Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023
Καθαρός Ουρανός
8.9°C Αθήνα

1 € = $ 1.0786
1 $ = € 0.9271

Στη Σαντορίνη βρίσκεται το καλύτερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο!

 atlantis βιβλιοπωλείο Σαντορίνη

Το βιβλιοπωλείο «Αtlantis» που άνοιξαν δυο φίλοι απ’ τη Βόρεια Αμερική, το 2004, στην Οία της Σαντορίνης,  χαρακτηρίστηκε από τη βρετανική εφημερίδα Guardian ως «το καλύτερο βιβλιοπωλείο του κόσμου», το 2013 ενώ πρόσφατα, το National Geographic το αποκάλεσε “το πιο ενδιαφέρον βιβλιοπωλείο στον κόσμο”. Διαβάστε γιατί.

 

Ο Κρεγκ και ο Όλιβερ, δύο Αμερικανοί φοιτητές που το 2002 είχαν πάει για διακοπές στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, έψαχναν να αγοράσουν μερικά βιβλία.

«Όταν τα βιβλία που είχαμε μαζί μας τελειώσαν, ψάξαμε ένα βιβλιοπωλείο για να αγοράσουμε καινούργια. Και όταν δεν βρήκαμε τελικά αυτό που θέλαμε, σκεφτήκαμε να… ανοίξουμε οι ίδιοι ένα, όπως θα το θέλαμε!», είπε σε συνέντευξη του στην ελληνική εφημερίδα "Έθνος", ο Κρεγκ Βάλζερ, ένας από τους εμπνευστές της «Ατλαντίδας».

«Επιστρέψαμε πίσω στην Αμερική, τελειώσαμε τις σπουδές μας και αρχίσαμε να οργανώνουμε το σχέδιό μας».

Στο τέλος του 2003, οι νεαροί ήταν έτοιμοι να το τολμήσουν. Στο εγχείρημά τους προσκάλεσαν φίλους τους από την Αγγλία, μεταξύ των οποίων και η Μαρία Παπαγαπίου, μια Ελληνίδα κυπριακής καταγωγής που γεννήθηκε στη Λευκωσία, αλλά μεγάλωσε στο Λονδίνο.

Στο βαν που ξεκίνησε από το Κέιμπριτζ και έφτασε στη Σαντορίνη, πέρα από τον Κρεγκ, τον Όλιβερ και τη Μαρία, ήταν ακόμη τρία άτομα, ο Κρις, ο Τιμ και ο Γουίλιαμ.

«Φτάνοντας στη Σαντορίνη, αρχίσαμε να ψάχνουμε χώρους για να εγκαταστήσουμε το όνειρό μας. Σιγά σιγά, αναζητώντας κατάλληλη στέγη, γνωρίσαμε τους ντόπιους, οι οποίοι μας δέχθηκαν με μεγάλη χαρά. Λίγο καιρό μετά, βρήκαμε έναν ερειπωμένο κτίριο-σπηλιά στην Οία, κάτω από το κάστρο, που το ερωτευτήκαμε… Και η επισκευή άρχισε…», είπε ο Κρεγκ.

«Αρχίσαμε να μαζεύουμε υλικά, οτιδήποτε μπορούσαμε να βρούμε στις παραλίες ή άλλα που μας προσέφεραν οι ντόπιοι. Φτιάξαμε ράφια, χωρίσματα, κρεβάτια, τραπέζια. Εκτός από βιβλιοπωλείο, το Atlantis θα ήταν και το σπίτι μας. Ακόμη και βάρκα ανεβάσαμε στην ταράτσα μας για να τη γεμίσουμε βιβλία!», εξηγεί η Μαρία.

«Χρειάστηκε να περάσουμε από την Εφορία, τους λογιστές, νομικούς, τραπεζικούς. Λίγη γραφειοκρατία, πολύ βοήθεια και τα καταφέραμε! Οι άνθρωποι εκεί πίστεψαν σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε και μας βοήθησαν πολύ», συμπληρώνει.

Το βιβλιοπωλείο άνοιξε τις πύλες του την άνοιξη του 2004. Και ήταν ακριβώς όπως το είχε ονειρευτεί εκείνη η τρελή παρέα στο Κέιμπριτζ!

Στα ράφια του «Ατλαντίς» βρίσκει κανείς κυρίως ξενόγλωσσα βιβλία, με έμφαση στη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, αλλά πολλοί ακόμη τίτλοι που συνυπάρχουν αρμονικά.

Πελάτες ήταν, αρχικά, οι Σαντορινιοί, αλλά από στόμα σε στόμα η φήμη του διαδόθηκε και οι τουρίστες άρχισαν να καταφτάνουν. Επίσης, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται φεστιβάλ με συζητήσεις και εκδηλώσεις.

Η λίστα του National Geographic με τα πιο ενδιαφέροντα βιβλιοπωλεία περιλαμβάνει:

1. Atlantis Books, Σαντορίνη

2. Cafebreria el Pendulo, Mεξικό

3. Munro’s Books, Παλαιά Πόλη της Victoria, Καναδάς

4. El Ateneo Grand Splendid, Μπουένος Αίρες

5. Powell’s City of Books, Πόρτλαντ, ΗΠΑ

6. Prairie Lights of Iowa City, Αϊόβα, ΗΠΑ

7. Shakespeare and Company, Παρίσι