Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023
Καθαρός Ουρανός
8.9°C Αθήνα

1 € = $ 1.0786
1 $ = € 0.9271

Το ιστορικό Αναπαυτήριο του Πικιώνη στο Λόφο του Φιλοπάππου αποκτάει και πάλι «ζωή»

 Αναπαυτήριο Πικιώνη
 
Το ιστορικό «Αναπαυτήριο» του Δημήτρη Πικιώνη, δίπλα από τον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη στον Λόφο του Φιλοπάππου, αναμένεται να αποκατασταθεί μετά την παραχώρηση του από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στον Δήμο Αθηναίων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων. Το σπουδαίο αθηναϊκό τοπόσημο το οποίο έχει κηρυχθεί, από το 1996, μνημείο προστατευμένο από την UNESCO, παίρνει και πάλι «ζωή».
 
Το εμβληματικό σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας, το «Αναπαυτήριο», είχε δημιουργηθεί τη δεκαετία του ’50 από τον Έλληνα αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Δημήτρη Πικιώνη, στο πλαίσιο έργων ανάδειξης της Ακρόπολης, μόνο που εδώ και περίπου δύο δεκαετίες παραμένει κλειστό. Για πολλά χρόνια, ο χώρος χρησιμοποιείτο ως τόπος συνάθροισης των Αθηναίων, είχε μεταβιβαστεί στον ΕΟΤ, ενώ τη διαχείρισή του είχε αναλάβει η ΕΤΑΔ.
 
Με την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στην ΕΤΑΔ και τον Δήμο Αθηναίων, ο τελευταίος αναλαμβάνει την αποκατάσταση, συντήρηση και προστασία του, με σκοπό να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής και ανάπαυσης για τους επισκέπτες του Λόφου Φιλοπάππου, όπως προοριζόταν και από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα Πικιώνη.
 
Το ξεχωριστό  –λόγω της θέσης και αρχιτεκτονικής αξίας του– έργο της Αθήνας μαζί με τα λιθόστρωτα που ενοποιούν τους Λόφους Φιλοπάππου και Ακροπόλεως και τον παρακείμενο ναό, έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» και «έργο τέχνης».
 
Βάσει συμφωνίας, η ΕΤΑΔ εκμισθώνει για την επόμενη εικοσαετία, στον Δήμο Αθηναίων, το «Αναπαυτήριο» (επιφάνειας 1.063 τ.μ. με κτιριακή εγκατάσταση) που βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Φιλοπάππου.
 
Με μέριμνα, δαπάνη και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων αναλαμβάνεται η λήψη όλων των απαραίτητων αδειών πριν από την έναρξη των εργασιών με στόχο την αποκατάσταση του χώρου, συνάπτοντας  –σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις– τις σχετικές αναθέσεις υλοποίησης των έργων.
 
Όσο για την αποκατάσταση του «Αναπαυτηρίου» στον Λόφο του Φιλοπάππου, βασίζεται στο ίδιο μοντέλο συνεργασίας που ακολουθείται για τον Λυκαβηττό. Ήδη από τον Ιούνιο του 2021, Δήμος Αθηναίων και ΕΤΑΔ υπέγραψαν σύμβαση με την οποία η ΕΤΑΔ παραχωρεί στον δήμο 35 στρέμματα ιδιοκτησίας της, ώστε ο Λυκαβηττός να ξαναγίνει πόλος έλξης και τόπος αναψυχής.
 
Η συμφωνία άνοιξε τον δρόμο για τη συνολική ανάπλαση του λόφου και των υποδομών του, με στόχο να ανακατασκευαστεί και να λειτουργήσει ξανά το θέατρο του Λυκαβηττού, το οποίο είναι ταυτισμένο με την πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Αθήνας. Το ιστορικό Θέατρο θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου και η επαναλειτουργία του ύστερα από 15 χρόνια θα σηματοδοτηθεί με ένα μεγάλο Φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.