Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022
Καθαρός Ουρανός
0°C Αθήνα

1 € = $ 1.1331
1 $ = € 0.8825

Λου Κάτσος: Από τα βουνά του Ταϋγέτου, στους ουρανοξύστες, στο κέντρο του κόσμου

lou katsos1 

Το HDN είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον διακεκριμένο Έλληνα ομογενή Λου Κάτσος. Τον άνθρωπο που από το Γεωργίτσι της Λακωνίας έφτασε να... βάζει το όνομά του στους ουρανοξύστες στο Κέντρο του Κόσμου. 

Τι συνδέει το «μπαλκόνι του Ταϋγέτου», το χωριό Γεωργίτσι, με μεγαθήρια από χάλυβα στο Μανχάταν και, γενικότερα, στη Νέα Υόρκη; Ένας άνθρωπος: ο Ηλίας (Λου) Κάτσος. Ο μεγαλοκατασκευαστής, ο οποίος έφυγε σε ηλικία πέντε ετών από τη Λακωνία, πήγε, με την οικογένειά του, στη Νέα Υόρκη και κατάφερε, μέσα από σκληρή δουλειά, να καθιερωθεί μέσα σε όποιον τομέα ασχολήθηκε, είτε αυτό ήταν σπουδές, είτε εργασία, είτε κοινωνική προσφορά. Έζησε το «αμερικάνικο όνειρο», και, όλα αυτά, χωρίς να ξεχάσει τη γη που γεννήθηκε, την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Αρωγός κάθε φορά που τον κάλεσε η «μαμά – Ελλάδα» και, τώρα, είναι έτοιμος να προσφέρει ακόμα περισσότερα μέσα από τη θέση του αντιπροέδρου των AHEPA, την οποία διεκδικεί.

Ο Λου Κάτσος γεννήθηκε στο Γεωργίτσι το 1951 και ύστερα από πέντε χρόνια βρέθηκε στην πολύβουη Νέα Υόρκη, και, συγκεκριμένα, σε μια περιοχή γκέτο, στο Μπρούκλιν. «Η πρώτη μου ανάμνηση είναι που ένα μεγάλο παιδί με χτύπησε. Πήγα στον πατέρα μου κλαίγοντας και του το είπα. Αυτός, ως γνήσιος Λάκωνας, μου απάντησε: να μην αφήσεις άλλη φορά να σε χτυπήσουν χωρίς να χτυπήσεις. Λοιπόν εκείνη η φορά ήταν και η τελευταία στη ζωή μου που έγινε αυτό», λέει στο Hellenic Daily News NY, και συνεχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων: «Ο πατέρας μου είχε ένα καροτσάκι και τον βοηθούσα. Τότε για κάθε πάγκο έπρεπε να πληρώνουμε 4.000 δολάρια. Με αυτά τα χρήματα αγόραζες ένα διαμέρισμα».

Γαλουχημένος με τον αέρα του Ταϋγέτου και μέσα σε μία παραδοσιακή οικογένεια ο νεαρός Λου Κάτσος άρχισε σιγά σιγά την πορεία του προκειμένου να κατακτήσεις τις κορυφές των ονείρων του. Αριστούχος μαθητής, σπούδασε Civil Engineering στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και ακολούθησαν οι μεταπτυχιακές σπουδές ΜΒΑ στο Graduate Business School του ίδιου Πανεπιστημίου.

Από μικρό παιδί γοητεύτηκε από την ελληνική αρχαία ιστορία. Διάβαζε για τους αρχαίους Σπαρτιάτες, τους πρόγονούς του και τα κατορθώματά του. Από την άλλη πλευρά έβλεπε τον πατέρα του να ζει μία σπαρτιατική ζωή, με πολλή δουλειά. Όπως οι αρχαίοι Σπαρτιάτες δεν έμενε με τίποτα ικανοποιημένος και κάθε μέρα προσπαθούσε για το καλύτερο. Για τον μικρό Ηλία ο κόσμος της Αρχαίας Σπάρτης είχε ενωθεί με τον κόσμο του Έλληνα μετανάστη στη Νέα Υόρκη και είχε ταυτιστεί.

