Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024

«Σμύρνη μου αγαπημένη» - Για «σχέδιο του εισβολέα» κάνει λόγο η Hurriyet!

hurriyet σμυρνη
Στο στόχαστρο της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet, βρίσκεται η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», της ελληνίδας ηθοποιού και συγγραφέα, Μιμής Ντενίση.

Η ταινία είχε προβληθεί στη Νέα Υόρκη στις 29 Απριλίου 2022 στο Directors Guild Theater και την 1η Μαΐου στο Museum of the Moving Image και το Hellenic Daily News είχε πάρει αποκλειστική συνέντευξη από τον Jimmy DeMetro, Πρόεδρο του Hellenic Film Society USA, που έφερε την ταινία για πρώτη φορά στις ΗΠΑ. https://www.hellenicdailynewsny.com/in-house/apokleistiki-synentefksi-me-ton-jimmy-demetro-ton-anthropo-pou-efere-ton-elliniko-kinimatografo-stin-ameriki

Τώρα, στις 8 Δεκεμβρίου, η ταινία αναμένεται σε 700 κινηματογράφους των ΗΠΑ! Ενώ στις 11 Ιανουαρίου 2023, θα προβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Κάτι που προφανώς ενόχλησε την Τουρκία.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Παγκόσμιο φίλμ του εισβολέα - Ελληνική προπαγάνδα σε 100 κινηματογράφους των ΗΠΑ» η εφημερίδα, κατηγορεί προκλητικά την Ελλάδα πως «στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Σμύρνης» η χώρα μας «θα προπαγανδίσει» τα ιστορικά γεγονότα κατά της Τουρκίας, με την προβολή της ταινίας στις 8 Δεκεμβρίου σε 700 κινηματογράφους των ΗΠΑ.

«Η Ταινία «Smyrna» (Σμύρνη μου αγαπημένη), κατηγορεί την Τουρκία ότι διέπραξε γενοκτονία κατά των Ελλήνων και των Αρμενίων στη Σμύρνη κατά τη διάρκεια του πολέμου και της ελληνικής κατοχής, ενώ παρουσιάζεται ως παραγωγή με τον υψηλότερο προϋπολογισμό στην Ελλάδα» αναφέρεται στο δημοσίευμα, φανερά ενοχλημένο για το γεγονός πως η ελληνική υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών -με διεθνές καστ- θα προβληθεί στην Αμερική.

Στο ίδιο ύφος η Hyrriyet συνεχίζει: «Η ταινία, που γυρίστηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ανατολίας από την ελληνική κατοχή -την οποία οι Έλληνες αποκαλούν «Μικρασιατική Καταστροφή»- θα κάνει πρεμιέρα στις 29 Νοεμβρίου στο Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα της Μόνιμης Αποστολής της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Η ταινία θα προβληθεί επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στις 11 Ιανουαρίου 2023» γράφει, επισημαίνοντας:

«Γυρισμένη σε Αθήνα, Λέσβο και Χίο, η ταινία απεικονίζει την απελευθέρωση της Σμύρνης από την ελληνική κατοχή από ελληνικής πλευράς, γεγονός που δυσφημεί την Τουρκία. Στην ταινία, η οικογένεια Μπαλταζή μιλάει επίσης εναντίον του Κεμάλ Ατατούρκ.»

Είναι φανερό πως η προβολή της ταινίας στις ΗΠΑ αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, ενόχλησε πολύ την τουρκική πλευρά η οποία έσπευσε, όπως πάντα, να παρουσιάσει τη δική της διαστρεβλωμένη εκδοχή της πραγματικότητας και των γεγονότων της Μικρασιατικής Καταστροφής.