Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023
Διάσπαρτα σύννεφα
7.2°C Αθήνα

1 € = $ 1.0870
1 $ = € 0.9200

Αγία Σοφία: Και οι βανδαλισμοί συνεχίζονται με τις εικόνες εγκατάλειψης να σοκάρουν…(pics)

AGIASOFIA 1

Πριν από λίγες ημέρες αντιδράσεις και οργή είχαν προκαλέσει οι φωτογραφίες που είχαν κυκλοφορήσει, από το ιστορικό μνημείο της Αγίας Σοφίας και τους βανδαλισμούς που είχε υποστεί η Αυτοκρατορική Πύλη.

 Νέες ντροπιαστικές εικόνες από την Αγιά Σοφία βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας και καταγράφονται εμφανείς εικόνες εγκατάλειψης.

Ο υπεύθυνος του δήμου Κωνσταντινούπολης για την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς της Πόλης, Μαχίρ Πολάτ, ανήρτησε νέες εικόνες στο Twitter γράφοντας: «Η κατάσταση έχει φτάνει σε σημείο που προσβάλει την αγιότητα και την ιστορική αξία της Αγίας Σοφίας. Ζητώ από τα αρμόδια ιδρύματα να βάλουν τέλος σε αυτήν την ντροπή απέναντι στην ευαισθησία των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν αφιερώσει την ψυχή τους στην Αγία Σοφία. Δεν το βλέπουν αυτό οι 154 κάμερες και οι 69 αστυνομικοί ασφαλείας και τουρισμού;».
Βανδαλισμοί, σκουπίδια και σκόνη στην Αγία Σοφία
Βανδαλισμοί, απορρίμματα, σκόνη. Προκαλούν θλίψη οι φωτογραφίες και τα βίντεο που είδαν προ ημερών το φως της δημοσιότητας στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα, από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα το μνημείο της Αγίας Σοφίας, μετά την -εκ νέου- μετατροπή του σε μουσουλμανικό τέμενος, το 2020. 
Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα η ζημιά στην αυτοκρατορική πύλη αποκαταστάθηκε. Αλλά, συνεχίζεται ο σάλος για την έλλειψη σωστής και κατάλληλης φροντίδας απέναντι στο μνημείο, αλλά και για τους κινδύνους που δημιουργεί ο διπλασιασμός του αριθμού των επισκεπτών στο εσωτερικό.
Πολλοί αμφισβητούν την εξήγηση της Διεύθυνσης Κοινωφελών Ιδρυμάτων της Τουρκίας ότι η ζημιά οφείλεται σε φυσιολογική φθορά, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που θεωρούν ότι η ζημιά έγινε σκόπιμα και από ξυλουργικό εργαλείο.
Σε πολλές αναρτήσεις υπάρχει αμφισβήτηση και για την ικανότητα των τουρκικών αρχών να αποκαταστήσουν σωστά τα ιστορικά μνημεία, καθώς αναφέρουν παραδείγματα κακοτεχνίας με σύγχρονα υλικά, όπως το πλαστικό και το αλουμίνιο.