Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Πόλος έλξης για τους επενδυτές ακινήτων η Ελλάδα - Οι εξοχικές κατοικίες ισχυρό «δέλεαρ» για τους ξένους αγοραστές

eksoxikh katoikia

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η αυξητική τάση στις τιμές των οικιστικών ακινήτων συνεχίστηκε το 2023 με επιταχυνόμενο ρυθμό καθώς έχει αυξηθεί η ζήτηση τόσο για τις περιοχές του κέντρου της Αθήνας όσο και για τις εξοχικές κατοικίες, οι οποίες αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για τους ξένους αγοραστές, δεδομένου πως ακόμα και με τις αυξήσεις, οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα παραμένουν ανταγωνιστικά χαμηλές έναντι άλλων χωρών της νότιας Μεσογείου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Εύα Κουτουμάνου

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία ο κλάδος των ακινήτων απορρόφησε άνω του 40% των συνολικών ροών.

Ειδικότερα, οι εισροές για αγορές ακινήτων ανήλθαν σε 2,13 δισ. ευρώ το 2023, καλύπτοντας το 42,5% του συνόλου των εισροών ξένων άμεσων επενδύσεων. Το ποσό είναι αυξημένο κατά 8% σε σχέση με τα 1,98 δισ. ευρώ, που εισέρρευσε το 2022, επίσης για αγορές ακινήτων.

Σύμφωνα και πάλι με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) αυξήθηκαν κατά 13,4% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 11,9% το 2022.

Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των τιμών των ακινήτων παίζει τόσο η ζήτηση - ειδικά για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών, από Έλληνες και ξένους - όσο και το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα είναι ακόμη σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ακίνητα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Με βάση αυτό, «μαγνήτη» για τους ξένους επενδυτές ακινήτων αποτελεί και φέτος, όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, η αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα.

holida house greece

Ισχυρό «δέλεαρ» για τους ξένους αγοραστές αποτελούν οι εξοχικές κατοικές στην Ελλάδα, δεδομένης της ανταγωνιστικής τιμής τους καθώς και της υπεραξίας τους.

Τα εξοχικά ακίνητα που προτιμώνται είναι οι κατοικίες υψηλών προδιαγραφών κάτι που μεταφράζεται και σε υψηλότερες τιμές πώλησης, με τους ενδιαφερόμενους να επιλέγουν κατοικίες κόστους από 350.000 έως και 550.000 ευρώ ή και παραπάνω.

Σύμφωνα με νέα ανάλυση της εταιρείας πώλησης εξοχικών κατοικιών Elxis-At Home In Greece, αυτό συμβαίνει για μια σειρά από λόγους, πέραν ασφαλώς της απήχησης που έχει το ελληνικό τοπίο και οι ομορφιές της χώρας προς την αγορά του εξωτερικού. «Ένας βασικός λόγος είναι ότι οι τιμές πώλησης, ακόμα και στο υψηλό επίπεδο των 550.000 ευρώ, παραμένουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές έναντι άλλων χωρών της νότιας Μεσογείου. Ακίνητα με ιδιωτική πισίνα, ανέσεις και παροχές, κοντά ή με θέα στην θάλασσα, κοστίζουν πάνω από 40% ακριβότερα, σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ένας ακόμα λόγος για την στροφή σε ακριβότερα ακίνητα, είναι ασφαλώς το γεγονός ότι η πλειονότητα των αγοραστών αγοράζουν κατοικίες «από τα σχέδια».

Οι αγορές αυτές εξασφαλίζουν χαμηλότερο τίμημα στον αγοραστή, έως και 15%-20%, κάτι που με τη σειρά του, προσφέρει την προοπτική υψηλότερης απόδοσης, αλλά και μεγαλύτερης υπεραξίας, σε περίπτωση που θελήσει κάποιος να προχωρήσει σε μεταπώληση του ακινήτου αργότερα.

Μάλιστα, κάποιοι αγοραστές πωλούν τα εξοχικά τους, ακόμα κι ένα χρόνο μετά την αγορά τους, λόγω της μεγάλης υπεραξίας που παρατηρήθηκε.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία, φέτος τον Μάϊο, οι Ολλανδοί ιδιοκτήτες μιας βίλας σε ένα από τα συγκροτήματα κατοικιών που διαχειρίζεται η Elxis, επέλεξαν να πωλήσουν το ακίνητό τους έναντι 325.000 ευρώ, αποκομίζοντας υπεραξία 47%, συγκριτικά με το 2021, όταν αποκτήθηκε το συγκεκριμένο σπίτι. Η μόνη διαφορά ήταν ότι το ακίνητο πωλήθηκε επιπλωμένο, ενώ είχε αγοραστεί χωρίς έπιπλα.

