Έρευνες λένε ότι το σηµείο καµπής στη ζωή ενός ανθρώπου είναι τα 46 του χρόνια. Σε αυτή την ηλικία βιώνει ο άνθρωπος την πιο βαθιά µελαγχολία, µετά αρχίζει το συνειδητό ταξίδι προς την ευτυχία. Η ηλικία δεν παύει να είναι παρά ένας αριθμός οπότε η ηλικία αυτή μπορεί να διαφέρει πάνω-κάτω για κάθε άνθρωπο, αξίζει όμως να δούμε τι λένε οι μελέτες.
Ο Αµερικανός καθηγητής Οικονοµικών, Ντέιβιντ Μπλέιντσφλαουερ, εξέτασε τα δεδοµένα από 72 χώρες όπου οι κάτοικοι κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση πόσο ικανοποιηµένοι είναι από τη ζωή τους. Ένα από τα συµπεράσµατα είναι ότι ο µέσος όρος ηλικίας αλλάζει από χώρα σε χώρα.
Για τους Ελβετούς, για παράδειγμα, το ναδίρ της ικανοποίησης από τη ζωή εντοπίζεται στα 35 χρόνια. Ο µέσος όρος, ωστόσο, και στις 72 χώρες είναι τα 46 χρόνια.
Χρειαζόταν µια αµερικανική έρευνα για να µάθουµε ότι κάπου ανάµεσα στα 40 και τα 50 πολλοί άνθρωποι περνούν αυτό που γνωρίζουµε όλοι ως κρίση της µέσης ηλικίας; Ασφαλώς όχι. Αλλά, όπως επισηµαίνει ο «Economist», η έκπληξη βρίσκεται µετά:
Παρά το γεγονός ότι όσο πλησιάζουν προς την τρίτη ηλικία οι άνθρωποι χάνουν πράγµατα που εκτιµούν, όπως είναι η ζωντάνια,η ευστροφία και η εµφάνιση, κερδίζουν αυτό που ξοδεύουν µια ζωή για να βρουν, την ευτυχία.
Το βρετανικό περιοδικό υπενθυµίζει, επίσης, ότι αντίθετα µε τους συµβατικούς οικονοµολόγους που µετρούν µόνο τον πλούτο, ένας νέος κλάδος της επιστήµης της Οικονοµίας θεωρεί την ευτυχία ένα µετρήσιµο οικονοµικό µέγεθος.
Το 2008, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ζήτησε από δύο νοµπελίστες οικονοµολόγους, τον Αµάρτια Σεν και τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, να δηµιουργήσουν έναν δείκτη µέτρησης της εθνικής ευµάρειας πέρα από το ΑΕΠ. Και µόλις τον περασµένο µήνα στη Βρετανία ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάµερον ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα αρχίσει να συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά για τη συλλογική ευεξία.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο αιώνιο ερώτηµα: τι µας κάνει ευτυχισµένους;
Αποφασιστικό ρόλο σε αυτό, λοιπόν, παίζουν τέσσερις παράγοντες: το φύλο, ο χαρακτήρας, οι εξωτερικές συνθήκες και η ηλικία.
Οι γυναίκες είναι ελαφρώς πιο ευτυχείς από τους άντρες, αν και πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη. Πιο ευτυχείς είναι και οι εξωστρεφείς σε σχέση µε τους εσωστρεφείς.
Ρόλο στην ευτυχία παίζουν επίσης το εισόδημα, η υγεία, η εκπαίδευση και φυσικά οι σχέσεις.
Για την ηλικία, τέλος, µια σειρά από πρόσφατες µελέτες καταλήγουν στο συµπέρασµα ότι η ψυχολογική ευµάρεια είναι µια καµπύλη που έχει το σχήµα του λατινικού γράµµατος U. Ετσι, ο άνθρωπος στα 20 του χρόνια αισθάνεται ψυχολογικά ακµαίος ενώ πιάνει πάτο γύρω στα 46. Ύστερα όµως η καμπύλη ανεβαίνει και επιστρέφει η ευτυχία.
Δεν ξέρουμε αν ισχύει αυτό το γράφημα σε σχήμα U αλλά έχει μία λογική. Ξεκινάμε τη ζωή μας γεμάτοι αισιοδοξία, κάπου κοντά στα μισά οι περισσότεροι αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε, ακόμα και να αμφιβάλλουμε για τις επιλογές μας στη ζωή, και από ένα σημείο και μετά έχοντας αποδεχθεί ότι οι επιλογές μας είναι μέρος του εαυτού μας μαθαίνουμε να απολαμβάνουμε αυτό που είμαστε. Δεν ακούγεται και άσχημο. Ε;