Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
Καθαρός Ουρανός
25.6°C Αθήνα

Πόλεμος Ουκρανίας: Μπλίνκεν και Λόιντ συναντήθηκαν με τον Ζελένσκι στο Κίεβο

USUkraine

Ανακοινώνοντας την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ και ευελπιστώντας πως ο πόλεμος θα έχει μεγάλο κόστος για τον ρωσικό στρατό, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ μετέβησαν χθες (24/4) ανήμερα του Πάσχα των Ορθοδόξων στο Κίεβο, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων στην Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία.

Οι δύο Αμερικανοί υπουργοί ταξίδεψαν στην Πολωνία το Σάββατο (23/4) και μετέβησαν οδικώς στην Ουκρανία χθες Κυριακή, όπου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και τον υπουργό Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ.

Στη διάρκεια της επίσκεψής τους οι Άντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν ανακοίνωσαν τη σταδιακή επιστροφή των Αμερικανών διπλωματών στην Ουκρανία, το διορισμό νέου Αμερικανού πρεσβευτή στη χώρα και την παροχή επιπλέον βοήθειας στη χώρα ύψους άνω των 700 εκ. δολαρίων.
Σήμερα (Δευτέρα) από την Πολωνία, ο  Όστιν δήλωσε πως οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει ως αποτέλεσμα την «αποδυνάμωση» της Ρωσίας σε τέτοιο βαθμό που δεν θα έχει πια την ικανότητα να εισβάλει σε γειτονικές της χώρες – μία όξυνση της ρητορικής προς τη Μόσχα, καθώς η σύγκρουση εκτείνεται στον τρίτο μήνα της.
 
«Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να αποδυναμώνεται σε τέτοιο βαθμό που δεν θα μπορεί να κάνει τα πράγματα που έχει κάνει με την εισβολή της στην Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υψηλόβαθμός Αμερικανός αξιωματούχος.
 
Ο υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε πώς ορίζει «τους στόχους της Αμερικής για την επιτυχία» στην Ουκρανία. Ο Λόιντ, αρχικά δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να δει «την Ουκρανία να παραμένει μία χώρα με εδαφική κυριαρχία, μία δημοκρατικά χώρα, ικανή να προστατέψει το έδαφός της».
Μετά, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν πως η Ρωσία θα «αποδυναμωθεί» από τον πόλεμο. «Έχουν ήδη χάσει μεγάλο μέρος της στρατιωτικής τους ικανότητας και πολλά στρατεύματά τους, ειλικρινά, και θέλουμε να τους δούμε να μην έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγουν πολύ γρήγορα αυτήν την ικανότητα», τόνισε ο Όστιν.
 
Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε το διορισμό νέας πρέσβειρας στην Ουκρανία
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να διορίσει μια νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από τον Μπλίνκεν περί μιας σταδιακής επιστροφής των Αμερικανών διπλωματών στην Ουκρανία.
Η Μπρίτζετ Μπρινκ (Bridget Brink), που διατελεί πρέσβειρα της Σλοβακίας, «πέρασε 25 χρόνια καριέρας στους διπλωματικούς κόλπους, επικεντρωμένη στην προώθηση των αμερικανικών πολιτικών στην Ευρώπη και την Ευρασία», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δελτίο Τύπου. Η κ. Μπρινκ υπηρετούσε από το 2019 ως πρέσβης στη Σλοβακία. Προηγουμένως συμμετείχε σε διπλωματικές αποστολές στη Σερβία, την Κύπρο, τη Γεωργία και το Ουζμπεκιστάν, καθώς και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Ο διορισμός της θα πρέπει να εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία.
Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε, επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, την επιστροφή μιας διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ουκρανία με πολύ σταδιακό τρόπο, με τις ΗΠΑ να επιδεικνύουν μεγαλύτερη προσοχή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν ήδη ανοίξει τις πρεσβείες τους στο Κίεβο.
 
Blinken Austin
 
Με άκρα μυστικότητα η επίσκεψη
Για λόγους ασφαλείας η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη μυστικότητα και επιβεβαιώθηκε από την Ουάσιγκτον μόνο αφού ο Μπλίνκεν και ο ‘Οστιν είχαν αποχωρήσει από το ουκρανικό έδαφος.
Ωστόσο, ο Ζελένσκι είχε αναφερθεί σε αυτή ήδη από το Σάββατο, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν επιβεβαιώσει την Κυριακή την παρουσία των δύο Αμερικανών Υπουργών στο Κίεβο.
 
Οι δύο Υπουργοί ανέφεραν προς τον Ζελένσκι πως οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στην Ουκρανία αποδεσμεύοντας 700 εκ. δολάρια, από τα οποία περίπου τα 300 εκ. θα βοηθήσουν τους Ουκρανούς να αποκτήσουν από την αγορά τα όπλα που χρειάζονται, επεσήμαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Τα υπόλοιπα θα πάνε στους περιφερειακούς συμμάχους της Ουκρανίας που παρείχαν στη χώρα βοήθεια και οι οποίοι πρέπει να αναπληρώσουν τα αποθέματα όπλων τους.
Παράλληλα, περισσότεροι από 50 Ουκρανοί αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα την εκπαίδευσή τους στη χρήση πυροβόλων Howitzer, τα οποία έχει αρχίσει να στέλνει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
 
Ο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει την Πέμπτη (21/4) την παροχή ακόμη ενός πακέτου βοήθειας ύψους 800 εκ. δολαρίων προς την Ουκρανία, κυρίως υπό τη μορφή βαρέων όπλων, τα οποία ζητεί ο Ζελένσκι προκειμένου να απωθήσει τις ρωσικές επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, από την αρχή της θητείας του Μπάιντεν οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει συνολικά στην Ουκρανία περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια.