Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021
Καθαρός Ουρανός
17.8°C Αθήνα

1 € = $ 1.1641
1 $ = € 0.8590

Διεθνή Θέματα

ypexxxx

Σε διάβημα προς την επιτετραμμένη της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, προχώρησε η τουρκική πλευρά σχετικά με δημοσιεύματα ΜΜΕ της γείτονος που έκαναν λόγο για θάνατο Τούρκου στον Εβρο από πυρά προερχόμενα από την ελληνική πλευρά.  

B9717767476Z.1_20181129144545_000G3CCH1L80.1-0.jpg

Η αφετηρία του ελληνικού εθνικού κινήματος χρονολογείται στην τελευταία δεκαετία του 18ου και την πρώτη του 19ου αιώνα, όταν, υπό την επίδραση των ιδεολογικών και πολιτικών μηνυμάτων της Αμερικανικής και Γαλλικής Επανάστασης αλλά και απόρροια των Ναπολεόντειων πολέμων, που ανέπτυξαν τον εθνισμό εμφανίζοντας το αίτημα για ίδρυση ανεξάρτητου αλλά και ευνομούμενου, ελληνικού εθνικού κράτους.(«η Γαλλική επανάστασις  και ο Ναπολέων έκαμε, κατά την γνώμη μου, να ανοίξη τα μάτια του Κόσμου. Προτήτερα τα έθνη δεν εγνωρίζοντο, τους βασιλείς τους νόμιζαν ως θεούς της γης, και ότι έκαμναν, το έλεγαν: καλά καμωμένο. Δια αυτό και είναι δυσκολώτερο να διοικήσεις τώρα λαόν...» Θ.Κολοκοτρώνης «Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής»).

Θεμιστοκλής Ζ. Ζανίδης, Διεθνολόγος/Πολιτικός Επιστήμονας

Οι ΗΠΑ τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, παρ' όλους τους κραδασμούς που είναι υπαρκτοί σε όλα τα επίπεδα, με τον πλέον πρόσφατο τις Εκλογές κατά τις οποίες ο νυν Πρόεδρος Ντ. Τραμπ συνεχίζει να αμφισβητεί το αποτέλεσμα και την ήττα του, κρατούν τα σκήπτρα της παγκόσμιας ηγεμονίας. Όμως έχουν εμφανιστεί δυνάμεις οι οποίες είναι διατεθειμένες να αμφισβητήσουν την αμερικανική πρωτοκαθεδρία. Εντούτοις, ποιο είναι το χρονικό της αναρρίχησης των Ηνωμένων Πολιτειών στην κορυφή του κόσμου; Από πότε ξεκίνησε και πως διαμορφώθηκαν οι συγκυρίες ώστε η Ουάσινγκτον να αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη υπερδύναμη στην ιστορία της ανθρωπότητας;