Η αγάπη για την ιστορία

Όλα αυτά μέχρι την ηλικία των 17 ετών. Τότε πήγε το πρώτο του ταξίδι στη Λακωνία και έπαθε αντίστοιχο σοκ με αυτό που πάθαιναν οι Ευρωπαίοι περιηγητές που έρχονταν στην Ελλάδα την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αντί να βρουν ανθρώπους που ενστερνίζονταν το πνεύμα και τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα κλπ., βρήκαν υπόδουλους ανθρώπους χωρίς πνευματική καλλιέργεια.

Έτσι και ο Λου Κάτσος όταν πήγε στη Λακωνία δε συνάντησε ανθρώπους που γυμνάζονταν, μελετούσαν και δούλευαν στα πρότυπα των αρχαία των Σπαρτιατών αλλά και σε αυτά που μάθαινε από τον πατέρα του. Συνάντησε Νεοέλληνες που αγαπούσαν το καφενείο και δεν δούλευαν με ωράρια αντίστοιχα με αυτά της Νέας Υόρκης. Ως ένας σύγχρονος περιηγητής θέλησε να μελετήσει όλη την ελληνική ιστορία προκειμένου να βρει τι συνετέλεσε σε αυτή την αλλαγή.

«Μου αρέσει να διαβάζω την ιστορία μας από διαφορετικές σκοπιές. Θέλω να δω πως σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Διαθέτω μία τεράστια βιβλιοθήκη και σε αυτή υπάρχουν βιβλία ακόμη και 300 ετών. Επίσης έχω διαβάσει πολλές εκδόσεις Ελλήνων καθηγητών, οι οποίες μπορεί να είναι στην καθαρεύουσα αλλά επειδή τις ίδιες περιόδους ιστορίας τις έχω μελετήσει και μέσα από αγγλικά βιβλία μπορώ να καταλάβω τι γράφουν. Η αγαπημένη μου περίοδο από τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος είναι η προεπαναστατική», υπογραμμίζει ο κ. Κάτσος.        

Ο «άρχοντας» του Real Estate Development & Design της Νέας Υόρκης

Ο Λου Κάτσος καταξιώθηκε στον χώρο των κατασκευών. Διαθέτει εμπειρία περισσοτέρων από 40 ετών και το όνομά του έχει συνδεθεί με σημαντικά κατασκευαστικά έργα στο Real Estate Development & Design της Νέας Υόρκης, αλλά και στον τομέα του Construction Μanagement. Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους στο βιομηχανικό κύκλο του «Μεγάλου Μήλου» και κατέχει διευθυντικές θέσεις σε κατασκευαστικές εταιρείες της Νέας Υόρκης. Όλα αυτά τα χρόνια αναλαμβάνει και διαχειρίζεται κατασκευαστικά έργα, τα οποία σε συνολική έκταση ξεπερνάνε τα 15 εκατ. τετραγωνικά πόδια. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν μαρίνες, νοσοκομεία, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα λιανικής, βιολογικά κέντρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία έχουν συμβάλει στη μεταμόρφωση του κτιριακού περιβάλλοντος της Νέας Υόρκης.

Το 1984 έγινε επίσημο μέλος του γνωστού κατασκευαστικού αμερικανικού ομίλου «Tishman Realty & Construction Co», ο οποίος σήμερα είναι μέλος της AECOM, Vice President και λίγο αργότερα του ανατέθηκε η θέση του COO. Ο συγκεκριμένος όμιλος, μεταξύ άλλων, έχει αναλάβει μεγάλα ξενοδοχειακά έργα όπως το διάσημο PLAZA Hotel.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Λου Κάτσος αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να ιδρύσει τη δική του εταιρεία. Πρόκειται για την «Jekmar Associates» στην οποία κατέχει μέχρι και σήμερα τη θέση του προέδρου. Ανάμεσα στα έργα της εταιρείας είναι ξενοδοχεία και οικιστικά έργα πολλών εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών. Παράλληλα, αναλαμβάνει την υλοποίηση της επέκτασης και άλλων κατασκευαστικών εταιρειών. «Με όποιον συνεργαζόμουν ήξερε ότι έχω και δική μου εταιρεία. Γνώριζε όμως ότι διαθέτω την εμπειρία και τη διάθεση για δουλειά ώστε να μεγαλώσω και τη δικιά του», υπογραμμίζει στο «HDN NY». Ανάμεσα στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε βρίσκονται κατασκευαστές που σήμερα ηγούνται του παγκοσμίου κλάδου κατασκευών.

