Της Ευλαμπίας Ρέβη
Γιατρός γερακιών; Και, όμως, είναι ένα υπαρκτό επάγγελμα που αποτελεί ξεχωριστό κλάδο στην Κτηνιατρική. Για να το ακολουθήσει κανείς χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις, πολυετείς σπουδές και φυσικά πολλή αγάπη για αυτό το αντικείμενο. Οι άνθρωποι που το ασκούν είναι μερικές δεκάδες σε όλο τον κόσμο, όμως αυτό για τον Δρ. Παναγιώτη Αζμάνη ουδέποτε στάθηκε εμπόδιο για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.
Με πυξίδα την περιέργειά του για τα άγρια πτηνά μετέτρεψε αυτή την αγάπη σε έναν δημιουργικό τρόπο να βγάζει τα προς το ζην και παράλληλα να εξελίσσεται διαρκώς στον τομέα του. Από το 2015 μάλιστα εργάζεται ως αποκλειστικός κτηνίατρος γερακιών/άγριων ζώων του βασιλικού Νοσοκομείου Γερακιών του Ντουμπάι (Dubai Falcon Hospital) που ανήκει στον Σεΐχη Χαμντάν μπίν Ράσιντ Αλ Μακτούμ και είναι ο μόνος Έλληνας που εργάζεται σε αυτή την ειδικότητα, σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται επίσης για το πρώτο παγκοσμίως νοσοκομείο γερακιών, το οποίο ιδρύθηκε το 1983.
Δείτε τον Παναγιώτη Αζμάνη να εκπαιδεύει γεράκια:
Δείτε τον να χειρουργεί γεράκι:
Το Hellenic Daily News τον συνάντησε διαδικτυακά και κατέγραψε τις δυσκολίες του μοναδικού αυτού επαγγέλματος, καθώς και το πώς είναι η ζωή στο Ντουμπάι για έναν Έλληνα. Παράλληλα, συζητήσαμε για την αναγνωρισμένη από την ΟΥΝΕΣΚΟ τέχνη της ιερακοθηρίας η οποία με βάση τις πιο πρόσφατες μελέτες έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα, όπως και για το πώς καταφέρνει κανείς να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός άγριου ζώου και να το κάνει να γίνει ο κυνηγός του.
Δείτε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη:
Δείτε φωτογραφίες:
Ποιος είναι ο Δρ. Παναγιώτης Αζμάνης
Γεννήθηκε το 1980 στη Θεσσαλονίκη και από πολύ νωρίς κατάλαβε την αγάπη του για τα ζώα και ειδικά τα πουλιά και τα ερπετά/αμφίβια. Σπούδασε Κτηνιατρική στη Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ) απ όπου αποφοίτησε το 2006. Αμέσως μετά και μέχρι το 2007 μετεκπαιδεύτηκε στη Μονάδα Χειρουργικής Μικρών Ζώων του ΑΠΘ. Από το 3ο φοιτητικό έτος μέχρι και το τέλος της μετεκπαίδευσης ήταν ενεργό μέλος της Ομάδας Αγρίων και Εξωτικών Ζώων υπό την διεύθυνση της Καθηγήτριας Ν. Κομνηνού. Από το 2007 μέχρι το 2010 διετέλεσε Διδάκτορας της Κλινικής Εξωτικών, Αγριών Ζώων και Ζώων Ζωολογικών Κήπων του Πανεπιστημίου Ζυρίχης (Ελβετία). Μετά από σύντομο διάστημα στο ιδιωτικό επάγγελμα ως κτηνίατρος εξωτικών ζώων στην Αθήνα, ξεκίνησε 3ετή ευρωπαική εξειδίκευση στην Κλινική Πτηνών και Ερπετών της Κτηνιατρικής Σχολής της Λειψίας (Γερμανία).
Το 2014 μετά από επιτυχείς διεθνείς εξετάσεις του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διπλωματούχου του Ευρωπαικού Κολλεγίου Ζωολογικής Κτηνιατρικής (Πτηνά) και του Πανευρωπαικά Αναγνωρισμένου Ειδικού στην Ζωολογική Κτηνιατρική (ο πρώτος ‘Ελληνας). Είναι Μέλος της ομάδας εργασίας για ασθένειες ερπετών και αμφιβίων της Γερμανικής Ερπετολογικής Εταιρείας (AGARK DGHT), Μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Μέλος της Επιτροπής Διατήρησης Αγρίων Πτηνών του Διεθνούς Συλλόγου Κτηνιάτρων για Πτηνά (AAV), μέλος των ειδικών γκρουπ για γύπες, πελεκάνους και Υγείας Aγρίων Ζώων της IUCN (the IUCN Wildlife Health Specialist Group, Vulture Specialist Group and Pelican Specialist Group), μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοθηρίας και μέλος της ομάδας κτηνιάτρων-συμβούλων της Παγκόσμιας Ένωσης Ιερακοθήρων (IAF).
Είναι ενεργός ιερακοθήρας και περιθάλπτης αγρίων ζώων και αρπακτικών στα Η.Α.Ε, ενώ συμβουλεύει αφιλοκερδώς Κέντρα Περίθαλψης σε Ελλάδα, Ευρώπη και Ν. Αμερική. Από το 2016 είναι άμισθος κτηνίατρος του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του Ντουμπάι. Έχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον και δράση για ασθένειες πτηνών, ερπετών, αμφίβιων και αγρίων ζώων της ελληνικής πανίδας είτε ως ζώα συντροφιάς & ζωολογικών κήπων είτε ως ελεύθερα άγρια ζώα.
Είναι τακτικός ομιλητής σε διεθνή ευρωπαικά και αμερικάνικα συνέδρια με πάνω από 20 επιστημονικές ομιλίες.