Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021
Καθαρός Ουρανός
12.2°C Αθήνα

1 € = $ 1.1292
1 $ = € 0.8856

Ελεάννα Φινοκαλιώτη: Το ρίσκο για το κυνήγι του ονείρου στη Νέα Υόρκη (pics & vid)

eleanna fin1jpg

Η Ελεάννα Φινοκαλιώτη πήρε το ρίσκο για να κυνηγήσει το όνειρό της στη Νέα Υόρκη. Έσκισε το εισιτήριο επιστροφής για την Ελλάδα και ο χρόνος τη δικαίωσε. Ζει στην παγκόσμια πρωτεύουσα και διεκδικεί τους στόχους της. Και γιατί να μην το κάνει; Εξάλλου, όπως λέει και το τραγούδι, "αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο..."

Μία αποκλειστική συνέντευξη στο Hellenic Daily News και στη Σπυριδούλα Ίριδα Σπανέα

«Κάνε τη ζωή σου ένα όνειρο και το όνειρό σου πραγματικότητα», έχει γράψει ο Γάλλος συγγραφέας Αντουάν ντε Σαιν Εξπερύ. Αυτός είναι και ο στόχος της Ελεάννας Φινοκαλιώτη. Της πολυτάλαντης Ελεάννας που ρίσκαρε για να ζήσει το όνειρό της στη Νέα Υόρκη και, μέσα από τη ζωή στην πόλη τον ονείρων της, κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.

Η Ελεάννα Φινοκαλιώτη είναι ηθοποιός και τραγουδίστρια. Σου μιλάει και νομίζεις ότι ακούς τον Φρανκ Σινάτρα να τραγουδάει «New York, New York». Παρόλο που δεν τη βλέπω (η συνέντευξη έγινε με τη βοήθεια των… υπερατλαντικών συνδέσεων) καταλαβαίνω ότι τα μάτια της λάμπουν για αυτά που έχει πετύχει, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και για αυτά που ξέρει ότι θα πετύχει. Εξάλλου, ένας άνθρωπος που έσκισε ένα εισιτήριο επιστροφής στη χώρα του και έμεινε στη Νέα Υόρκη χωρίς χρήματα, χωρίς σπίτι και τα κατάφερε, είναι καταδικασμένος να πετύχει.

Η καλλιτέχνις μετέβη στη Νέα Υόρκη ως τουρίστρια αλλά γρήγορα την τύλιξε στα δίχτυα της η παγκόσμια πρωτεύουσα. Τις πρώτες ημέρες πήγε, ως καλή τουρίστρια, στα μουσεία, ως ηθοποιός επισκέφτηκε τα θρυλκά θέατρα και ως καλή μαθήτρια φρόντισε να προσθέσει κάποιες… πινελιές στις γνώσεις της με μαθήματα χορού στο BDC και στο Steps on Broadway.

Το ρίσκο και η εσωτερική ορμή

Το ρολόι του χρόνου όμως κάποια στιγμή σήμανε την επιστροφή και η Ελεάννα βρέθηκε να κοιτάζει το αεροπορικό εισιτήριο που έγραφα Νέα Υόρκη – Αθήνα. Και εκεί πήρε την απόφαση να το πετάξει και να μείνει στην πόλη των ονείρων της.

  • Η απόφασή σου ήταν ένα μεγάλο ρίσκο. Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να το κάνεις;

