Κυριακή, 19 Μαϊος 2024
Διάσπαρτα σύννεφα
25.6°C Αθήνα

Αποκλειστική συνέντευξη με τη δικηγόρο-οικονομολόγο Άννα Κορακή για όλα τα θέματα που αφορούν την Ομογένεια

koraki1

Η δικηγόρος-οικονομολόγος Άννα Κορακή, μία από τις πλέον επιτυχημένες γυναίκες στον χώρο της, μίλησε αποκλειστικά στο Hellenic Daily News για την πετυχημένη καριέρα της καθώς και για τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν την ελληνική Ομογένεια.

Εύα Κουτουμάνου

Πώς αποφασίσατε να γίνετε δικηγόρος;

Από νεαρή ηλικία θαύμαζα νομικούς από το ευρύτερο οικογενειακό μας περιβάλλον. Ταυτιζόμουν με τις απόψεις που συχνά άκουγα περί του «υψίστου αγαθού της δικαιοσύνης» και θεωρούσα την υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών υπόθεση όλων μας. Θα έλεγα επομένως ότι το έντονο αίσθημα δικαιοσύνης που έχω σε συνδυασμό με την ηθική ευθύνη για συνεισφορά στη βελτίωση του νομικού συστήματος διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας. Η μέχρι σήμερα πορεία μου δεν διέψευσε την απόφασή μου να γίνω δικηγόρος. Μπορεί η καθημερινότητα να μην είναι πάντα εύκολη, έχει όμως επιβραβεύσεις - ειδικά ηθικές - που αποζημιώνουν…

Τι κάνει μία/έναν δικηγόρο πετυχημένη/ο;

Ένας δικηγόρος θεωρείται επιτυχημένος όταν εκτελεί τα καθήκοντά του με επιτυχία, επαγγελματισμό, συνέπεια και ηθική. Τα κριτήρια επιτυχίας μπορεί να διαφέρουν, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως περιλαμβάνουν τα εξής:
Ηθική Συμπεριφορά: Η διατήρηση υψηλών ηθικών προτύπων είναι κρίσιμη. Ένας δικηγόρος πρέπει να ενεργεί με εντιμότητα, εμπιστοσύνη και σεβασμό προς τους πελάτες του και το δικαστικό σύστημα.
Δυνατότητα Επίλυσης Διαφορών: Η ικανότητα να επιλύει διαφορές είναι κρίσιμη. Είτε πρόκειται για εξωδικαστική επίλυση είτε για δίκη, ο επιτυχημένος δικηγόρος πρέπει να έχει στρατηγική σκέψη και ικανότητα να προασπίσει τα συμφέροντα των πελατών του, άμεσα και αποτελεσματικά.
Επαγγελματική Επιδίωξη: Όπως κάθε επαγγελματίας, επιδιώκει τη συνεχή βελτίωση των νομικών του γνώσεων και ιδιοτήτων. Ενημερώνεται για τις νέες νομοθετικές αλλαγές και διατηρεί υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης.
Επικοινωνιακές Δεξιότητες: Η ικανότητα ενός δικηγόρου να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους πελάτες, τους συναδέλφους και το δικαστήριο είναι ουσιώδης.Επίσης, η επιτυχία ενός δικηγόρου μπορεί να μετριέται και από την ικανοποίηση των πελατών του και την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων στις υποθέσεις που αναλαμβάνει.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Όλοι έχουμε όνειρα και φιλοδοξίες τα οποία μπορούν να αποτελέσουν την πυξίδα με την οποία πορευόμαστε στη ζωή. Βασική μου όμως αρχή είναι ότι για να φτάσεις κανείς σε έναν προορισμό η πυξίδα από μόνη της δεν αρκεί. Αναφορικά λοιπόν με την επαγγελματική μου πορεία, θα συνεχίσω να παραμένω πιστή στις αξίες και στα ιδανικά μου, δουλεύοντας με αγάπη, αφοσίωση και προσήλωση, έχοντας προσθέσει δεξιότητες που ξεφεύγουν από τα στενά όρια της νομικής μου παιδείας, όπως για παράδειγμα το law coaching. Επιπλέον, προσπαθώ να γίνομαι καθημερινά εκτός από καταρτισμένη δικηγόρος, ένας καλύτερος άνθρωπος με ευγνωμοσύνη στα αγαθά που μου προσφέρονται καθημερινά και κυρίως στην υγεία, την αρμονία και τη γαλήνη, καθώς αυτό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάει κανείς είναι πως η Ζωή είναι ένα πολύτιμο Δώρο.

δικηγορική εταιρεία ΑΝΝΑ ΚΟΡΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Σε ποιους τομείς ειδικεύεστε;

Η δικηγορική εταιρεία ΑΝΝΑ Α. ΚΟΡΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ προσφέρει με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα τις ακόλουθες υπηρεσίες:

 • Διαχείριση ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς, ενοικίασης και πώλησης ακινήτων
 • Πλήρη διαχείριση κληρονομικών υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης διαθήκης, έκδοσης πιστοποιητικών και αποδοχής ή αποποίησης κληρονομιών.
 • Εντοπισμό και διεκδίκηση ακίνητης περιουσίας σε όλη την Ελλάδα σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών του ελληνικού κράτους ή κακόβουλων προθέσεων όμορων ιδιοκτησιών.
 • Δράσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου, συμπεριλαμβανομένων δηλώσεων ακινήτων, αιτήσεων, ενστάσεων, διορθώσεων αγνώστου ιδιοκτήτη, διορθώσεων προδήλων σφαλμάτων και αντιρρήσεων κατά δασικών χαρτών κ.λπ.
 • Ανάκτηση εγγράφων από δημόσιες υπηρεσίες ή δικαστικές αρχές, όπως πιστοποιητικά γέννησης, θανάτου, διαζυγίου κ.λπ.
 • Προετοιμασία και επιμέλεια πληρεξουσίων για την εκτέλεση νομικών ενεργειών.
 • Επίσημες μεταφράσεις ξενόγλωσσων εγγράφων και υποστήριξη στη διαδικασία χορήγησης της Σφραγίδας της Χάγης (Apostille)
 • Έκδοση συντάξεων γήρατος και χηρείας, κατάθεση ενστάσεων, αιτήσεις για αναδρομικά.

koraki

Έχετε δεσμούς με την Ομογένεια;

Οι Έλληνες της Διασποράς, οι ομογενείς πρεσβεύουν με τον καλύτερο τρόπο την Ελλάδα. Αν και ζουν και εργάζονται σε χώρες εκτός των συνόρων της, η καρδιά τους παραμένει πάντα συνδεδεμένη με τις ρίζες τους. Αυτοί οι Έλληνες αποτελούν τους φύλακες των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων της Ελλάδας, κάνοντάς μας υπερήφανους καθημερινά με τις πράξεις και τα επιτεύγματά τους. Διατηρώ έντονούς δεσμούς με αυτούς τους Έλληνες της Διασποράς τους οποίους έχω γνωρίσει κυρίως μέσω των νομικών υπηρεσιών που παρείχα για τις υποθέσεις τους. Οι σχέσεις αυτές κτίστηκαν με τα χρόνια και χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη.

Είναι μεγάλη μου χαρά να συμβάλλω στη διατήρηση και ενίσχυση αυτών των δεσμών. Πιστεύω ότι και το ελληνικό κράτος οφείλει να προωθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση των δεσμών με την Ομογένεια παγκοσμίως. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ομογενείς, ακόμα και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, πιστεύουν βαθιά στην ανάκαμψη της Ελλάδας. Επενδύουν ίδια κεφάλαια και συμβάλλουν στη δημιουργία νέων προοπτικών στην οικονομία και στον τουρισμό.

Γιατί να σας επιλέξουν οι Ομογενείς και για ποιες υποθέσεις τους;

Η ομάδα της δικηγορικής εταιρείας ΑΝΝΑ Α. ΚΟΡΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ απαρτίζεται από έμπειρους δικηγόρους-συνεργάτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίοι διαθέτουν εκτεταμένη πείρα στη συμβουλευτική, δικαστική και εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Γι’αυτό είμαστε στη θέση να παρέχουμε ολοκληρωμένες νομικές συμβουλές και υπηρεσίες, τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων. Μέσω της πολυετούς μας εμπειρίας και της στενής συνεργασίας με την Ομογένεια, κατανοούμε πλήρως τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ομογενείς. Στόχος μας είναι να αποτελούμε εκλεκτούς συνεργάτες-συμβούλους για κάθε Έλληνα ομογενή, που αναζητεί λύσεις σε νομικά ζητήματα με το ελληνικό κράτος ή πρέπει να εκπροσωπηθεί στα ελληνικά δικαστήρια. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση από την ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε συχνά από τους πελάτες μας στο εξωτερικό, οι οποίοι χαρακτηριστικά δηλώνουν ότι αισθάνονται ότι οι υποθέσεις τους αντιμετωπίστηκαν "σαν να ήταν οι ίδιοι εδώ".

