Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Κόσμος

ethniki basket

Σαν σήμερα, την 14η Ιουνίου του 1987, η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κατάφερε το ακατόρθωτο καθώς ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φασούλας, ο Καμπούρης και όλη η ομάδα του Κώστα Πολίτη, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, κατέκτησαν το Κύπελλο του Ευρωμπάσκετ και ανέβασαν την Εθνική της χώρας μας για πρώτη φορά στην κορυφή του βάθρου μεγάλης διοργάνωσης.

san simera

Σαν σήμερα, στις 12 Ιουλίου του 1798 έφυγε από τη ζωή ο Ρήγας Φεραίος, πρωτεργάτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού ενώ σαν σήμερα το 1915 γεννήθηκε ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος και το 1987, με 30 πόντους του Νίκου Γκάλη, η Εθνική Ελλάδος προκρίνεται στο τελικό του Ευρωμπάσκετ ενώ σαν σήμερα το 2004, η Εθνική Ελλάδος κάνει την πρώτη εμφάνιση της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και καταφέρνει την πρώτη της νίκη!

evroekloges 2024

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2024 ολοκληρώθηκαν και επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες πολιτικών και δημοσκόπων με την αποχή να "κερδίζει" τις εκλογές, με τεράστια ποσοστά. Στην Ελλάδα αυτοί που απείχαν ήταν περισσότεροι από τους συμμετέχοντες! Ενώ μεγάλη ήταν η αποχή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως στην Κροατία με αποχή που άγγιξε το 79,5%, στην Ολλανδία αλλά και στην Κύπρο, όπου η αποχή πλησίασε το 50%. Ένα άλλο χαρακτηριστικό φαινόμενο των φετινών ευρωεκλογών ήταν η άνοδος της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.

 klimatiki allagi

Ο Μάιος του 2024 ήταν ο θερμότερος Μάιος που έχει καταγραφεί ποτέ, σηματοδοτώντας τον 12ο συνεχόμενο μήνα (Ιούνιος 2023 - Μάιος 2024) κατά τον οποίο η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έφτασε σε τιμή ρεκόρ για τον αντίστοιχο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S).

 mitsotakis lorien

Με αφορμή την επίσκεψη του στη Νορμανδία της Γαλλίας, σήμερα, Πέμπτη 6 Ιουνίου, για τον εορτασμό της επετείου της Απόβασης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός πραγματοποίησε, νωρίτερα, επίσκεψη στα ναυπηγεία του Λοριάν, όπου κατασκευάζονται οι τρεις φρεγάτες Belharra για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

d day

Σαν σήμερα, πριν από 80 χρόνια, στις 6 Ιουνίου 1944 έγινε η συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία, μία κομβική στιγμή, ίσως τη σημαντικότερη, που καθόρισε την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

fti

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε σήμερα, Δευτέρα 3 Ιουνίου, ο γερμανικός τουριστικός κολοσσός FTI, αφήνοντας στον "αέρα" 7.500 τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά και χρέη €1,8 εκατ. σε ελληνικά ξενοδοχεία από πέρυσι.