Στην περιοχή του νότιου Ρεθύμνου, μια νεόδμητη βίλα 80 τ.μ. με τρία υπνοδωμάτια, δύο μπάνια και πισίνα, κοστίζει σήμερα 327.000 ευρώ. Ένα ακίνητο με παρόμοια χαρακτηριστικά στην ίδια περιοχή, πωλούνταν πέρσι 280.000 ευρώ και το 2022, 265.000 ευρώ. Η αύξηση αγγίζει το 23,3% έναντι του 2022 και το 16,7% από πέρσι, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη, σε ενδεχόμενη μεταπώληση, ήδη από τον πρώτο χρόνο της επένδυσης τους.

Στην πλειοψηφία τους, όσοι επενδύουν σήμερα σε εξοχικές κατοικίες, είναι επιχειρηματίες ηλικίας από 50 έως 65 ετών, που έχουν ως προτεραιότητα την ιδία χρήση.

Επίσης, μια σημαντική αγοραστική ομάδα, αφορά νεότερους αγοραστές, ηλικίας από 35 έως 45 ετών, με υψηλά εισοδήματα, που προσβλέπουν όχι μόνο στην ιδία χρήση αλλά και στην εκμετάλλευση του ακινήτου για κάποιο χρονικό διάστημα και αργότερα ακόμα και την μεταπώληση του με αφορολόγητη υπεραξία.

Με βάση τα στοιχεία της Elxis, οι τιμές πώλησης των εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, αναμένεται να αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 8% - 10% τα επόμενα χρόνια.

Η επίδοση αυτή των επενδύσεων σε εξοχικές κατοικίες λειτουργεί ασφαλώς ως πόλος έλξης για τους ξένους επενδυτές. «Πολλοί πελάτες μας θεωρούν ότι αυτή η περίοδος είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία που θα έχουν, για να αποκτήσουν ένα μοναδικό εξοχικό στην Ελλάδα, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή, που θα τους επιτρέψει όχι μόνο να εξασφαλίσουν μια καλή καθαρή ετήσια απόδοση (τουλάχιστον 4%) από την εκμετάλλευσή του, αλλά και σημαντικά κέρδη από μια μελλοντική μεταπώληση του σε μερικά χρόνια από σήμερα», καταλήγει ο κ. Γαβριηλίδης.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης ζήτησης για πολυτελή ακίνητα σύγχρονων προδιαγραφών είναι η εξάντληση όλων των ακινήτων που βγήκαν προς πώληση στο Ελληνικό τους πρώτους μήνες της έναρξης των έργων της αστικής ανάπλασης (διαμερίσματα ουρανοξύστη, βίλες και κατοικίες), όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας την εβδομάδα που μας πέρασε στο βρετανικό κανάλι SKY News.

Οι πωλήσεις έχουν αποφέρει ήδη 700 εκατ.ευρώ και όπως ανέφερε ο κ.Αθανασίου βγήκαν στην αγορά 500 περίπου επιπλέον ακίνητα μεσαίας κλίμακας με τις προπωλήσεις να πηγαίνουν, όπως είπε, εκπληκτικά καλά.

Τα ακίνητα με μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Αττική

Μετά από τη συλλογή και μελέτη δεδομένων σε ακίνητα εισοδήματος, στην περιοχή της Αττικής, από τον Ιανουάριο έως και το Μάρτιο, όπως αναφέρει η η πλατφόρμα αξιοποίησης ακινήτων Protio προκύπτουν οι περιοχές με το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον βάσει απόδοσης ακινήτου.

Στην κορυφή της λίστας των περιοχών με την υψηλότερη απόδοση ακινήτων εισοδήματος βρίσκεται η Πλατεία Αμερικής με 6.9% και ακολουθεί η περιοχή του Πολυτεχνείου με 6.6%. Για το πρώτο τρίμηνο του 2024, ο Κορυδαλλός και η ανερχόμενη γειτονιά της Πλατείας Αττικής παραμένουν στη λίστα με τις υψηλότερες αποδόσεις, με απόδοση 6.3%.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα, το Αιγάλεω και η Πλατεία Βικτωρίας συνεχίζουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, με αποδόσεις 6.1% και 6% αντίστοιχα, αποτέλεσμα που οφείλεται στην συνεχή επέκταση των ορίων του κέντρου της Αθήνας.

