Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου σήμερα και η Ελλάδα βρίσκεται στην χαμηλότερη θέση της Ευρώπης ως προς την ελευθερία του Τύπου, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" (RSF).
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρέθηκε στην 107η θέση παγκοσμίως, με διαφορά 24 θέσεων από το αμέσως προηγούμενο κράτος-μέλος της ΕΕ, τη Μάλτα, που βρίσκεται στην 84η θέση.
Η φαινομενική βελτίωση της θέσης της Ελλάδας –από την 108η που κατείχε πέρυσι– μόνο για πανηγυρισμούς δεν είναι αφού, όπως εξηγούν οι RSF στο inside story, η συνολική ποιότητα της ελευθερίας του Τύπου έχει ελαφρώς επιδεινωθεί στη χώρα, από 55,52 σε 55,20 σε κλίμακα του 100. "Αυτό υποδηλώνει ότι η βελτιωμένη θέση της Ελλάδας (σε σύνολο 180 χωρών) μπορεί να αποδοθεί στην υποχώρηση άλλων χωρών", αναφέρει ο o Πάβολ Σζάλαϊ, επικεφαλής στους RSF για την περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων. Πιο συγκεκριμένα, η άνοδος της Ελλάδας κατά μία θέση οφείλεται στις χειρότερες επιδόσεις του Τσαντ.
Σε επίπεδο Ευρώπης, η χώρα μας κατέχει άλλη μία θλιβερή διάκριση. Σύμφωνα με τους RSF, η παρακολούθηση δημοσιογράφων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και μέσω του spyware Predator αποτελεί "τη μεγαλύτερη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 και εξηγεί γιατί η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη κατάταξη από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ στον Δείκτη του 2023".
Παγκόσμια, η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες όπως οι: Ρουμανία (53η θέση), Πολωνία (57η), Νίγηρας (61η), Μποτσουάνα (65η), Βουλγαρία (71η), Ουγγαρία (72η), Σερβία (91η), Αλβανία (96η) και το Κατάρ (105η) ανήκουν στην ομάδα των χωρών στις οποίες η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου χαρακτηρίζεται ως "προβληματική". Η πεντάδα με την καλύτερη κατάταξη είναι οι: Νορβηγία (στην πρώτη θέση για έβδομη συναπτή χρονιά), Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία, ενώ στις πέντε χειρότερες θέσεις της παγκόσμιας λίστας βρίσκονται το Τουρκμενιστάν, το Ιράν, το Βιετνάμ, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.
Αναλυτικά οι κατατάξεις της Ελλάδας στις 180 χώρες που εξετάστηκαν:
Συνολική αξιολόγηση: 107η (από 108η το 2022)
134η στον οικονομικό δείκτη
130η στον κοινωνικό δείκτη
100η στον πολιτικό δείκτη
92η στον νομικό δείκτη
91η στον δείκτη ασφάλειας