Ένα άλλο «παιδί» του κ. Κάτσου είναι και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ιδρύσει και ηγείται σε συνεργασία με κορυφαίους ερευνητές, καθηγητές, έμπορους κλπ. Πρόκειτια για το EMBCA (East Mediterranean Business Cultural Alliance). Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία έχει ως στόχο να οργανώσει και να προωθήσει τα επαγγελματικά και εκπαιδευτικά ενδιαφέροντα των Αμερικανών προερχόμενων από την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για έναν Οργανισμό με πολυπολιτισμικό και πολυεθνικό χαρακτήρα, ο οποίος αποσκοπεί στο να οργανώνει και να χρηματοδοτεί σεμινάρια, εκθέσεις, κονσέρτα, παραστάσεις, δραστηριότητες, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και να βοηθάει στη βελτίωση των κοινωνικών δεσμών.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Λου Κάτσος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση «Sail to Freedom» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

katsos

Κατασκευές και ακαδημαϊκός χώρος

Ο Λου Κάτσος, παράλληλα με τον επιχειρηματικό βίο, δεν άφησε ούτε στιγμή την πνευματική καλλιέργεια. Καθηγητής στο Construction Management στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης NYU και στο Cooper Union School of Architecture, διάσημο Πανεπιστήμιο στην αρχιτεκτονική και στη Μηχανική (Engineering), έχει στο βιογραφικό του χιλιάδες ώρες διαλέξεων και διδασκαλίας.

Και το οικογενειακό του περιβάλλον όμως απαρτίζεται από ανθρώπους με ακαδημαϊκή καριέρα. Είναι παντρεμένος με την Μπάρμπαρα Σπίλι Κάτσου, διδάκτορα εκπαιδευτικό με διακρίσεις, η οποία διετέλεσε Principal στο σχολείο του Καθεδρικού Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν και αργότερα σπούδασε στη Νομική, έγινε δικηγόρος στη Νέα Υόρκη, με ακαδημαϊκή καριέρα. Ο γιος του Ιωάννης Κάτσος είναι καθηγητή της Νομικής στο American University of Sharjah στο Dubai, School of Business Administration όπου διδάσκει Business Law and Ethics, η Κυπρία γυναίκα του Χριστίνα διδάσκει στο ίδιο Πανεπιστήμιο και είναι Consultant Φυσικού Αερίου και Ενέργειας. Κόρη του η Dr. Μάρα Καραμιτοπούλου. Έχει ειδικότητα ορθοπεδικού παιδίατρου και είναι χειρουργός στο «NYU Langone».

Λου Κάτσος και AHEPA

Και εκεί που διαβάζεις το βιογραφικό και λες ότι στο πρόγραμμα ενός τέτοιου ανθρώπου δεν υπάρχει ώρα ούτε για… φαγητό, ο Λου Κάτσος, μέσα από την αγάπη του για την Ελλάδα και τους Έλληνες, κατάφερε να βρει χρόνο να ξεχωρίσει και σε ακόμη έναν τομέα: αυτόν της κοινωνικής προσφοράς.

«Μπήκα στους AHEPA πριν από έξι χρόνια. Ο Αργύρης Αργειτάκος με γνώριζε από άλλους οργανισμούς και μου ζήτησε να βοηθήσω. Μελέτησα την ιστορία της Οργάνωσης και γοητεύτηκα από αυτή. Από την πρώτη στιγμή αποφάσισα να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις», μας λέει.

