Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024
Σπασμένα σύννεφα
18.9°C Αθήνα

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου - Ζητάει από τις ΗΠΑ να δουν τα λάθη τους

tsavusoglou

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είναι εφικτή η κύρηξη αποκλειστικής ζώνης στη Μεσόγειο.

Με νέες προκλητικές δηλώσεις και, μάλιστα, σε έντονο ύφος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι η Άγκυρα μπορεί στον θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου που αυθαιρέτως θεωρεί ότι αποτελεί δική της υφαλοκρηπίδα να κηρύξει και αποκλειστική οικονομική ζώνη, προς χάριν της αλιείας. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «ενώ η κήρυξη υφαλοκρηπίδας είναι αρκετή για όλα τα πλούτη κάτω από τη θάλασσα, ιδιαίτερα για τους υδρογονάνθρακες, η κήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης είναι σημαντική για την αλιεία».

Επισημαίνοντας ότι αυτό ισχύει ήδη στον Εύξεινο Πόντο, ο κ. Τσαβούσογλου είπε, “Μπορούμε να το δηλώσουμε και στη Μεσόγειο. Εάν η αλιεία είναι ένας σημαντικός τομέας και προτεραιότητα για εμάς στη Μεσόγειο και υπάρχει τέτοια ανάγκη, θα γίνει. Πρέπει να ληφθούν και τα απαραίτητα μέτρα για αυτό, αλλά επειδή δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη στη Μεσόγειο, δεν έχει δηλωθεί αποκλειστική οικονομική ζώνη. Μπορεί όμως να γίνει», είπε.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι δεν είναι ακριβές ότι δεν μπορεί να προστατευθεί μια τέτοια ΑΟΖ στη Μεσόγειο, και δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη διακήρυξή της. 

Παράλληλα, τόνισε ότι η Άγκυρα λαμβάνει κάθε μέτρο για την προάσπιση της υφαλοκρηπίδας της, όπως είπε ότι έκανε και προσφάτως, κατηγορώντας παράλληλα την Ελλάδα ότι εξέδωσε NAVTEX για να μπει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα έστω για ένα χιλιόμετρο, μόνο και μόνο για να εισέλθει και όχι για να διεξαγάγει έρευνες.

Επιπλέον ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις από την κυπριακή κυβέρνηση και είπε ειρωνικά ότι τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την ημέρα η Λευκωσία διαμαρτύρεται διεθνώς για την Τουρκία.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Anadolu, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ "αντί να κατηγορεί την Τουρκία, να εγκαταλείψει τις δικές της λανθασμένες πολιτικές”. Μάλιστα πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να είναι πιο ειλικρινής με τους Αμερικανούς πολίτες και το αμερικανικό Κογκρέσο.

Πηγή: Anadolu Ajansi