Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024
Διάσπαρτα σύννεφα
25.6°C Αθήνα

Ελαιόλαδο: Ανεβαίνει η ζήτηση αλλά δεν υπάρχει λάδι - Δεν θα φτάσει ούτε για τους Έλληνες

olive.jpg

Μια περίεργη χρονιά για το ελαιόλαδο αφού η μεγάλη μείωση της παραγωγής σε συνδυασμό με τη ζήτηση που υπάρχει παραδοσιακά στην χώρα μας φέρνουν παραγωγούς και εταιρείες σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης η εγχώρια παραγωγή δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 120.000 τόνους και σε συνδυασμό με την μειωμένη παραγωγή σε Ιταλία και Ισπανία θα δημιουργηθεί έλλειψη στην αγορά.

«Η ζήτηση έχει αρχίσει και ανεβαίνει όπως και οι τιμές. Όμως η ελληνική παραγωγή θα είναι περισσότερο μειωμένη από όσο περιμέναμε. Αυτό σημαίνει ότι και λόγω των εξαγωγών που γίνονται κάποια στιγμή ίσως βρεθούμε στο σημείο να μην υπάρχει ελληνικό λάδι για τους καταναλωτές», τονίζει ο κ. Μπατζάκης.

Και συμπληρώνει: «Η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη γιατί και οι χώρες από τις οποίες κάναμε εισαγωγές (Ιταλία - Ισπανία) έχουν επίσης πρόβλημα. Οπότε οι κάθε οικογένεια θα πρέπει να κάνει έγκαιρα έναν υπολογισμό των ποσοτήτων που χρειάζεται γιατί τους επόμενους μήνες και να θέλει να αγοράσει λάδι δεν θα βρίσκει».

Δραματική εκτίμηση Πηλίδη για την πορεία των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ

 

Για την ακρίβεια στο ελαιόλαδο και τον ρόλο των σούπερ μάρκετ που απασχολεί χιλιάδες καταναλωτές μίλησε στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος των μικρών και μεσαίων σούπερ μάρκετ, Γιάννης Πηλίδης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές στο ελαιόλαδο στο ράφι θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ το λίτρο.

Ο Πρόεδρος των μικρών και μεσαίων σούπερ μάρκετ, Γιάννης Πηλίδης μίλησε στο Newsbomb.gr.

Οι περσινές τιμές και φετινό ελαιόλαδο

«Για το ελαιόλαδο από την στιγμή που οι μεγαλύτερες παραγωγοί – χώρες έχουν τρομακτική μείωση της παραγωγής και το προϊόν είναι σε έλλειψη ο νόμος του εμπορίου λέει ότι δημιουργείται αύξηση της τιμής.

Έρχονται οι ξένοι έμποροι και προσφέρουν υψηλές τιμές που φτάνουν φέτος και 9 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο θα πει κάποιος ότι τα ελαιόλαδα που αγοράζαμε μέχρι τώρα στο ράφι είναι περσινής εσοδείας. Κάποιες εταιρείες οι οποίες είναι πολυεθνικές πήραν το ελαιόλαδο έβαλαν την υπεραξία και ανέβασαν την τιμή», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος των μικρών και μεσαίων σούπερ μάρκετ, Γιάννης Πηλίδης.

 

αι προσθέτει: «Δεν την ανέβασαν όμως στην κανονική τελική τιμή. Δηλαδή η τιμή που παίρνουμε σήμερα στο ελαιόλαδο δεν είναι η τελική τιμή αλλά η τιμή με βάση την προηγούμενη γι’ αυτό και με 10 ευρώ βρίσκεις λάδι στο ράφι.

Πιστεύω ότι με βάση της φετινές τιμές το ελαιόλαδο στο ράφι το επόμενο διάστημα θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ το λίτρο το επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι βέβαιο».

Κλοπή «μαμούθ» σε ελαιώνα στην Καβάλα

Ολο και αυξάνονται οι κλοπές καρπού ελιάς την ώρα που η τιμή του «πράσινου χρυσού» έχει εκτοξευθεί.

Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και κάποιο βάζουν τσιπάκια στα ελαιόδεντρα. Σύμφωνα με όσα γράφει το proininews.gr o ο ελαιοπαραγωγός Χρήστος Χαριτίδης βρέθηκε μπροστά σε δυσάρεστη έκπληξη όταν πήγε στον ελαιώνα του, καθώς διαπίστωσε πως έλειπε ο καρπός σε αρκετά δέντρα Ενημερώθηκε αμέσως και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου Γρηγόρης Γρουζίδης που βρέθηκε στο σημείο.

 

 κ. Χαριτίδης διηγήθηκε αυτό που είδε:

«Σήμερα το πρωί (15/11) μπήκαμε στον ελαιώνα να δουλέψουμε, όπως κάθε μέρα. Αρχικά δεν βρήκαμε, κάποιος τα είχε πάρει, δύο ζευγάρια ελαιόπανα. Αυτά που στρώνουμε στο έδαφος για να μαζεύουμε τις ελιές. Αμέσως μετά διαπιστώσαμε μαζεμένους τους καρπούς από 40-50 δέντρα. Κάθε ένα από αυτά είχε πολύ παραγωγή πάνω του. Κάποιος ή κάποιοι βρέθηκαν την προηγούμενη μέρα στον ελαιώνα και μάζεψαν τις ελιές από τα συγκεκριμένα δέντρα. Δεν ξέρω πόσοι ήταν… Υπολογίζω ότι μάζεψαν ελιές συνολικού βάρους έως και 3 τόνους! Ανάλογα πόσοι ήταν, έμειναν και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μάλλον μπήκαν με βέργες, βαρούσαν τα δέντρα να πέσει ο καρπός. Ήθελαν όλα να γίνουν όλα γρήγορα. Τα πανιά τα είχαμε εκεί, τα έστρωσαν να κάνουν τη δουλειά τους και τα πήραν φεύγοντας. Τα δέντρα είναι ιδιοκτησίας μου. Η περιοχή δεν είναι κοντά σε σπίτια, ούτε κοντά στον κεντρικό δρόμο. Βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου από την παλιά εθνική οδό Καβάλας- Θεσσαλονίκης. Στον κάμπο. Μεταξύ των χωριών Ποδοχώρι- Πλατανότοπος. Δούλευαν στην ερημιά! Δίπλα έχει κι άλλες ελιές, μαζεμένες οι περισσότερες. Έτυχε να είμαστε εμείς οι… τυχεροί. Το γεγονός το ανέφερα ήδη στην αστυνομία. Θα καταθέσω μήνυση κατ’ αγνώστων. Ενημέρωσα και τα ελαιοτριβεία της περιοχής. Να ξέρουν αν τους φέρουν ελιές, μήπως είναι αυτές που κλάπηκαν. Υπολογίζω τη ζημιά 400-450 κιλά λάδι. Δηλαδή ζημιά οικονομική 2.500 με 3.000 ευρώ».

Βάζουν GPS στις ελιές Για να γλιτώσουν τις κλοπές οι ελαιοπαραγωγοί είτε κάνουν περιπολίες είτε καταφεύγουν στη λύση του GPS σε σχήμα ελιάς Ο κύριος Χιλετζάκης είναι ο πρώτος που έβαλε στις ελιές του τα GPS, τα οποία χρησιμοποιούνται στην Ισπανία από το 2019 και όπως λέει, έχουν βοηθήσει πολύ στο να πιαστούν οι ληστές του πράσινου χρυσού.

«Μπορούσαμε να βλέπουμε από το κινητό μας όλη την διαδρομή τι ώρα έφυγε ο ελαιόκαρπος, ποια διαδρομή ακολούθησε και που κατέληξε. Το χρησιμοποιώ κανονικά εδώ και ένα μήνα χωρίς κανένα πρόβλημα», εξήγησε.