Οι συγκεκριμένοι δείκτες καθιστούν τις παραπάνω περιοχές εξαιρετικές επενδυτικές επιλογές.

Στην ίδια θέση βρίσκεται και το Περιστέρι, μία από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιοχές της Αττικής, με απόδοση 6%, παραμένοντας μία από τις πιο ελκυστικές επενδύσεις για ακίνητα εισοδήματος με σταθερή ζήτηση.

Στις περιοχές του κέντρου της Αττικής νέα προσθήκη αποτελεί η περιοχή του Ζωγράφου, με απόδοση 5.8% λόγω σημαντικής αύξησης των ενοικίων στην περιοχή καθώς και η απόδοση του Περισσού με 5.7%, μία περιοχή η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο με το μετρό που θα εγκαινιασθεί.

Στη λίστα με τις ελκυστικότερες επενδύσεις ακινήτων προστέθηκε και μια νέα περιοχή των Βορείων Προαστίων της Αττικής, η Εκάλη με απόδοση 5.8% λόγω αισθητής αύξησης των τιμών ενοικίων στην περιοχή.

Η νέα προσθήκη επισημαίνει τη δυναμική των επενδύσεων σε ακίνητα εισοδήματος και στα βόρεια προάστια της Αττικής.

Τέλος, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της Cerved Property Services που παρουσιάστηκε στο 17ο Red Meeting Point από τον Δημήτρη Ανδρίτσο, διευθύνοντα σύμβουλο της CPS, τα μέσα ελληνικά εισοδήματα σήμερα δεν ανταποκρίνονται στις αυξημένες τιμές των κατοικιών.

Αντίθετα, για τους ξένους αγοραστές, οι τιμές των ακινήτων, εξακολουθούν να είναι ελκυστικές. Όπως αναφέρει η έρευνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δείκτη ανθεκτικότητας τιμών (Sustainability Index) της CPS το επίπεδο τιμών του 2021 είναι το ανώτερο όριο για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Akinita athina
Τα ακίνητα της Αττικής σε τιμές ανά περιοχή

Στο νομό Αττικής καταγράφηκε αύξηση στις τιμές των νεόδμητων ακινήτων ηλικίας έως 5 ετών κατά μέσο όρο 10.6%, στα μεταχειρισμένα ηλικίας άνω των 5 ετών η αύξηση ανήλθε κατά μέσο όρο στο 13,1%. Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας, για τα νεόδμητα ακίνητα έως 5 ετών παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 4,9% διαμορφώνοντας τη μέση τιμή πώλησης στα 3.439 ευρώ ανά τ.μ.

Η ανοδική τάση ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών σε όλες τις περιοχές του κέντρου, με τις μεγαλύτερες αλλαγές να σημειώνονται στην περιοχή των Αμπελοκήπων και Ζωγράφου.

Παράλληλα, καταγράφηκε σημαντική αύξηση 9,9% στα ακίνητα ηλικίας 5 ετών και άνω, με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται στα 2.299 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην περιοχή των Βορείων Προαστίων, τόσο τα νεόδμητα όσο και τα μεταχειρισμένα ακίνητα παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με το 2022.

Συγκεκριμένα στα νεόδμητα καταγράφεται μέση αύξηση 7,6% και στα μεταχειρισμένα 11,4%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι μέσες τιμές να διαμορφώνονται στα 4.255 ευρώ και 2.828 ευρώ αντίστοιχα.

Υψηλές τιμές καταγράφονται και στα Νότια Προάστια σημειώνοντας πολύ σημαντικές αυξήσεις στα νεόδμητα κατά μέσο όρο 15,8%, με τη μεγαλύτερη αύξηση ανά τ.μ. να παρουσιάζεται στις περιοχές Βάρη, Γλυφάδα και Ελληνικό.

Στα μεταχειρισμένα, η αύξηση ανήλθε κατά μέσο όρο 17,2% και πάλι στις περιοχές Βάρη, Βούλα και Ελληνικό.