«Μεγάλο το ρίσκο αλλά ήταν μεγάλη και η εσωτερική ορμή. Θυμάμαι έφτανε το καλοκαίρι. Στην Ελλάδα είχα διάφορα ραντεβού για δουλειές. Στη Νέα Υόρκη έβρεχε. Έκανα το τελευταίο μου μάθημα στο BDC, έλεγα σε όλους ότι πρέπει να φύγω και με έπιασαν τα κλάματα. Τότε κοίταξα την πόρτα και είπα δεν θα φύγεις. Δεν είχα χρήματα, ούτε κάπου να μείνω. Ακολούθησα μία εσωτερική ορμή αλλά και μία διαίσθηση που μου έλεγε ότι εάν φύγω θα τελειώσουν όλα. Εάν όμως μείνω κάτι θα συμβεί. Ήταν σα να βούτηξα στο κενό. Αυτό έγινε Κυριακή και μέχρι την Πέμπτη είχα βρει δουλειά και σπίτι. Θυμάμαι είχα στείλει περισσότερα από 1000 βιογραφικά. Ένας ατζέντης μου είπε ότι θα με αναλάμβανε εάν έβγαζα χαρτιά παραμονής. Μου πρότεινε μέχρι και να παντρευτώ. Δεν ήταν κάτι όμως που ήθελα. Δέκα ημέρες πριν φύγω μου απάντησε ένα μεγάλο πρακτορείο και μου είπε ότι τους ενδιέφερα αλλά θα έπρεπε να έχω τα απαραίτητα χαρτιά. Τους είπα ότι θα βγάλω εργασιακή βίζα για καλλιτέχνες και δέχτηκαν. Κατέθεσα μόνη μου, χωρίς δικηγόρους, τα χαρτιά και σε τέσσερις ημέρες πήρα θετική απάντηση».

  • Τι ήταν αυτό που σου άρεσε στη Νέα Υόρκη τόσο πολύ ώστε να πάρεις ένα τόσο μεγάλο ρίσκο;

«Με μάγεψε η ενέργεια αυτής της πόλης. Είναι η μοναδική πόλη που νιώθω ότι με «κουρντίζει». Από την πρώτη στιγμή που προσγειώθηκα νιώθω ότι ανήκω εδώ. Ποτέ δεν σκέφτηκα να φύγω από εδώ. Αντίθετα, ακόμα κι όταν βρέθηκα σε κάποια άλλη αμερικανική πόλη, σκεφτόμουν πότε θα γυρίσω εδώ. Όταν ήρθα, αρχικά, πήγα και είδα 40 παραστάσεις. Προτιμούσα να τρώω κάτι πρόχειρο και να δίνω τα χρήματα σε εισιτήρια. Αυτό το μέρος με έχει μαγέψει. Εδώ υπάρχει αυτό που θέλω να κάνω. Θυμάμαι πριν πάρω την έγκριση για τα χαρτιά, κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ, έβλεπα στον τοίχο τη φωτογραφία της γιαγιάς μου, την οποία δεν πρόλαβα να τη γνωρίσω, και της έλεγα «γιαγιά βοήθησε με να πάω στη Νέα Υόρκη». Όταν πήρα την άδεια της είπα «α ρε γιαγιά, τα καταφέραμε».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ελεάννα, μεταξύ άλλων, συμμετείχε και στην κινηματογραφική ταινία «The Waiter» με τους Άρη Σερβετάλη και Γιάννη Στάνκογλου, η οποία προβλήθηκε και στην Αμερική.

 

Η πανδημία έβαλε προσωρινά εμπόδια στα όνειρα

«Θα προτιμούσα να είχα μία τετραγωνική ίντσα στη Νέα Υόρκη παρά όλο τον υπόλοιπο κόσμο», είχε πει πριν από δεκαετίες η Αμερικανίδα ηθοποιός Texas Guinan (1884-1933). Πολλά χρόνια μετά, η Ελεάννα Φινοκαλιώτη ίσως να επανέλαβε κάτι παρόμοιο. Με τα απαραίτητα χαρτιά στην τσέπη άρχισε να ανεβαίνει τα πρώτα σκαλιά προς το όνειρό της, στην πόλη των ονείρων της. Μαθήματα, ακροάσεις, συμμετοχή σε ένα χριστουγεννιάτικο musical, μοντέλο της Moroccan Oil και ύστερα η ακρόαση για μία παράσταση με τη ζωή της Άννας Φρανκ. Την επέλεξαν για τον ρόλο της Edith.

Πρόβες, πρόβες, πρόβες. Η ημέρα πλησιάζει, γίνεται η πρόβα τζενεράλε και ο νέος κορωνοϊός κλείνει τα θέατρα. «Κόντεψα να τρελαθώ. Μέσα σε μία στιγμή πάγωσαν τα πάντα. Έκλεισαν και τα εστιατόρια όπου τραγούδαγα για να βγάλω ένα χαρτζιλίκι. Δεν είχα τίποτα, αλλά ούτε και τότε σκέφτηκα να γυρίσω Ελλάδα. Η πανδημία με σόκαρε. Δεν μπορούσα να έρθω κοντά με τον άλλο άνθρωπο. Η απόσταση είχε γίνει κανόνας. Εμείς οι καλλιτέχνες προσπαθούμε να έρθουμε κοντά με τον συνάνθρωπό μας μέσα από την τέχνη. Ξαφνικά πάγωσαν όλα».

