Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024

Η Τζάνετ Γέλεν μέσω ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας θα πιέσει τη Ρωσία για το τέλος του πολέμου

Tzanet gelen

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα προτρέψει άμεσα τα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας να εντείνουν τις πιέσεις τους στη Ρωσία, ώστε να τερματίσει τον «απερίσκεπτο πόλεμο» στην Ουκρανία, όπως ανέφερε σήμερα (Δευτέρα 18/4) ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.

 Άλλος αξιωματούχος δήλωσε, ότι το υπουργείο Οικονομικών θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην καταστολή όσων επιδιώκουν να ξεγλιστρήσουν από τις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία αλλά και σε εκείνους που διευκολύνουν τέτοιες προσπάθειες.

Η Τζάνετ Γέλεν θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20. Ωστόσο, θα μποϊκοτάρει ορισμένες συνεδριάσεις εάν συμμετέχει σε αυτές η Ρωσία, ώστε να υπογραμμίσει με αυτόν τον τρόπο την άποψη της Ουάσιγκτον ότι η Μόσχα θα πρέπει να αποβληθεί από τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς.
 
Πηγές του υπουργείου τόνισαν, ότι η Γέλεν «ανησυχεί βαθιά» για τις επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στην παγκόσμια οικονομία, όπως και στην αύξηση της διατροφικής ανασφάλειας στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Σκοπεύει επίσης να συζητήσει τρόπους με τους οποίους θα περιοριστεί από τη Ρωσία η χρήση των εσόδων της από τις ενεργειακές πηγές της, ενώ ταυτόχρονα θα παρασχεθεί χρόνος στους συμμάχους των ΗΠΑ ώστε να βρουν εναλλακτικές πηγές.