεδονικής-Ελληνικής καταγωγής από την πλευρά του πατέρα της Πτολεμαίου ΙΒ΄, ωστόσο η καταγωγή της μητέρας της είναι άγνωστη.

Καταγγελία από Αιγύπτιο δικηγόρο
Μετά τον σάλο που ξέσπασε, ο Αιγύπτιος δικηγόρος Mahmoud al-Semary υπέβαλε καταγγελία στον εισαγγελέα της χώρας προκειμένου να ζητήσει να αποκλειστεί το Netflix στην Αίγυπτο λόγω της προώθησης της «αφροκεντρικής σκέψης», συμπεριλαμβανομένων «συνθημάτων και κειμένων που στοχεύουν στη διαστρέβλωση και τη διαγραφή της αιγυπτιακής ταυτότητας».

Πιο συγκεκριμένα, ο Al-Semary ισχυρίστηκε ότι το ντοκιμαντέρ «Βασίλισσα Κλεοπάτρα» παραβιάζει τους νόμους των αιγυπτιακών μέσων ενημέρωσης. Ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων του Καΐρου Zahi Hawass αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα μιλώντας στην εφημερίδα al-Masry al-Youm, λέγοντας ότι η Κλεοπάτρα δεν ήταν μικτής φυλής.

«Αυτό είναι ψέμα. Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, που σημαίνει ότι ήταν ανοιχτόχρωμη, όχι μαύρη», είπε ο Hawass μιλώντας στο BBC. Ο Hawass κατηγόρησε το Netflix ότι «προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση διαδίδοντας ψευδή και παραπλανητικά γεγονότα ότι η προέλευση του αιγυπτιακού πολιτισμού έχει στοιχεία από την Υποσαχάρια Αφρική».

Από την πλευρά της η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, η οποία αφηγείται στο ντοκιμαντέρ, δήλωσε πως το Netflix είχε σαν στόχο να «εκπροσωπήσει τις μαύρες γυναίκες».
 
Ενώ η αιγυπτιολόγος Sally-Ann Ashton χαρακτήρισε «περίεργο» να αναδείξει το ντοκιμαντέρ του Netflix την Κλεοπάτρα ως αποκλειστικά ευρωπαϊκής καταγωγής.
 
«Η Κλεοπάτρα ήταν στην Αίγυπτο πολύ πριν από τον αραβικό εποικισμό στη Βόρεια Αφρική. Αν η μητρική πλευρά της οικογένειάς της ήταν αυτόχθονες γυναίκες, θα ήταν Αφρικανές, και αυτό θα έπρεπε να αντικατοπτρίζεται στις σύγχρονες αναπαραστάσεις της Κλεοπάτρας», δήλωσε χαρακηριστικά.
 

Σύμφωνα με το indiewire.com, πάντως, το Neflix κατηγορείται για blackwashing ενός ιστορικού προσώπου, καθώς και για κουλτούρα ακύρωσης και σκόπιμη παρερμηνεία της ιστορίας.

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μία συζήτηση στο Hollywood σχετικά με τη σωστή απεικόνιση ιστορικών προσώπων και την αποφυγή του γνωστού whitewashing, δηλαδή της αποτύπωσης ως λευκού ενός προσώπου που προέρχεται από διαφορετική φυλή.

Το επίσημο τρέιλερ διάρκειας δύο λεπτών που ανέβηκε στις 12 Απριλίου έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 1,9 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Εν τω μεταξύ, το Netflix αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει τα σχόλια στο επίσημο τρέιλερ, όταν ξέσπασαν οι αντιδράσεις.