Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
Λίγα σύννεφα
18.9°C Αθήνα

Λόιντ Όστιν: «Κανείς δεν θέλει να δει έναν πυρηνικό πόλεμο. Κανείς δεν μπορεί να τον κερδίσει»

amynas Austin

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από την αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, δήλωσε ότι το πρώτο βήμα, για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα πρέπει να γίνει από τον ίδιο τον Ρώσο ηγέτη: «πρέπει να λάβει μια απόφαση για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης».

 Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι το πρώτο βήμα είναι να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση και νομίζω ότι αυτό που πρέπει να συμβεί είναι ο κ. Πούτιν να πάρει μια απόφαση για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης. Είναι το άτομο που το ξεκίνησε. Ήταν αδικαιολόγητο και φυσικά είναι δική του απόφαση η αποκλιμάκωση και η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο υπουργός Άμυνας συνέχισε τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι «δεν έχουν χρόνο για χάσιμο» και ότι ήταν σημαντικό να «κινηθούν με ταχύτητα πολέμου», καθώς η Ουκρανία συνέχιζε τον αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας.
Μιλώντας για την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, είπε ότι η Δύση «θα κάνει τα πάντα» ώστε η σύγκρουση «να μην ξεφύγει από τον έλεγχο».
 
«Πιστεύω ότι οποιαδήποτε φασαρία σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι πολύ επικίνδυνη και μη χρήσιμη», πρόσθεσε. «Κανείς δεν θέλει να δει έναν πυρηνικό πόλεμο. Κανείς δεν μπορεί να τον κερδίσει. Καθώς αναλαμβάνουμε δράση, προσέχουμε πάντα να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τη σωστή ισορροπία και ότι ακολουθούμε τη σωστή προσέγγιση. Έτσι, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να συμβούν, αλλά και πάλι νομίζω ότι είναι άχρηστο και επικίνδυνο να κροταλίζεις τα σπαθιά και να κάνεις εικασίες για τη χρήση πυρηνικών όπλων», κατέληξε.