  • Πόσο δύσκολος ήταν ο πρώτος καιρός;

«Πάρα πολύ. Είχα ένα συγκάτοικο και του βγήκαν, όπως και σε πολλούς άλλους ανθρώπους, βίαιες συμπεριφορές. Δεν είχα δουλειά και αυτός μου φώναζε για να του δώσω τα χρήματα. Μου έλεγε να γυρίσω στην Ελλάδα. Ήμουν κλεισμένη στο δωμάτιο και σκεφτόμουν ακόμα και με ποιο τρόπο θα πάω τουαλέτα. Τότε, μου τηλεφώνησε ένας φίλος και μου είπε εάν ήθελα να πάω να δουλέψω ως νοσοκόμα. Το έκανα. Δούλεψα και σε σούπερ μάρκετ. Τώρα, κάνω live και σε ελληνικά μαγαζιά. Στο μεταξύ, κατάφερα μάζεψα χρήματα και μετακόμισα στο Μανχάταν.» 

  • Πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να επιβιώσει σε αυτή την πολύβουη πόλη και να πετύχει το όνειρό του; Έχεις ζήσει δύσκολες στιγμές;

«Ναι, έχω ζήσει δύσκολες στιγμές και περίεργες καταστάσεις, ιδιαίτερα στη συγκατοίκηση. Η Αμερική είναι περιπετειώδης. Και στη δουλειά όμως μπορεί αν προκύψουν πράγματα. Στη Νέα Υόρκη υπάρχουν πολλά παιδιά, όπως εγώ, που κάνουν μία δουλειά για επιβίωση και ύστερα κουρασμένα έρχονται με το μαξιλάρι τους και κοιμούνται στις ακροάσεις. Όταν βρίσκομαι σε μία τέτοια αίθουσα ακροάσεων με πλημμυρίζει ο σεβασμός για αυτά τα παιδιά. Ο σεβασμός για αυτό που κάνουμε. Δεν ξέρουμε που θα φτάσει αυτός ο δρόμος. Ταυτόχρονα όμως ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς να βαδίσουμε σε αυτόν».

  • Εσένα μέχρι που φτάνουν τα όνειρά σου;

Στο άπιαστο. Απλώνω τα χέρια μου πιο μακριά από εκεί που φτάνουν. Διαφορετικά, τι τον θέλουμε τον Παράδεισο; Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη και χαρά που βρίσκομαι εδώ, μέσα σε αυτόν τον κόσμο.

  • Πότε ανακάλυψες ότι θέλεις να ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο;

Από τότε που ήμουν μικρή. Απέναντι από το σπίτι μου στη Νεάπολη Λασιθίου υπήρχε μία εκκλησία. Είχε στο προαύλιο έναν υπερυψωμένο χώρο, μπεντένι που λέμε στην Κρήτη, και εκεί ήταν το δικό μου θέατρο. Μάζευα τα παιδιά της γειτονιάς, τους έδινα τα λόγια και παίζαμε παραστάσεις.

  • Είσαι ηθοποιός, τραγουδάς, χορεύεις. Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο;

Μεγάλη αγάπη μου είναι το θέατρο. Από εκεί και πέρα όλα είναι ένας συνδυασμός. Το ζητούμενο είναι η επικοινωνία με το κοινό. Ο τρόπος είναι το όχημα. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει και μέσα από τη σιωπή του χορού».

Η Ελεάννα Φινοκαλιώτη είναι αεικίνητη, σα να την έχει παρασύρει ο ρυθμός της Νέας Υόρκης, της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ. Μεταξύ άλλων, τον τελευταίο καιρό, συμμετείχε στο θεατρικό μιούζικαλ της Λίντα Μίλλερ με τίτλο «Girls Next Door» και έδωσαν πολλές παραστάσεις. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι λέξεις (24/10) ετοιμαζόταν να πάρει μέρος σε ένα fashion show (στο The Vondue, με οικοδέσποινα την Naima Mora, νικήτρια του America’s Next Top Model) τόσο ως περφόρμερ αλλά και ως μοντέλο, το οποίο χορογραφεί ο Μιγκέλ Μπραγκάνζα. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι ετοιμάζεται για τη συμμετοχή της στην ταινία «No Good Deed» του Patrick Karambizi στην οποία θα έχει τον ρόλο της Kayla και θα είναι και Co –producer.