Πώς εφαρμόζεται το life coaching στη δικηγορία και τι σας έκανε να ασχοληθείτε με αυτό;

Μέσα από την πολύχρονη πορεία μου ως Δικηγόρος και στο πλαίσιο των δικαστικών διενέξεων, έχω διαπιστώσει ότι οι ανθρώπινες σχέσεις δεν κινούνται σε μια διαρκή αρμονία. Ο κύριος δε λόγος της πόλωσης και των εντάσεων, τις περισσότερες φορές, είναι η έλλειψη ουσιαστικής γνώσης των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων της κάθε πλευράς και η μονόπλευρη και υποκειμενική αντίληψη αναφορικά με τα γεγονότα και τις βαθύτερες αιτίες τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που τελικά όπως λέμε «κανείς δεν βρίσκει το δίκιο του». Κίνητρο για την ενασχόληση μου με το law coaching ήταν ακριβώς η πεποίθηση μου ότι μέσα από την εξέλιξη του πολιτισμού και της κοινωνίας μας, οφείλουμε ως άνθρωποι πρωτίστως να βρίσκουμε πιο «αναίμακτους» και λιγότερου δαπανηρούς τρόπους επίλυσης των διαφορών μας, με το λιγότερο δυνατό ψυχικό κόστος. Μέσω των πρακτικών και στρατηγικών συμβουλών μας, υποστηρίζουμε τους ανθρώπους στο να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ένα νομικό θέμα τους, βελτιώνοντας τον τρόπο διαχείρισης αυτού. Tα οφέλη από τη Νομική Καθοδήγηση (Law Coaching), εκτιμώνται σύμφωνα με μελέτες, άκρως σημαντικά και σε πολλές περιπτώσεις καθοριστικά για την τελική έκβαση της υπόθεσης.

Καταρχήν εστιάζουμε στο νομικό ζήτημα. Στόχος της νομικής καθοδήγησης είναι ο πελάτης να συνειδητοποιήσει, να αποκτήσει γνώση των δικαιωμάτων του και να καθοδηγηθεί στο πως θα αντιμετωπίσει και θα διαχειριστεί τις συγκρούσεις θέτοντας στόχους υλοποιήσιμους. Σημαντικά οφέλη της Νομικής Καθοδήγησης είναι επίσης ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα μάθει πώς να αλλάξει τις αρνητικές πεποιθήσεις του και να εισάγει θετικές, πώς να βελτιώσει και να αναπτύξει την επικοινωνιακή του ικανότητα και την αισθητηριακή του αντίληψη.

Τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο σας;

Για όσους νέους επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτό το απαιτητικό επαγγελματικό πεδίο, θα έδινα τις εξής συμβουλές:

 • Επιλέξτε ένα καλό νομικό πρόγραμμα σπουδών και αφιερώστε χρόνο για να εξειδικευθείτε στους τομείς που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.
 • Συμμετέχετε σε σχετικές εκδηλώσεις, συνέδρια και ομάδες μελέτης για να επεκτείνετε το δίκτυό σας και να αντλήσετε γνώσεις.
 • Εμπλακείτε σε δραστηριότητες του νομικού κοινού, όπως πρακτική στο δικηγορικό γραφείο, πρακτική στο δικαστήριο, ή συμμετοχή σε δικηγορικούς συλλόγους.
 • Η νομική επιστήμη εξελίσσεται συνεχώς. Είναι σκόπιμο να παρακολουθείτε τις εξελίξεις στον τομέα σας και να συνεχίζετε την εκπαίδευσή σας με επιμόρφωση και σεμινάρια.
 • Διατηρήστε υψηλά πρότυπα επαγγελματικής συμπεριφοράς και ηθικής. Η εμπιστοσύνη των πελατών είναι κρίσιμη στη δικηγορία.
 • Αναπτύξτε δεξιότητες επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων, διαπραγματεύσεων και ανάλυσης. Αυτές οι δεξιότητες είναι σημαντικές για την επιτυχία σας ως δικηγόρος.
 • Η δικηγορία απαιτεί συνέχεια και αφοσίωση. Είναι σημαντικό να είστε αφοσιωμένοι στην καριέρα σας και να δουλεύετε σκληρά για την επίτευξη των στόχων σας.

Η Άννα Κορακή είναι Δικηγόρος - Οικονομολόγος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβητής και Συντονιστής Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο korakilaw.gr