Στα Δυτικά προάστια, η μέση τιμή ανά τ.μ. στα μεταχειρισμένα ακίνητα αυξήθηκε κατά μέσο όρο 20,1%, με τη μεγαλύτερη άνοδο να παρατηρείται στο Ηράκλειο και στην Νέα Ιωνία, και τη μέση τιμή ανά τ.μ. να διαμορφώνεται σε 1.561 ευρώ. Στα νεόδμητα η μέση τιμή ανά τετραγωνικό αυξήθηξε κατά μέσο όρο 17,3% από το 2022, με την τιμή να φτάνει τα 2.675 ευρώ.

Στον Πειραιά και στις όμορες περιοχές, στα νεόδμητα ακίνητα η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 3.303 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα παλαιότερα 2.490 ευρώ , σημειώνοντας αύξηση 9.8% και 9,9% αντίστοιχα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα παρατηρήθηκαν εξίσου σημαντικές αυξήσεις και στα νεόδμητα και στα μεταχειρισμένα ακίνητα καθώς η μέση τιμή ανά τετραγωνικό στα ακίνητα έως 5 ετών διαμορφώθηκε στα 2.561 ευρώ και στα μεταχειρισμένα στα 1.635 ευρώ, που μεταφράζεται σε αύξηση 13% και 13,5% αντίστοιχα.

Στις Κυκλάδες

kyklades

Οι τάσεις τιμών των ακινήτων στις Κυκλάδες
Το Δ’ τρίμηνο του 2023 η μέση τιμή πώλησης κατοικίας στις Κυκλάδες παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 15,20%, με τη μέση τιμή αγοράς να βρίσκεται στα 3.455 ευρώ ανά τ.μ., από 3.000 ευρώ που κόστιζε το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Ενδεικτικά:
Πάρος

Μεζονέτα, 135 τ.μ., ισόγειο, δύο υπνοδωμάτια, πωλείται στα 3.518,52 ευρώ ανά τ.μ.
Μονοκατοικία, 91 τ.μ., ισόγειο, δύο υπνοδωμάτια, πωλείται στα 5.824,18 ευρώ ανά τ.μ.
Μεζονέτα, 80 τ.μ., ισόγειο, ένα υπνοδωμάτιο, πωλείται στα 4.937,5 ευρώ ανά τ.μ.
Μονοκατοικία, 102 τ.μ., ισόγειο, τρία υπνοδωμάτια, πωλείται στα 5.392,16 ευρώ ανά τ.μ.

Νάξος

Μονοκατοικία, 140 τ.μ., ισόγειο, τρία υπνοδωμάτια, πωλείται στα 2.642,86 ευρώ ανά τ.μ.
Μεζονέτα, 77 τ.μ., ισόγειο, δύο υπνοδωμάτια, πωλείται 4.909,09 ευρώ ανά τ.μ.
Μονοκατοικία, 96 τ.μ., ισόγειο, τρία υπνοδωμάτια, πωλείται στα 6.145,83 ευρώ ανά τ.μ.
Μονοκατοικία, 137 τ.μ., ισόγειο, δύο υπνοδωμάτια, πωλείται στα 5.218,98 ευρώ ανά τ.μ.

Σαντορίνη

Μονοκατοικία, 400 τ.μ., ισόγειο, έξι υπνοδωμάτια, πωλείται στα 3.750 ευρώ ανά τ.μ.
Συγκρότημα διαμερισμάτων, 78 τ.μ., ισόγειο, δύο υπνοδωμάτια, πωλείται στα 12.179,49 ευρώ ανά τ.μ.
Βίλα, 72 τ.μ., ισόγειο, δύο υπνοδωμάτια, πωλείται στα 6.111,11 ευρώ ανά τ.μ.
Μονοκατοικία, 219 τ.μ., ισόγειο, έξι υπνοδωμάτια, πωλείται στα 4.566,21 ευρώ ανά τ.μ.

Μύκονος

Μονοκατοικία, 620 τ.μ., επτά υπνοδωμάτια, πωλείται στα 5.161,29 ευρώ ανά τ.μ.
Μονοκατοικία, 350 τ.μ., επτά υπνοδωμάτια, πωλείται στα 11.428,57 ευρώ ανά τ.μ.
Μεζονέτα, 95 τ.μ., δύο υπνοδωμάτια, πωλείται στα 4.974,37 ευρώ ανά τ.μ.
Μονοκατοικία, 235 τ.μ., τέσσερα υπνοδωμάτια, πωλείται στα 15.531,19 ευρώ ανά τ.μ.

ionion

Στα νησιά του Ιονίου

Ανοδική τάση καταγράφει η αγορά κατοικίας και στα νησιά του Ιονίου, κατά το Δ’ τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με αντίστοιχο περσινό διάστημα, με «πρωταθλήτρια» την Λευκάδα ενώ στην Κεφαλονιά σημειώθηκε η μικρότερη άνοδος.