Το βιογραφικό της Ελεάννας Φινοκαλιώτη (Eleanna Fin)

OFF - BROADWAY

Anne Frank, A Musical Edith Frank/ Lead Actors Temple Theatre, NYC

THEATRE

Song of Solomon, A New Musical, Almah/ Lead,    (TBA)

LUX,     Chorus,       Carnegie Hall, NYC

The Miracle of Christmas,   Israelian singer/ Lead, Queens Theatre, NYC

Quirky Cabaret,     Lead,                 The Duplex Theatre, NYC

The Hunchback of Notre Dame,   Esmeralda/ Lead, Pallas Theatre, Athens

Ruins Of Passion, Electra/ Lead,           Topos Allou Theatre, Athens

Romeo and Juliet, Juliet/ Lead,           Paolo Grassi Theatre, Milan

2nd Best Actress Award, Olive Festival

The Nightingale and the Rose,   The Rose/ Lead,    Argo Theatre, Athens

Ta Paramithia to Skasan,    Alice/ Lead,               Argo Theatre, Athens

Efthalia tou Galata,         Safiye Ayla/ Lead,       Mikro Gloria Theatre, Athens

Chtipokardia sto Thranio,     Almani /Lead,      Ivi Theatre, Athens

Cabaret,             Kit Kat Girl/ Ensemble,           Pallas Theatre, Athens

Mikis Theodorakis,       Nurse/ Ensemble,       Badminton Theatre, Athens

Idomeneus,                 Ensemble,                     Athens and Epidaurus Festival

Thucycides Dramaticus,     Ensemble,           Theatro Technis Theatre, Athens

The Bacchae,                     Ensemble,            Ancient Stadium of Epidaurus

FILM/ TV

No Good Deed , Supporting, Short Film-Patrick Karambizi

HULU-Only Murders in the Building, Stand In, TV Series-Traveler Films

The Waiter, Supporting,   Film-Filmiki Prod., S. Krikris

Awarded in Beijing International Film Festival, Raindance Film Festival

Ein Sommer in Griechenland, Supporting, Film-Ithaca Prod., G. Papavasileiou

The Penal Colony, Supporting, Film-L. Aliksanyan, M. Cizek

Official Selection of the Festival de Cannes

I Fonissa, Lead, Film-S. Arkenti Prod., S. Arkenti

Samsung Active Dual, Lead, Commercial

Asfour Crystal, Lead, Commercial

Lexel Paris, Lead, Commercial

CONCERTS

Greek Rock Story, Guest singer, DROM, NYC

Sounds of the World, Lead singer, Ayza Wine & Chocolate Bar, NYC

From Queen to Manos Chatzidakis, Lead singer, Ancient Theatre of Epidaurus

With the Magic of Guitar, Lead singer, MCF Foundation

Taxidia Psichis, Studio Album with guitarist P. Margaritis 2017

TRAINING

B.A. in Performing Arts ,   Queen Margaret University, Edinburg

“Study on Electra” [Simon & Katrin Abkarian],     Epidaurus Lyceum

Music Studies [Singing and Piano],       National Conservatry of Athens

Singing Masterclasses [Natalie Weiss],         NYC

Bob Fosse Masterclasses,                             Broadway Dance Center, NYC

Dance Masterclasses,                                  Alvin Ailey A. D. T., NYC

SPECIAL SKILLS

Foreign Languages: Greek (fluent), German (intermediate)

Accents: Greek, Eastern European, Russian, British, French, Standard American, Southern

Dance: Ballet, Jazz, Salsa, Tap, Contemporary

Other field of Studies: Mathematics (BA)

Other: Swimming, Photography, Bike riding

eleanna telosjpg

 

Οι φωτογραφίες είναι από την προσωπική συλλογή της Έλεννας Φινοκαλιώτη