Μέσα από σκληρή δουλειά έφτασε να προεδρεύει στο AHI (American Hellenic Institute) New York Chapter. Με γνώμονα την υποστήριξη όλων των ενεργειών που διεξάγονταν υπέρ του Ελληνισμού και με ενθουσιασμό μικρού παιδιού βοήθησε και βοηθάει όπου η «μαμά πατρίδα» και τα τέκνα της χρειάζονται στήριξη. Υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος και μετά  πρόεδρος του τμήματος AHEPA, Delphi Chapter 25, το οποίο αφορά τη Νέα Υόρκη. Με τη βοήθεια των υπολοίπων μελών και μέσα από σκληρή δουλειά έπη την προεδρία του κατάφερε να αυξήσει τα μέλη του Chapter και από 15 έφτασαν τα 300. Σήμερα το τμήμα   AHEPA, Delphi Chapter 25 είναι το μεγαλύτερο τμήμα της ΑΧΕΠΑ παγκόσμιος. Μετέπειτα διετέλεσε, έπη δυο χρόνια, ως Κυβερνήτης της AHEPA District 6 του μεγαλύτερου District/Περιφέρεια της AHEPA. Σήμερα, με όπλο τον ευρύ κύκλο των γνωριμιών του, συνεχίζει να βοηθάει στην προώθηση της AHEPA και τα ιδεώδη του Ελληνισμού. 

Στην Αθήνα διεξάγεται αυτές τις ημέρες το ανώτατο συνέδριο των AHEPA, όπου ο κ. Κάτσος θα διεκδικήσει τη θέση του αντιπροέδρου με όραμα να βοηθήσει ώστε η Οργάνωση να γιγαντωθεί. «Θέλω να βοηθήσω να μεγαλώσει και να αποκτήσει την παλιά αίγλη της. Το έχω αποδείξει από την μέχρι τώρα θητεία μου στα Chapter ότι μπορώ να το πετύχω. Πρέπει να ζωντανέψουμε την Οργάνωση. Ξέρω τι χρειάζεται για να γίνει αυτό. Θέλω να βοηθήσω τον άνθρωπο που θα γίνει πρόεδρος, τον κ. Τζίμι Κόκοτας. Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα ζητιανέψει ψήφους. Είμαι εδώ με στόχο να βοηθήσω», υπογραμμίζει ο περήφανος Λάκωνας.

Μιλάς με τον Λου Κάτσος και στο μυαλό σου έρχεται το ποίημα που έγραψε ο Νικηφόρος Βρετάκος το 1947:

Έτσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος: όπως ο κόρφος της μητέρας μου.

Με πότισε γαλάζιο, αψύ αίμα, ήλιο και πράσινο

ως να μου δέσει την ψυχή όπως την πέτρα του

ως να χαράξει στην καρδιά μου τις βαθιές χαράδρες του

να σχηματίσει μες στη ζωή μου δώδεκα κορφές

να βγαίνω απάνω με μοναδικό μου όνειρο τον ήλιο.

Με δίψα μου μοναδική τον ήλιο.

Δίψα βαθιά σαν ωκεανός,

ψηλότερη ως το φεγγάρι.

Δίψα που να τη λυπηθεί ο Θεός.

Γύρω τριγύρω στην καρδιά μου τα γεράνια στέφανα των γκρεμνών του,

ρωγμές για ζώα, νεροσυρμές, ελάτια κι αγριοπερίστερα.

Κι ένας αϊτός απάνω μου να σπαθίζει τα σύννεφα.

Κι ένας αϊτός απάνω μου να σκάφτει τις βροντές

ζητώντας να ’βρει μέσα τους ένα σπινθήρα! Έτσι

μου στάθηκε ο Ταΰγετος όσο να γεννηθούνε

τα δυο παιδιά του Θεού μέσα μου: η ποίηση και η αγάπη!

Σκέφτεσαι το ποίημα και βλέπεις απέναντί σου το γνήσιο τέκνο του Ταϋγέτου. Ίσως εάν ζούσε ο μεγάλος Λάκωνας ποιητής να του αφιέρωνε το λογοτεχνικό έργο του, μόνο που στον τελευταίο στίχο θα αντικαθιστούσε τη λέξη ποίηση με τη λέξη προσφορά, γιατί το «παιδί του Θεού» που έχει ο Λου Κάτσος, πρώτα από όλα, μέσα του είναι η πρόσφορά.    

katsos 2

Σπ. Ιρ. Σπαν.