Το Δ’ τρίμηνο του 2023, η μέση τιμή αγοράς κατοικίας στην Λευκάδα παρουσιάζει αύξηση 23,30%, με τη μέση τιμή αγοράς να βρίσκεται στα 2.652 ευρώ ανά τ.μ., από 2.151 ευρώ ανά τ.μ., που κόστιζε το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Στην Κέρκυρα, σημειώθηκε αύξηση 19,30% με τη μέση τιμή πώλησης να βρίσκεται στα 2.100 ευρώ ανά τ.μ., από τα .1760 ευρώ ανά τ.μ. που κόστιζε το περσινό διάστημα.

Επίσης, στην Ζάκυνθο παρουσιάζεται αύξηση 17,60%, με τη μέση τιμή αγοράς να βρίσκεται στα 2.000 ευρώ ανά τ.μ., από 1.700 ευρώ ανά τ.μ. το 2022.

Τέλος, στην Κεφαλονιά, καταγράφεται η μικρότερη αύξηση.  Το Δ’ τρίμηνο του 2023, η μέση τιμή αγοράς κατοικίας στην Κεφαλονιά αυξήθηκε κατά 4,50%, με τη μέση τιμή αγοράς να βρίσκεται στα 2.188 ευρώ ανά τ.μ., από 2.093 ευρώ ανά τ.μ. που κόστιζε πέρσι.

Ενδεικτικά:

Λευκάδα

Διαμέρισμα,99 τ.μ., ισόγειο, τρία υπνοδωμάτια, πωλείται στα 2.878,79 ευρώ ανά τ.μ.
Μονοκατοικία, 120 τ.μ., ισόγειο, τρία υπνοδωμάτια, πωλείται στα 4.791,67 ευρώ ανά τ.μ.
Μεζονέτα, 231 τ.μ., ισόγειο, τρία υπνοδωμάτια, πωλείται στα 1.991,34 ευρώ ανά τ.μ.
Γκαρσονιέρα, 35 τ.μ., ισόγειο, ένα υπνοδωμάτιο, πωλείται στα 3.857,14 ευρώ ανά τ.μ.

Κέρκυρα

Διαμέρισμα, 72 τ.μ., 1ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, πωλείται στα 3.472,22 ευρώ ανά τ.μ.,
Μονοκατοικία, 67 τ.μ., ισόγειο, ένα υπνοδωμάτιο, πωλείται στα 1.567,16 ευρώ ανά τ.μ.
Βίλα, 325 τ.μ., ισόγειο, τέσσερα υπνοδωμάτια, πωλείται στα 2.615,38 ευρώ ανά τ.μ.
Μεζονέτα, 113 τ.μ., ημιυπόγειο, τρία υπνοδωμάτια, πωλείται στα 2.168,14 ευρώ ανά τ.μ.

Ζάκυνθος

Μονοκατοικία, 200 τ.μ., ισόγειο, τέσσερα υπνοδωμάτια, πωλείται στα 2.400 ευρώ ανά τ.μ.
Βίλα, 320 τ.μ., 1ος όροφος, πέντε υπνοδωμάτια, 3.750 ευρώ ανά τ.μ.
Βίλα, 130 τ.μ., ισόγειο, τρία υπνοδωμάτια, πωλείται στα 4.615,38 ευρώ ανά τ.μ.
Μεζονέτα, 240 τ.μ., 2ος όροφος, έξι υπνοδωμάτια, πωλείται στα 4.166,67 ευρώ ανά τ.μ.

Κεφαλονιά

Μονοκατοικία, 119 τ.μ., ισόγειο, πέντε υπνοδωμάτια, πωλείται στα 17.647,06 ευρώ ανά τ.μ.
Μονοκατοικία, 191 τ.μ., 1ος όροφος, τέσσερα υπνοδωμάτια, πωλείται στα 3.010,47 ευρώ ανά τ.μ.
Μονοκατοικία, 67 τ.μ., ισόγειο, ένα υπνοδωμάτιο, πωλείται στα 3.731,34 ευρώ ανά τ.μ.
Βίλα, 254 τ.μ., ισόγειο, πέντε υπνοδωμάτια, πωλείται στα 3.149,61 ευρώ ανά τ.μ.